Hoe is het om te gaan interrailen in Spanje? Ik was een maand onderweg met de trein in Spanje en deel in dit artikel mijn ervaring, route en handige tips.
Wat is interrail?
Interrail is een treinpas waarmee je onbeperkt met de trein door 33 Europese landen kunt reizen. Een interrailpas biedt flexibiliteit en vrijheid om op je eigen tempo te reizen en onderweg verschillende bestemmingen te verkennen. Interrail is beschikbaar voor inwoners van Europa, voor anderen heet deze pas Eurail.
Er zijn twee verschillende passen en elke pas heeft weer een aantal varianten:
- One country pass – deze pas is geldig in een land. Een one country pass geeft je recht om een X aantal dagen te reizen binnen een bepaalde reisperiode, bijvoorbeeld 6 dagen reizen binnen een maand. Je kunt niet onbeperkt reizen met een one country pass, je zit altijd vast aan een aantal reisdagen.
- Global pass – deze pas is geldig in heel Europa, je mag hiermee de grens over reizen. Je kunt een Global pass kopen met onbeperkt reizen (bijvoorbeeld voor 15 dagen of 2 maanden). Daarnaast zijn er ook Global passen met beperkingen op het aantal reisdagen, zoals 7 dagen reizen binnen 1 maand.
Voor een interrailreis in Spanje kun je dus een One country pass aanvragen, maar dan moet je zelf je vervoer naar Spanje regelen. Met de Global pass kun je vanuit Nederland naar Spanje en terug reizen.
Let op: je mag met een Global pass niet onbeperkt in je eigen land reizen. Je mag 1 keer het land uit reizen en 1 keer het land inreizen.
Zelf had ik een Global pass, maar in dit artikel beperk ik me tot interrailen in Spanje. Dit is namelijk anders dan in veel andere Europese landen.
Wil je meer lezen over Interrail? Check dan het artikel Een Interrailreis plannen: Handige tips & routes.
Interrail route Spanje
In totaal heb ik ruim vier weken met de trein door Spanje gereisd. Omdat ik voor Spanje nog twee weken in Lagos (Portugal) zat, ben ik niet met de trein vanuit Nederland naar Spanje gereisd, maar gelijk in Spanje begonnen. Er gaat een rechtstreekse bus van Lagos naar Sevilla, dus dat was wel zo makkelijk.
Globaal gezien ging mijn route van Zuid-Spanje naar Noord-Spanje. Dit was mijn interrailroute in Spanje.
Dag 1: Sevilla
Sevilla is een prachtige stad. Als je hier nog niet bent geweest, zou ik hier minstens drie dagen blijven, er is genoeg te zien en te doen in Sevilla. Omdat ik zelf al eens in Sevilla ben geweest, heb ik me deze keer beperkt tot 1 dag voor ik verder reisde.
Sevilla is een betoverende stad vol met prachtige Moorse architectuur en levendige tapasbars. Het Real Alcázar, de kathedraal met de Giraldatoren en het kleurrijke Plaza de España zijn absolute must-sees. Daarbij is de sfeer in de smalle straatjes van de oude wijk Santa Cruz geweldig.
- Hosteltip: room007 Salvador Hostel – erg mooi hostel met ruim opgezette slaapzalen. Op een mooie centrale locatie, vlakbij Setas de Sevilla.
- Hoteltip: Hotel Tayko Sevilla (4⭐) – mooi gelegen tussen het Real Alcázar en Plaza de España. De kamers zijn erg stijlvol ingericht.
- Leuk om te doen: Bezoek de kathedraal en het Real Alcázar met een rondleiding.
Dag 2 & 3: Cádiz
Reistijd Sevilla – Cádiz: 1 uur en 42 minuten.
Cádiz stond oorspronkelijk niet op mijn lijst, maar omdat er geen accommodatie beschikbaar was in de plek die ik wilde bezoeken leek dit me wel een leuke stop. En dat was het ook!
Cádiz is een erg leuke stad aan de kust. Het heeft een charmant historisch centrum, vol smalle straatjes, pleinen en barokke kerken. Soms heb je van die steden die heel knus en gezellig aanvoelen en dat had ik ook bij Cádiz. Een aangename verrassing!
- Hosteltip: Planeta Cadiz Hostel – een gezellig hostel in het historische centrum van Cádiz. Ik heb hier zelf geslapen en dat is me erg goed bevallen. Er is een gemeenschappelijke keuken en een dakterras. Ze hebben naast slaapzalen ook mooie privékamers.
- Hoteltip: Boutique Hotel Casa Cánovas (4⭐) – prachtig ingerichte kamers en op een mooie locatie in het centrum van de stad.
- Leuk om te doen: Doe een rondleiding door de middeleeuwse stad.
Dag 4: Jerez de la Frontera
Reistijd Cádiz – Jerez de la Frontera: 34 minuten.
Voor mijn interrailreis in Spanje had ik nog nooit van Jerez de la Frontera gehoord, maar wat was ik blij dat ik deze stad last minute aan mijn reis heb toegevoegd!
Jerez de la Frontera staat wereldwijd bekend om zijn sherryproductie en je kunt een van de beroemde bodega’s bezoeken voor een rondleiding en proeverij. Daarnaast heeft Jerez een indrukwekkende kathedraal en een imposant Alcazar. In tegenstelling tot veel andere steden in Andalusië, zijn hier amper toeristen te bekennen.
- Hosteltip: Vivian’s Guest House – Een hostel met slaapzalen en privékamers gelegen tussen het station en het centrum. Dit is de perfecte plek voor soloreizigers en budgetreizigers. De eigenaresse is supervriendelijk en geeft goede tips.
- Hoteltip: Palacio del Virrey Laserna – Uniek verblijf in een voormalig paleis. De kamers zijn helemaal in stijl ingericht, je voelt je net een koning(in)!
- Leuk om te doen: Ga naar een show van de Andalusische rijschool.
Dag 5 & 6: Córdoba
Reistijd Jerez de la Frontera – Córdoba: 2 uur en 50 minuten.
Córdoba is de plek waar ik het meest naar uitkeek en die stelde zeker niet teleur! Sterker nog, voor mij is dit de mooiste stad in Andalusië. Córdoba is beroemd om de indrukwekkende Mezquita, een voormalige moskee die later werd omgebouwd tot een kathedraal. Daarnaast is het Alcázar ook een geweldige plek om te bezoeken.
Vergeet ook niet de Romeinse brug over te steken en de wijk San Basilio te verkennen. Hier vind je een doolhof van smalle straatjes met witgekalkte huizen en bloemrijke patio’s.
- Hosteltip: Hospederiá Los Angeles – Fijn kleinschalig pension op een geweldige locatie. Je loopt in een kleine 10 minuten naar het Mezquita. Ik sliep hier zelf en betaalde slechts €35 per nacht voor een kamer met eigen badkamer.
- Hoteltip: Balcón de Córdoba (4⭐) – Een van de mooiste hotels in de stad. Vanaf het dakterras heb je een fantastisch uitzicht op de stad.
- Leuk om te doen: Bezoek het wereldberoemde Mezquita met een rondleiding en sla de wachtrij over.
Dag 7 & 8: Madrid
Reistijd Córdoba – Madrid: 1 uur en 46 minuten (met de hogesnelheidstrein).
Ik kan natuurlijk geen rondreis maken in Spanje zonder de hoofdstad Madrid te bezoeken. Madrid is een van de grootste steden in Europa en hoewel ik hier al eerder ben geweest, merkte ik nu pas hoe enorm deze stad is. Het was even schakelen na al die knusse steden in Andalusië, maar ik heb me alsnog prima vermaakt in Madrid.
Leuke plekken om te bezoeken in Madrid zijn onder andere Plaza Mayor, het indrukwekkende Koninklijk Paleis van Madrid, het wereldberoemde Prado Museum en het stadspark Parque del Buen Retiro. Ik bezocht ook de Tempel van Debod, een Egyptische tempel waar je gratis een kijkje kunt nemen. Heel bijzonder!
- Hosteltip: The Central House Madrid Lavapiés – dit is een van de meest luxe hostels waar ik heb geslapen. Kleine slaapzalen met grote bedden en van alle gemakken voorzien. Op het dak is een bar en een klein zwembad. Het hotel ligt in de gezellige (hippe) wijk Lavapiés en je loopt in 10 minuten naar Plaza Mayor.
- Hoteltip: Room Mate Alba (4⭐) – Room Mate is een Spaanse hotelketen en dit zijn altijd fijne hotels. Geen enkel hotel is hetzelfde en ook Alba heeft een mooie gezellige uitstraling. Het ligt op een mooie locatie in het centrum, je kunt veel bezienswaardigheden lopend bereiken.
- Leuk om te doen: Ga met een fietstocht langs de highlights.
Dag 9, 10 & 11: Cuenca
Reistijd Madrid – Cuenca: 54 minuten (met de hogesnelheidstrein).
Cuenca was voor mij de verrassing van mijn reis. Mijn moeder noemde het als leuke bestemming en ik ben zo blij dat ik hier naartoe ben gegaan! Cuenca is een stad die letterlijk op hoge kliffen balanceert. De beroemde ‘Hangende Huizen’ is een iconisch gezicht en ze zijn gebouwd op de rand van de klif.
Daarnaast heb je hier veel mooie middeleeuwse straatjes en is het een waar wandelparadijs. Er zijn diverse leuke wandelroutes te vinden in en rondom Cuenca met veel mooie uitzichten.
- Hosteltip: Green River Hostel: slaapzalen (6 bedden) voor budgetreizigers en mooi ingerichte gezinskamers. Erg betaalbaar en zeer vriendelijke eigenaren. Het hostel ligt op een perfecte locatie tussen de oude en de nieuwe stad.
- Hoteltip: Parador de Cuenca: een van de meest luxe hotels in de stad in een voormalig klooster. Prachtige uitzichten op de rotsen en het oude stadscentrum. En dankzij het mooie buitenzwembad kun je hier ook heerlijk uitrusten na een lange dag wandelen en ontdekken.
- Leuk om te doen: Ga op een dagtrip naar de Betoverde Stad (Ciudad Encantada).
Dag 12 & 13: Valencia
Reistijd Cuenca – Valencia: 56 minuten (met de hogesnelheidstrein).
Ik had al zoveel gehoord over Valencia, maar had deze beroemde stad nog nooit bezocht. Wat een heerlijke plek! Valencia, aan de oostkust van Spanje, combineert moderne architectuur met historische schatten.
Een plek die je absoluut niet mag missen het Ciutat de les Arts i les Ciències, een futuristisch complex. Daarnaast zijn ook de historische zijdebeurs en de schitterende kathedraal het bezoeken waard. Wist je dat je hier de Heilige Graal kunt bekijken? Valencia is overigens ook de stad van de paella en lekker eten kan hier overal.
- Hosteltip: Cantagua Hostel – wat mij betreft is dit het meest gezellige hostel in Spanje. Dit is ook een van de redenen waarom ik later deze reis terugkeerde naar Valencia (spoiler). Het ligt in de hippe wijk Russafa, hier vind je veel leuke koffietentjes en restaurants.
- Hoteltip: Helen Berger Boutique Hotel (4⭐) – Stijlvolle moderne kamers. Het hotel is erg gunstig gelegen in het centrum van Valencia.
- Leuk om te doen: Ga mee met een tour door de stad en sluit af met wijn en tapas in een historisch monument.
Dag 14 & 15: Alicante
Reistijd Valencia – Alicante: 1 uur en 59 minuten.
Na Valencia reis ik langs de kust naar het zuiden. De eerste stop is de bekende badplaats Alicante. Om eerlijk te zijn had ik hier niet veel van verwacht (vooral discotheken en dronken Britten), maar niets was minder waar: Alicante is leuk!
Alicante is een zonnige stad met prachtige stranden. Klim omhoog naar het Castillo de Santa Bárbara voor een panoramisch uitzicht op de stad en de zee. Langs de Explanada de España kun je heerlijk wandelen en genieten van de levendige sfeer. De wijk Santa Creu was voor mij de grootste verrassing, vol witte huizen, trappen en heel veel bloemen en planten.
- Hosteltip: Hostal Numero Trece is een perfecte optie voor budgetreizigers. Het heeft alleen maar slaapzalen, maar je hebt ontzettend veel privacy en ook nog eens veel bergruimte. Er is een gemeenschappelijke keuken en een fijn dakterras.
- Hoteltip: Hotel Boutique Alicante Palacete S.XVII is een gezellig boetiekhotel in het centrum van de stad.
- Leuk om te doen: Bezoek het eiland Tabarca met een catamaran.
Dag 16, 17 & 18: Cartagena
Reistijd Alicante – Cartagena: 2 uur en 39 minuten (met overstap in Murcia).
Toen ik bij het Romeinse theater in Cadiz was, hing daar een kaart met alle andere romeinse theaters in Spanje. Een daarvan lag in Cartagena. Ik had nog nooit van deze Spaanse stad gehoord, maar ik werd er wel heel nieuwsgierig naar. Dus dat werd na Alicante mijn volgende stop!
Cartagena is een historische havenstad met een rijke maritieme geschiedenis. Het Romeinse theater van Cartagena is een opvallende bezienswaardigheid, net als het kasteel van La Concepción. Daarnaast kun je in de omgeving van Cartagena ook mooie wandelingen maken, vanaf de omliggende bergtoppen heb je een prachtig uitzicht op de stad.
- Hosteltip: LoopINN Hostel Cartagena – Perfect voor budgetreizigers en gezinnen. Dit hostel ligt mooi tussen het station en het centrum en heeft verschillende kamers waaruit je kunt kiezen. Er zijn slaapzalen, maar ook privékamers waar je met je hele gezin kunt slapen. Er is ook een gemeenschappelijke keuken en een mooi dakterras.
- Hoteltip: La Casa de las Flores – Een prachtig kleinschalig hotel in het centrum van Cartagena. De gevel is ontzettend mooi en gevuld met bloemen (vandaar ook de naam) en de kamers zijn stijlvol en modern ingericht. Vanaf het dakterras kijk je uit over het forum.
- Leuk om te doen: Bezoek het Romeinse theater tijdens een tapaswandeling.
Dag 19 & 20: Murcia
Reistijd Cartagena – Murcia: 58 minuten.
Murcia is een charmante stad vlakbij Cartagana en is ook erg leuk om even te bekijken. Het is niet heel groot, maar heeft wel een paar mooie bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld de kathedraal van Murcia, met zijn prachtige barokke gevel en het Real Casino de Murcia, een indrukwekkend staaltje architectuur.
Er zijn veel sfeervolle straten en pleinen, zoals Plaza de las Flores, waar je op het terras heerlijk tapas kunt eten. Murcia voelt een beetje als een vakantie tijdens je interrailreis.
- Hosteltip: The Cathedral Hostel is een goede optie als je op zoek bent naar een basic en betaalbare plaats om te overnachten. Het ligt midden in het centrum in een historisch pand. Er zijn slaapzalen maar ook privékamers. Ik verbleef in die laatste en betaalde voor een 2-persoonskamer slechts €35 per nacht (gedeelde badkamer).
- Hoteltip: Catalonia Conde de Floridablanca (4⭐) is de plek om te verblijven als je op zoek bent naar een luxe verblijf in Murcia. De kamers zijn modern en sfeervol ingericht en sommige kamers hebben een terras. Er is een klein zwembad op het dak, perfect voor een verfrissende duik op een warme zomerdag.
Omdat ik zelf even wilde pauzeren en alle andere bestemmingen erg duur waren met Pasen, ben ik na Murcia voor een paar dagen teruggekeerd naar Cartagena. Ik laat deze dagen verder buiten beschouwing in deze route, want ik heb vooral gewerkt en gerelaxed.
Dag 21, 22 & 23: Valencia
Reistijd Murcia – Valencia: 3 uur en 40 minuten.
Twee dagen in Valencia is zeker niet genoeg, daarom maar ik op de terugweg een tweede stop in deze prachtige stad. Voor een dagje strand en een ontdekkingstocht in de leuke wijk Rusafa. In Valencia ben je niet snel uitgekeken.
Dag 24: Girona
Reistijd Valencia – Girona: 5 uur en 56 minuten (met overstap in Barcelona).
Het is tijd voor de laatste stop van deze interrailroute Spanje! Ik had de keuze om te overnachten in Barcelona of Girona en die was snel gemaakt. Hoewel Barcelona altijd leuk is, is het veel te groot en te massaal voor een nachtje. Bovendien is Girona een van de mooiste plekken in de Costa Brava.
Girona is een schilderachtige stad die doordrenkt is van geschiedenis en charme. De middeleeuwse oude stad, met zijn kronkelende steegjes en goed bewaarde stadsmuren, is een genot om te ontdekken.
De indrukwekkende kathedraal van Girona, met zijn gotische en barokke elementen, domineert de skyline. Een wandeling langs de oever van de rivier de Onyar biedt een prachtig uitzicht op de kleurrijke huizen die aan de rivier liggen. Girona is trouwens ook bekend als een locatie voor de populaire tv-serie “Game of Thrones”.
- Hosteltip: Can Cocollona – gezellig kleinschalig hostel met een gemeenschappelijke keuken en een tuin. Het ligt vlakbij het station.
- Hoteltip: Hotel Històric (4⭐) – hotel in een prachtig historisch pand in het oude stadscentrum van Girona.
- Leuk om te doen: Ga mee met een Game of Thrones-rondleiding en ontdek de filmlocaties.
Vanuit Girona kun je met de trein of het vliegtuig terugreizen naar Nederland.
Mijn ervaring met deze interrailroute
Een paar opmerkingen over deze interrailroute in Spanje:
- Reistijd – Ik maakte deze reis in de lente van 2023, de laatste twee weken van maart en de eerste twee weken van april. Wat mij betreft is dit de perfecte periode om dit te doen. Het is nog niet zo druk als in het hoogseizoen, het was heerlijk weer (het ging pas op de laatste dag een beetje regenen) en alles staat in bloei. Prachtig om te zien!
- Snelheid – Zoals je ziet bezocht ik veel plekken in korte tijd. Zelf vond ik dat niet zo erg, omdat de reistijden vaak heel kort waren. Tussen sommige bestemmingen zit slechts een uur reistijd. In dat geval heb je vaak de ochtend nog op plek A en de middag op plek B.
- Wanneer reizen? – Ik probeerde mijn treinreizen altijd zo te plannen dat ik op het moment tussen uitchecken en inchecken reisde. Dan hoef je niet zoveel met je bagage te sjouwen.
- Welke interrailpas? – Vanwege de vele stops op deze route, is een Global pass waarmee je onbeperkt kunt reizen het meest handig.
Interrailen in Spanje: zo werkt het
Hoe gaat dat nou in z’n werk, dat interrailen in Spanje? Daar ga ik je nu meer over vertellen.
Je interrailreis Spanje plannen
Om je route te bepalen en je reis te plannen gebruik je de Interrailapp, deze is erg makkelijk in gebruik. In de app kun je je beginstation en je eindstation invullen. Dan rollen er vanzelf een paar opties uit qua treinen en reistijden. Lekker makkelijk toch?
Nou, niet helemaal. De Interrail app doet vaak maar een keer per maand een update en de Renfe (de Spaanse NS) geeft niet altijd alle treintijden door aan Interrail. Het is dan ook verstandig om naast de Interrailapp ook de app van Renfe te downloaden. Dan zie je ook meteen of treinen zijn uitverkocht of niet.
Heb je je route bepaald? Dan kun je je route koppelen aan je (digitale) interrailpas. In “My Trip” zet je de reis die je wilt maken aan door op het schuifje te klikken, deze wordt geel. Als je op de dag van je reis naar “My Pass” gaat, kun je op “show ticket” klikken. Dan verschijnt er een QR-code die je aan de conducteur kunt laten zien.
Interrail reserveren in Spanje
In Spanje heb je voor vrijwel elke trein een reservering nodig. Dat is een extra kaartje naast de QR-code die je moet laten zien. Een reservering kost tussen de €4 en €13 (tweede klas, voor eerste klas is het duurder). Je kunt op verschillende manieren een stoelreservering boeken:
- Online – Via de Interrail website (dus niet via de app). Deze mogelijkheid bestaat pas sinds juli 2023 en heb ik zelf (nog) niet gebruikt, want ik reisde net daarvoor. Probeer vooral uit of dit voor jou werkt, maar wat ik heb gehoord is dit niet vlekkeloos gaat en dat het lastig is om last minute iets te krijgen. Je betaalt wel iets meer via de Interrail website, extra administratiekosten.
- Op het station – Tot voor kort was dit de beste optie (misschien nog steeds) en dit is ook de enige optie die ik zelf heb gebruikt. Op de stations in de grote(re) steden is een Renfe loket waar je reserveringen kunt maken (op deze pagina staat een link naar de stations waar het kan). Ik schreef altijd de treinen op een papiertje die ik wilde hebben (inclusief datum, tijd en het nummer van de trein) en gaf dat aan de medewerker. Meestal kreeg ik dan wel wat ik wilde.
- Telefonische reservering – Je kunt bellen met Renfe (+34 91 232 03 20) om een reservering te maken. Je moet je ticket dan binnen 72 uur ophalen bij een loket.
Een paar opmerkingen en tips voor het reserveren van Interrailkaartjes in Spanje:
- Per trein is er maar een beperkt aantal reserveringen beschikbaar voor interrailers, hoe vroeger je boekt, hoe groter de kans dat je met je gewenste trein meekunt.
- Omdat je voor vrijwel elke trein in Spanje moet reserveren, lijken treinen snel vol te zijn, terwijl dat niet zo is. Ik had dit bijvoorbeeld met de trein van Murcia naar Valencia, die was vol. Maar ik kon wel een stoel reserveren in diezelfde trein van Murcia naar Alicante en van Alicante naar Valencia. Ik moest binnen de trein overstappen (snap je het nog?). Het kan dus slim zijn om je reis te splitsen om te zien of er dan wel tickets beschikbaar zijn.
- Reserveren op het station kan heel lang duren. Soms stond ik wel 1 of 2 uur op het station. Daarom plande ik niet steeds een reservering vooruit, maar 3 of 4. Dan kon ik weer een week verder.
- Het scheelt enorm veel tijd als je je reserveringen op een kleiner station maakt. In Sevilla moest ik bijna 1,5 uur in de rij staan tot ik aan de beurt was, op de stations in Cuenca en Cartagena stond amper een rij. In Cartagena heb ik zelfs nog gezellig thee gedronken met de man die me hielp.
- Ze spreken niet op elk station Engels. Spreek je geen Spaans? Leer een paar basiswoorden en zinnen (leuk om te doen via Duolingo) en zet de Google Translate app op je telefoon.
Check deze handige website voor een uitgebreide beschrijving van het reserveren van interrailtickets in Spanje.
Hoe werkt de kaartcontrole met interrail in Spanje?
Kaartcontrole verschilt per trein en per conducteur. Soms is er helemaal geen controle, soms is het heel erg streng. Soms is het voor je de trein instapt (vaak op het beginpunt van een route) en soms in de trein zelf. Wat je in ieder geval moet hebben voor de controle is:
- Een geactiveerde interrailpas (dan staat er een QR-code bij “My Pass”
- Een geldig identiteitsbewijs
- Je stoelreservering
Dan komt het helemaal goed. Ze geven zelf wel aan wat ze willen zien en dat is in ieder geval de QR-code van je Interrailpas.
Waar moet je nog meer rekening mee houden bij het plannen van een interrailreis in Spanje?
En dan nog een paar laatste dingen:
- Wees flexibel. Er kan van alles gebeuren, treinen hebben soms vertraging, of er zijn geen tickets meer voor interrailers. Het kan even balen zijn, maar het kan je ook weer een extra dag opleveren op een leuke plek.
- Het spoor waar je trein vandaan vertrekt staat aangegeven op een bord in het station. Soms wordt deze pas op een laat moment bekend gemaakt.
- Er zijn verschillende soorten treinen die je kunt nemen in Spanje. Ik reisde zelf voornamelijk met de MD, deze is vergelijkbaar met de Nederlandse Intercity. Om grote afstanden af te leggen kun je ook met de AVE, een hogesnelheidstrein. Deze gaat soms meer dan 300 kilometer per uur! Het is leuk om de verschillende treinen af te wisselen. Overigens zijn stoelreserveringen voor een AVE een stuk duurder dan die van de langzamere treinen.
- Accommodatie in de grote steden is ontzettend duur in de weekenden. Ik zou in eerste instantie op zaterdag aankomen in Madrid, maar een bed in een slaapzaal in een hostel was maar liefst €65 per nacht! Uiteindelijk kwam ik op woensdag aan en toen hoefde ik slechts €25 te betalen (voor een luxere kamer). Dit was ook het geval in Valencia en Barcelona. Het kan dus veel schelen als je die grote steden doordeweeks bezoekt en de wat kleinere plekken in het weekend.
Is een interrailpas in Spanje het waard? De kosten
Dit vroeg ik me echt af toen ik besloot om te gaan interrailen in Spanje. Ik las namelijk op veel plekken dat dat niet het geval was. Na afloop is het makkelijk om de rekensom te maken:
- Ik betaalde €366 voor een Global Pass van twee maanden. Dit was 50% korting ten opzichte van de normale prijs (grote actie in 2022 ivm 50-jarig jubileum). Daarnaast had ik €98,79 aan extra kosten (voornamelijk reserveringen). In totaal was ik €464,79 kwijt.
- Ik ben in totaal 37 dagen onderweg geweest en maakte 24 verschillende treinreizen.
- Als ik alle treinreizen ter plekke had geboekt was ik €797,55 kwijt geweest. In theorie heb ik dus €332,76 bespaard met de interrailpas.
Maar… Hoewel ik het grootste deel van de reis in Spanje heb gereisd, ben ik via Frankrijk, Zwitserland en Duitsland terug gereisd. De treintickets in die landen zijn veel duurder dan die in Spanje. Dus hier volgt een nieuwe berekening speciaal voor de reizen in Spanje (sorry, ik ben een beetje een nerd):
- Van de 37 dagen was ik 29 dagen in Spanje. Als je de kosten van de pas door 37 deelt, kom je uit op €9,89 per dag. Voor de 29 dagen Spanje betaalde ik dus eigenlijk €286,86. Voor alle reserveringen in Spanje was ik €74,80 kwijt, dus het totaal aan reiskosten in Spanje met de interrailpas komt uit op €361,66.
- Als ik alle treinreizen ter plekke had geboekt, had me dit €327,65 gekost. Dat is €34,01 minder dan met de interrailpas.
Voor mij is de conclusie duidelijk: ik vond de interrailpas het niet waard in Spanje, zeker niet als je bedenkt dat ik hem met 50% korting heb gekocht en uren kwijt was aan het maken van reserveringen.
Al met al heb ik een geweldige reis gehad en die kosten heb ik er later in Zwitserland ruim uitgehaald.
Meer informatie over Interrailen in Spanje
Dit waren mijn tips & ervaring voor interrailen in Spanje. Heb je nog specifieke vragen, dan mag je altijd een berichtje achterlaten onder dit artikel. Daarnaast zijn er nog een paar plekken waar je ook veel informatie kunt vinden over een interrailreis in Spanje:
- The Man in Seat 61: de beste website als het gaat om treinreizen plannen. Het is soms even zoeken, maar hier vind je echt alle informatie die je nodig hebt.
- De officiële website van Interrail: ook hier staat alle informatie, maar soms iets minder uitgebreid.
- De community van de Interrail website: hier kun je vragen stellen aan andere reizigers.
- De Facebookgroep Interrail & Eurail travelers: een goede plek om medereizigers te vinden en vragen te stellen over routes en reserveringen.
Boek een reis naar Spanje
Treinreizen binnen Spanje is geweldig en ontzettend makkelijk. Je kunt hiervoor een interrailpas boeken, maar vanwege het gedoe met de reserveringen en de hoge kosten zou ik dit dus niet aanraden. Reizen met het openbaar vervoer in Spanje is wel erg leuk, makkelijk en betaalbaar. Op deze websites kun je goede deals vinden:
- RailEurope: Treintickets voor heel Europa. Je kunt ook via deze website een Interrailpas aanschaffen.
- Omio: Hier kun je zowel treinen als bussen boeken. De bussen in Spanje zijn over het algemeen ook goed en erg voordelig!
- Busbud: Reizen met de bus is soms voordeliger dan met de trein. Op deze website kun je veel busreizen vinden en meteen een ticket kopen.
Lees meer over Spanje
Lijkt het je leuk om Spanje te ontdekken en wil je meer over dit prachtige land lezen? Dan is dit een fijne reisgids:
National Geographic Reisgids – Spanje
Voor meer tips over mooie treinreizen in Europa is dit een fijn boek om te hebben:
Spanje is een van mijn favoriete landen in Europe en ik kom er meerdere keren per jaar. Daarom kun je op deze website veel lezen over een vakantie in Spanje. Lees ook een van deze artikelen:
- De 25 mooiste plekken in Spanje
- Roadtrip Spanje: 4 mooie routes voor een onvergetelijke rondreis
- 20 Costa Brava tips & de mooiste bezienswaardigheden
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor leuke reisverhalen en tips voor de mooiste bestemmingen.
Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt kost het onderhouden van een website geld. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Zo krijg ik een kleine commissie waarmee ik deze website kan onderhouden. Het kost jou niets extra. Dank je wel! Steun Op reis met Co.
Leave a reply