Als 30-plusser slapen in een hostel, wil je dat wel? Ik slaap als 30-plusser nog regelmatig in een hostel en deel in dit artikel al mijn hostel tips.
Als je alleen reist, is accommodatie vaak erg duur. Daar is een oplossing voor: slapen in een hostel. Maar wil je daar nog wel komen als 30-plusser? Ik (inmiddels bijna 40…) slaap nog regelmatig in een hostel en ik heb eigenlijk alleen maar goede ervaringen. Het vinden van het juiste hostel is een kwestie van je goed voorbereiden. In dit artikel ontdek je wat een hostel is en hoe je een hostel kunt vinden dat past bij jouw persoonlijkheid (en leeftijd).
Wat is een hostel?
Allereerst: wat is een hostel? Een hostel is een vorm van accommodatie waar je kunt overnachten als je op reis bent.
Een hostel werd vroeger ook wel jeugdherberg genoemd en er worden veel gebruikt door backpackers. In een hostel deel je vaak een kamer met andere reizigers, daarnaast heb je meestal gemeenschappelijke ruimtes, zoals een keuken of een woonkamer. Hostels zijn vaak gericht op socializen.
Wat is het verschil tussen een hostel en een hotel?
Hoewel hostels de laatste jaren steeds luxer worden en meer op hotels gaan lijken, zijn er wel degelijk wat verschillen tussen een hostel en een hotel. Hostels zijn vaak meer gericht zijn op budgetreizigers die op zoek zijn naar een sociaal verblijf en gedeelde faciliteiten en hotels richten zicht meer op reizigers die meer privacy en luxe wensen.
Zijn hostels wel geschikt voor 30 plussers?
Ja, absoluut! Er is geen leeftijdsgrens voor het verblijf in een hostel. Hostels zijn bedoeld voor alle reizigers, ongeacht hun leeftijd. Veel hostels hebben zelfs privékamers die geschikt zijn voor individuele reizigers of stellen die meer privacy willen. Dus als je ouder bent dan 30 en op zoek bent naar een betaalbare accommodatie, leuke mensen wilt ontmoeten of gewoon iets anders wilt dan een hotel, dan kan een hostel een goede optie voor je zijn.
Wat zijn de voordelen van slapen in een hostel
Wat zijn de voordelen van slapen in een hostel?
Het scheelt bakken met geld
Het meest bekende voordeel van slapen in een hostel: het scheelt bakken met geld. In Australië kon ik bijvoorbeeld geen fatsoenlijke hotelkamer vinden voor minder dan $150, terwijl ik voor $20 een bed had in een heerlijk hostel. Kun je nagaan hoeveel je bespaard tijdens een reis van drie weken.
Er worden leuke activiteiten georganiseerd
In de meeste hostels worden regelmatig activiteiten georganiseerd waar je aan mee kunt doen. Een pubquiz, een barbecue, margerita-friday, je kunt het zo gek niet bedenken. Tijdens deze avonden ontmoet je veel nieuwe mensen en er zit altijd wel iemand tussen met wie je meteen een klik hebt. En zo niet, dan is dat ook niet zo erg, dan vind je wel iemand in het volgende hostel.
Je kunt je eigen maaltijd koken
Als je wekenlang (of maandenlang) op reis bent, gaat het uit eten gaan of afhalen je op gegeven moment tocht een beetje tegenstaan. Het is dan zo fijn om in een hostel te verblijven waar je beschikking hebt over een keuken en je eigen maaltijd kunt koken. Zelf kunnen koken is ook een groot voordeel als je een bepaald dieet volgt. Het is bijvoorbeeld in sommige landen erg lastig om uit eten te gaan als je veganistisch bent.
Daarbij kan dit ook veel geld schelen. Ik maakte een paar jaar geleden een rondreis in Zwitserland, een van de mooiste maar ook duurste landen ter wereld. Een simpele pizza kost al snel meer dan €25. Gelukkig sliep ik in een hostel met een keuken en was er een Lidl om de hoek, hierdoor kon ik relatief goedkoper eten. Tijdens het koken ontmoette ik vaak ook andere leuke hostelgenoten. Win win!
Je ontmoet veel gelijkgestemde mensen
Je hebt altijd iets gemeen met de andere mensen die in je hostel slapen: ze houden stuk voor stuk van reizen. Het is dan ook altijd leuk om te delen waar je bent geweest en waar je nog naar toe gaat, wie weet heeft iemand nog een toffe tip voor je volgende bestemming.
Lees ook: Hoe maak je vrienden als soloreiziger?
Hostels zitten meestal op een goede locatie
Hostels zitten zelden verstopt in de buitenwijken van een stad, maar meestal in of net naast het centrum. Als je in een hostel slaapt, zit je dus altijd op loopafstand van alle mooie bezienswaardigheden. Je kunt er daardoor ook makkelijk voor kiezen om even terug te gaan om uit te rusten, voor je weer verder gaat met je ontdekkingstocht.
Je hebt keuze uit verschillende kamers
De meeste hostels bieden verschillende soorten kamers aan. Slaapzalen met tien bedden, slaapzalen met vier bedden, privékamers, enzovoorts. De goedkoopste kamers zijn altijd die met de meeste bedden en hoe minder bedden hoe duurder. Daar staat tegenover dat je in de kamers met minder bedden vaak minder lawaai hebt. Je kunt dus zelf kiezen hoe comfortabel je je hostelervaring maakt.
Dit is minder leuk aan slapen hostels
Eerlijk is eerlijk, slapen in een hostel heeft soms ook wat nadelen. Dit zijn wat dingen die ik wat minder leuk vind aan slapen in een hostel (en wat je er aan kunt doen).
Minder privacy
Hostels hebben vaak gedeelde slaapzalen en badkamers, wat betekent dat je minder privacy hebt dan in een hotel. Gelukkig zijn er steeds vaker hostels die werken met gordijntjes of capsules. Deze zijn vaak iets duurder, maar dan heb je wel meer privacy.
Lawaai
Hostels kunnen soms luidruchtig zijn vanwege andere reizigers die in en uit lopen en praten in gemeenschappelijke ruimtes. Vaak kun je in de recensies wel lezen hoe lawaaierig een hostel is en kun je je daar op voorbereiden. Neem in ieder geval altijd een paar oordoppen mee. Dat scheelt enorm!
Veiligheid
Hoewel hostels over het algemeen veilig zijn, kan het delen van een kamer met vreemden soms ongemakkelijk of onveilig aanvoelen. Het is belangrijk om je persoonlijke bezittingen veilig te houden en jezelf te beschermen. In de meeste hostels heb je een eigen kast of kluisje waar je je spullen in kunt stoppen. Neem zelf een slotje mee, deze zijn niet altijd aanwezig.
Hygiëne
Gedeelde faciliteiten in hostels, zoals badkamers en keukens, kunnen soms minder schoon zijn dan in hotels, vooral als andere reizigers ze niet goed schoonhouden. In mijn ervaring zijn de iets duurdere hostels vaak schoner dan de goedkope. Check ook de reviews, als veel van de reacties gaan over slechte hygiëne kun je beter een andere boeken.
Beperkte voorzieningen
In tegenstelling tot hotels hebben hostels over het algemeen minder voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan zwembaden, fitnessruimtes en roomservice. Daarnaast zijn hotels vaak flexibeler qua openingstijden en hebben ze een 24-uursreceptie. Dit is ook wel het geval bij grote hostels, maar bij kleine hostels sta je soms voor een dichte duur en moet je wachten tot het open gaat.
Handige hostel tips
Heb je na het lezen van deze nadelen toch zin in om te overnachten in een hostel? Ik geef je groot gelijk! Waar moet je rekening mee houden als je in een hostel slaapt? Dit zijn mijn beste hostel tips.
Zoek een goede locatie
Vooral in grote steden is accommodatie vaak erg duur, maar gelukkig vind je in steden ook vaak veel verschillende hostels. Kijk eerst goed in welk deel van de stad je wilt zitten. Vooral de hostels in uitgaansgebieden wil je vermijden, dit zijn vaak partyhostels, waar je met 14 man een kamer moet delen. Zoek een hostel net daarbuiten (of op een andere toffe locatie). Kijk wel goed of je er makkelijk kunt komen (met bijvoorbeeld het ov) en of er genoeg te doen is in de buurt.
Bestudeer de reviews
Het is zo fijn dat er tegenwoordig overal reviews van te vinden zijn! Op de website Hostelworld staan er zelfs leeftijden bij. Zo kun je meteen zien hoe oud de gasten van het hostel ongeveer zijn. Staan er veel reviews van mensen in de categorie 18-24? Dan weet je zeker dat je ouder bent dan de rest. Is het een mooie mix van 25-30 en 31-40? Dan pas je er als 30-plusser waarschijnlijk helemaal tussen.
Kies de juiste kamer
Je kunt meestal kiezen voor verschillende kamers in een hostel (met bijbehorend prijskaartje). Soms zijn er privékamers (al zijn deze meestal net zo duur als een hotelkamer) en dorms met verschillende groottes. Kies in ieder geval geen dorm die groter is dan acht personen, dan weet je zeker dat je ‘s nachts meerdere malen gewekt wordt.
Zelf kies ik altijd dorms van vier of zes personen. Die zijn vaak wel iets duurder, maar dan heb je ook de grootste kans dat je wat rustigere (en wat oudere) kamergenoten hebt.
Ik heb ook ooit een kamer gekozen voor drie personen, maar dat is niet ideaal. De kans is groot dat je dan met een vriendenkoppel op een kamer beland en dan ben je een soort van vijfde wiel aan de wagen.
Check de bedden
Het eerste wat ik vaak doe is kijken hoe de bedden er uit zien. Zijn ze stevig of gammel? Zit er een stopcontact in de buurt? Heeft elk bed een eigen lampje? Zijn er gordijntjes? Ik ben altijd bereid om iets meer te betalen voor een goed bed met goede voorzieningen.
Wat is inbegrepen?
Check voordat je boekt ook altijd even wat er is inbegrepen en wat je nog nodig hebt. Soms moet je namelijk handdoeken of keukengerei huren en dat kan nog best onhandig zijn als je dat niet bij je hebt. Sowieso is het handig om een slotje mee te nemen, vaak zijn er kluisjes die je zelf af dient te sluiten.
Het is altijd een cadeautje als het ontbijt is inbegrepen, dat scheelt weer qua kosten. Verwacht er niet te veel van, de meeste hostelontbijtjes zijn niet zo luxe als hotelontbijtjes. Maar je kunt enorm verrast worden!
Gemeenschappelijke ruimtes
Ook als je niet perse wilt socializen in een hostel: kijk of er gemeenschappelijke ruimtes zijn. Is er een keuken waar je zelf kunt koken en gezellig kunt zitten? Of is er een woonkamer? Het scheelt enorm als je hostel gemeenschappelijke ruimtes heeft.
Een gemeenschappelijke ruimte is niet alleen is de plek om leuke mensen te ontmoeten, maar het kan ook enorm schelen qua lawaai in de slaapzalen. Als er geen gemeenschappelijke ruimte is, hebben mensen meer de neiging om lange gesprekken te voeren in de slaapzalen, ook als jij daar net wilt gaan slapen.
Handig om mee te nemen naar een hostel
Wat is handig om mee te nemen als je in een hostel gaat slapen?
- Een lakenzak – dan slaap je altijd in een “schoon” bed.
- Een reishanddoek (of een hamamdoek of een sarong) – je krijgt niet in elk hostel een handdoek en soms zijn ze van slechte kwaliteit. Een handdoek kun je eventueel ook gebruiken als gordijntje voor meer privacy.
- Een slotje – zodat je altijd je kluisje op slot kunt doen (of iets aan je bed vast kunt zetten)
- Oordoppen – dan word je niet elke keer wakker als iemand de slaapzaal in komt ‘s nachts.
- Oogmasker (of een buff) – sommige mensen hebben de neiging om het grote felle licht aan te doen terwijl jij licht te slapen.
- Een stift of pen – zo kan je altijd je eten labelen als je een gemeenschappelijke koelkast hebt.
- Slippers – voor extra hygiëne in gemeenschappelijke douches.
Lees voor meer tips: Hostel paklijst: wat neem je mee als je gaat overnachten in hostels?
Mijn favoriete hostels (wereldwijd)
Vrijwel ieder jaar overnacht ik een paar keer in een hostel. Meestal zijn het toffe plekken, maar soms zijn ze echt heel bijzonder of heel goed. Dit zijn mijn favoriete hostels tot nu toe:
Spin Designer Hostel, El Nido (de Filipijnen)
Luxe hostel met warme douches (een zeldzaamheid in El Nido), grote bedden en een fijne gemeenschappelijke ruimte.
The Upcycled Hostel, Ica (Peru)
Kleurrijk, mooi ingericht, fijne tuin met zwembad en op loopafstand van de oasis in Huacachina.
Travellers Oasis, Cairns (Australië)
Goede hulp bij tours, gezellige gemeenschappelijke ruimte (met zwembad) en leuke activiteiten.
Spoke’n Hostel, Mitchell (Oregon, Amerika)
Hostel in een kerk op donatiebasis. Supervriendelijke eigenaren en geweldig ingericht.
Sky Hostel, Zadar (Kroatië)
Klein hostel, maar hele ruime kamers en zeer comfortabele bedden. Er is zelfs een plek om je om te kleden.
Backpackers Villa Sonnenhof, Interlaken (Zwitserland)
Dit is een hostel waar ik zo nog een keer zou verblijven. Het is groot, maar het heeft alles wat je nodig hebt. Comfortabele bedden, meerdere gezamenlijke ruimtes, een grote keuken en zelfs een plek om te werken. Het is dan ook perfect voor digital nomads. Extra handig: er zit een Lidl op loopafstand.
Dopa Hostel, Bologna (Italië)
Heel gezellig en mooi ingericht hostel in Bologna, op loopafstand van het station en het centrum. Er is een gemeenschappelijke keuken en een woonkamer. Daarnaast hebben de bedden veel privacy met gordijntjes.
Een hostel boeken
Wat kost een hostel en waar boek je een bed of een kamer in een hostel? De kosten zijn natuurlijk enorm afhankelijk van bestemming en van de luxe hostels. In Peru was ik voor de meeste hostels tussen de €5 en €10 per nacht kwijt, in de meeste Europese landen kun je rekenen op €15 tot €20 voor een bed in een hostel. Het kan altijd goedkoper of duurder. Dat hangt er vanaf wanneer je gaat (in het weekend is het in de grote steden vaak duurder) en wat de faciliteiten zijn (luxere hostels zijn duurder dan grote partyhostels).
Waar boek je een bed in een hostel? Zelf gebruik ik altijd een van deze twee websites:
- Hostelworld: de grootste website ter wereld als het gaat om hostels. In de reviews kun je heel handig zien wat voor mensen er slapen. Daarnaast staat er heel duidelijk bij wat er inclusief is en waar je voor moet betalen.
- Booking.com: ook hier vind je een gigantisch aanbod qua hostels. Zelf vind ik deze vaak iets makkelijker werken dan Hostelworld en je kunt meestal gratis annuleren. Bij de reviews staat helaas geen leeftijd.
Ze hebben allebei ook een handige app. Sommige hostels staan op beide platforms, maar soms staat een hostel alleen in Hostelworld en soms alleen in Booking.com. Voor de beste vergelijking is het verstandig om beide te gebruiken.
Moet je hostels altijd reserveren?
Nee, dat hoeft zeker niet! Wil je echter in een populair hostel slapen of kom je aan in een stad op een feestdag? Dan is het wel verstandig om vooraf te reserveren.
Meer praktische reistips
Dit waren al mijn hostel tips voor 30-plussers. Ben je op zoek naar meer leuke reistips? Dit zijn een paar boeken vol inspiratie:
Handboek voor de soloreiziger – Praktische tips en inspiratie voor een veilige, leuke en onbevreesde reis
Take a break – Alles voor jouw ultieme wereldreis, sabbatical of tussenjaar
Daarnaast kun je op deze website ook meer praktische reistips vinden. Deze artikelen vind je vast ook leuk om te lezen:
- Voor het eerst in je eentje op vakantie: hoe doe je dat?
- Veiliger en goedkoper reizen met een VPN
- Alleen op vakantie: 8 lessen die je leert als soloreiziger
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor leuke reisverhalen en tips voor de mooiste bestemmingen.
Dit artikel verscheen voor het eerst in februari 2018. Laatste update met nog meer tips: februari 2023.
Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.
Er zitten zoveel voordelen aan in een hostel verblijven – met name de kosten kunnen echt het verschil maken. Ik verbleef echter het liefst in privékamers, want ik word echt gek in dorm rooms :-) Ik ben een hele lichte slaper, dus ik word heel de nacht wakker door het kleinste geluidje!
Ik gebruik altijd oordoppen en een oogmasker als ik in een dorm slaap, dan slaap ik meestal prima :)
Ik slaap als 45-jarige nog steeds in hostels. Vooral om de kosten te drukken omdat ik vaak alleen reis. Dat wat je zegt over het slapen in dorms is helemaal waar. Ik heb 1x in een dorm met 10 mensen gelegen en dat doe ik nooit meer. Voor mij is 6 de max. Ik slaap ook alleen in dorms met alleen maar vrouwen trouwens. Jij ook?
Wat stoer dat je dat doet! Het scheelt inderdaad erg veel geld. Ik wissel gemengd en vrouwendorms af, en merk tot dusver nog niet veel verschil. Vind het trouwens belachelijk dat dorms voor alleen vrouwen vaak ook duurder zijn.
Ik slaap ook het liefst in hostels, om de kosten te drukken. Maar als 35-jarige is het vaak moeilijk om er eentje te vinden, omdat sommige hostels een leeftijdsgrens hebben. In uitgaansbuurten ga ik niet graag, omwille van het lawaai, te veel drugs en alcohol. Ik slaap ook het liefst in een vrouwen form only, omdat mijn slaap niet gestoord worden en die zijn ook kalmer.
Die leeftijdsgrens heb ik alleen in Australië een keer gezien, maar verder niet. Het valt me op dat er steeds meer ‘luxere’ dorms zijn voor de wat oudere backpacker. Ik wissel gemengde dorms en dorms voor vrouwen af, maar merk weinig verschil. Bij de laatste vrouwendorm was er vooral veel gezeur (de een vond het te koud met de airco aan, de ander had het te warm), dat heb je niet zo snel in een gemengde dorm ;)
Leuk artikel! In Ierland sliep ik vaak in hostels. Op het platteland ging dat uitstekend, daar waren de hostels vrij rustig en heel netjes. In Dublin heb ik twee keer in een enorme slaapfabriek gezeten dus de laatste keer heb ik geconcludeerd dat ik daar (op mijn tóen 33e) echt te oud voor werd. Buren die tot half 5 aan het feesten waren in hun slaapzaal etc…niet mijn ding.
Mijn vriend heeft ook niet zoveel met hostels dus meestal boeken we een hotel, appartement of B&B of iets dergelijks als we reizen. Maar als ik echt alleen een verre reis zou maken, zou ik wellicht wel weer voor hostels kiezen om de redenen die jij noemt.
Dank je wel! Ierland wil ik ook graag nog eens ontdekken, fijn dat je daar op het platteland ook makkelijk in hostels terecht kunt :) Steden zijn vaak wat lastiger inderdaad, daar lees ik altijd eerst een hele hoop reviews voordat ik boek.
Al jaren maak ook ik als 30-plusser nog steeds gebruik van slaapzalen (al dan niet in hostels). Het maakt me niet zoveel uit hoeveel bedden er staan, mits ze maar genoeg ruimte hebben tussen de bedden. Ik vraag dan ook altijd om de kamer eerst te zien voordat ik een bed boek. Ik heb zelfs regelmatig rustigere nachten gehad met 20 mensen op een kamer dan met 6 mensen. Ik denk dat je het moet treffen met wie je op dat moment een kamer deelt. Oordoppen en een slaapmasker helpen me beter te slapen.
Ook vind ik het niet fijn om een badkamer op de kamer zelf te hebben. Vaak moet je dan toch wachten voordat je in de douche of naar de wc kunt. Doe dan maar liever een badkamer met meerdere toiletten en douches op de hal.
Reis ik met mijn man, dan zal ik nooit voor een slaapzaal kiezen. Ook een hostel probeer ik dan te vermijden. De privé kamers in de hostels zijn vaak net zo duur als ik een hotel.
En ik vind het persoonlijk raar om als stel op een slaapzaal te liggen. Ik stoor me dan ook heel erg aan andere stellen die dit wel doen. En dan tot midden in de nacht een discussie gaan voeren of ze tante Miep nu wel of geen vakantie kaartje zullen sturen.
Mijn laatste reis ging naar Afrika. Hier deelde ik kamers met alleen maar 30-plussers. (zelfs 50-plussers! ;-) ) Ik denk dat het dus ook afhankelijk is waar je heen reist.
Dank voor je uitgebreide en leuke reactie! Je moet het inderdaad treffen met wie je op een kamer ligt, maar tot dusver is het bij mij altijd goed gegaan (en dankzij m’n oordoppen heb ik niet zo snel ergens last van ;)). Privékamers in een hostel vind ik ook te duur, dan boek ik liever een hotel, dan heb je vaak ook nog een eigen badkamer. Ik heb het nog niet meegemaakt dat er een stel in mijn dorm sliep, dat zou ik ook heel raar vinden. Heb wel eens meegemaakt dat er een heel gezin in mijn dorm sliep (ouders en twee jonge kinderen), was ook best apart. Maar gelukkig waren ze heel vriendelijk en volgens mij waren de kinderen het ook wel gewend ;)