Ga je overnachten in een hostel en wil je weten wat je mee moet nemen? Na jaren ervaring weet ik precies wat mee te nemen en dit is mijn hostel paklijst!
Als ervaren hostelganger weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om goed voorbereid op reis te gaan. Het verblijven in een hostel kan een geweldige manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten, geld te besparen en de wereld te verkennen.
Hostel paklijst
Wat moet je eigenlijk meenemen als je gaat overnachten in een hostel? In dit artikel deel ik mijn speciale hostel paklijst voor een comfortabel verblijf in hostels, met name gericht op vrouwelijke soloreizigers.
Pyjama
In een hostel deel je een kamer met andere mensen en daarom mag een comfortabele pyjama niet ontbreken op jouw hostel paklijst . Kies voor lichte, ademende stoffen die geschikt zijn voor verschillende temperaturen.
Een pyjama is niet alleen comfortabel tijdens het slapen, maar kan ook handig zijn wanneer je ‘s nachts naar het toilet moet of even rondloopt in de gemeenschappelijke ruimtes van het hostel. Kijk op de website van de HEMA voor een leuke damespyama.
Oordoppen
Oordoppen zijn onmisbaar als je goed wilt slapen in een hostel. Je deelt een kamer met anderen en niet iedereen heeft hetzelfde ritme. Er lopen dan regelmatig mensen in en uit. Daarnaast wil het (helaas) nog wel eens voorkomen dat iemand snurkt. Het meenemen van oordoppen is daarom essentieel om voor een goede nachtrust te zorgen. Kies voor oordoppen die comfortabel zitten en geluid effectief dempen.
Slaapmasker
Niks is zo irritant als midden in de nacht wakker worden als iemand het licht aandoet. In sommige hostels heb je handige gordijnen bij je bed waardoor je daar niet zo last van hebt, maar dat is niet altijd het geval. Het is daarom ook handig om een slaapmasker in je tas te stoppen, dan kun je rustig doorslapen. Zelf gebruik ik vaak een buff, die zijn ook erg handig als slaapmasker en kun je voor meer dingen gebruiken.
Slippers
Slippers zijn ook onmisbaar tijdens je hostelverblijf. Ze zijn vooral handig als je gebruik maakt van een gemeenschappelijke douche. Deze zijn vaak onhandig ingericht waardoor je niet echt sokken en schoenen aan kunt trekken zonder dat ze nat worden. Ook is het dragen van slippers in de badkamer aan te raden voor een goede hygiëne, er komt nog wel eens voetschimmel voor. Met het dragen van slippers kun je (grotendeels) voorkomen dat je dat krijgt.
Daarnaast wordt in sommige hostels van gasten verwacht dat ze hun schoenen uitdoen bij het betreden van de slaapruimtes en gemeenschappelijke ruimtes. Slippers bieden niet alleen hygiëne, maar ook comfort wanneer je door het hostel loopt. Daarnaast beschermen ze jouw voeten tegen eventuele vuiligheid op de vloer.
Sportlegging
Een sportlegging is niet alleen om in te sporten, maar een lekker veelzijdig kledingstuk dat perfect is om mee te nemen naar een hostel. Het neemt weinig ruimte in beslag en kan zowel dienen als loungewear, sportkleding of als onderdeel van je dagelijkse outfit.
Daarnaast biedt een legging extra warmte tijdens koelere avonden en kun je deze gemakkelijk combineren met andere kledingstukken. Zelf draag ik tijdens het reizen bijna altijd een legging als ik op reis ben. Ze zijn zo comfortabel!
Hangslot
Veiligheid is belangrijk, vooral wanneer je verblijft in gedeelde accommodaties zoals hostels. Vaak hebben hostels een lade of een kluis voor elk bed en negen van de tien keer zit daar geen slot op. Daarom is het handig om een klein hangslot mee te nemen als je gaat slapen in een hostel. Hiermee kun je je waardevolle spullen veilig opbergen als je niet in de kamer bent. Zelf gebruik ik altijd een cijferslot, dan hoef ik me ook geen zorgen te maken dat ik het sleuteltje kwijtraak.
Zo kun je met een gerust hart op pad gaan en genieten van de bezienswaardigheden zonder je zorgen te maken over jouw persoonlijke bezittingen.
Reishanddoek
Bij de meeste hostels krijg je geen handdoek. Je kunt er vaak wel eentje huren, maar het is nog makkelijker om je eigen handdoek mee te nemen. Een reishanddoek neemt weinig ruimte in beslag en droogt snel, waardoor het perfect is voor hostelreizigers. Met een eigen reishanddoek ben je altijd verzekerd van een schone en frisse handdoek om te gebruiken na het douchen of zwemmen.
Toilettas met essentiële items
Een toilettas met essentiële items mag niet ontbreken op jouw paklijst voor een hostelverblijf. Denk hierbij aan tandpasta, tandenborstel, shampoo, conditioner, zeep en andere persoonlijke verzorgingsproducten die je veel gebruikt en nodig hebt tijdens je verblijf.
Vergeet ook niet om wat kleine reisflesjes aan te schaffen waarin je jouw favoriete producten kunt overgieten. Ik gebruik altijd van die handige siliconen reisflesjes, die zijn wat flexibeler en dan krijg je alles er makkelijker uit als het bijna op is.
Wereldstekker
Als je binnen Europa reist, dan hoef je meestal geen wereldstekker bij je te hebben, maar er zijn landen die net een ander stopcontact hebben. Denk bijvoorbeeld aan het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Ik heb zelfs meegemaakt dat ik in Italië een andere stekker nodig had, vooral in de wat oudere gebouwen.
Mocht je naar een land reizen waar ze andere stopcontacten hebben, dan is het handig om een wereldstekker mee te nemen. Met een wereldstekker kun je gemakkelijk al jouw elektronische apparaten opladen zonder gedoe.
Een kussensloop
Niet heel gebruikelijk, maar wel handig om mee te nemen: een eigen kussensloop. De kussens en de kussenslopen zijn niet altijd even schoon. Het is een geruststellende gedachte om te weten dat je slaapt op iets wat schoon is en alleen door jou gebruikt wordt, ongeacht hoe vaak het hostel het beddengoed vervangt.
In dezelfde categorie kan ook een (slaapzak) liner heel fijn zijn om mee te nemen. Het biedt simpelweg een stukje gemoedsrust en verhoogt het algemene comfortniveau van je verblijf in het hostel.
Koptelefoon
Het is altijd handig om een koptelefoon bij je te hebben. Ten eerste biedt het je de mogelijkheid om jezelf af te sluiten van omgevingsgeluiden, vooral in gedeelde slaapzalen waar mensen op verschillende tijden slapen.
Daarnaast is het fijn om je eigen muziek te kunnen luisteren of films te kijken zonder anderen te storen. Soms wil je je gewoon even afsluiten van de drukte.
Ducttape en een klein naaisetje
Hoewel ducttape en een naaisetje niet per se absolute must-haves zijn voor een hostelverblijf, kunnen ze wel heel handig zijn, vooral als je een beetje handig bent of kleine reparaties zelf wilt kunnen uitvoeren. Ducttape kan van pas komen voor snelle oplossingen, zoals het repareren van een gescheurde tas, het vastzetten van losse onderdelen of zelfs het labelen van je spullen.
Een naaisetje, al is het maar een kleine variant, kan van pas komen als een knoop van je kleding valt of als je een kleine reparatie aan je kleding wilt uitvoeren. Hoewel ze niet essentieel zijn, kunnen ze je uit de brand helpen als er iets onverwachts gebeurt tijdens je reis.
De laatste keer dat ik in een hostel sliep was er iemand die heel graag zijn gescheurde jas wilde maken, dus heb ik mijn naaisetje aan hem gegeven. Hij was ontzettend blij dat hij zijn jas weer kon gebruiken. Toch nuttig om mee te nemen dus!
Een kleine opvouwbare tas
Last but not least: een kleine opvouwbare tas is een slimme toevoeging aan je hostel paklijst. Het kan dienen als een handige back-up voor het geval je plotseling meer ruimte nodig hebt om dingen mee te nemen, zoals boodschappen, souvenirs of extra spullen die je tijdens je reis hebt verzameld.
Daarnaast kan het van pas komen als je even de stad in wilt gaan, als je niet je grote rugzak mee wilt meenemen. Een opvouwbare tas neemt weinig ruimte in beslag wanneer hij niet wordt gebruikt, maar is wel functioneel op momenten dat je wat meer draagruimte nodig hebt. Het is zo’n vanzelfsprekend handig item dat het bijna onmisbaar is tijdens het reizen!
Als vrouwelijke 30+’er die nog regelmatig in hostels overnacht, weet ik uit ervaring dat het meenemen van deze items bijdraagt aan een aangenaam verblijf in hostels. Uiteraard kan de paklijst per persoon verschillen afhankelijk van individuele behoeften en bestemmingen. Zorg er daarom altijd voor dat je jouw paklijst aanpast aan jouw specifieke situatie.
Ik hoop dat deze uitgebreide paklijst je helpt om optimaal te genieten van jouw hostelverblijf! Veel plezier en happy travels!
Meer praktische tips voor soloreizigers
Ben je op zoek naar meer leuke tips voor slapen in een hostel of een soloreis? Dan zit je goed op deze website! Ik reis al jaren solo en heb verschillende landen in mijn eentje bezocht. Ik slaap meestal in hostels, niet alleen omdat het (veel) goedkoper is, maar ook omdat het de beste manier is om andere leuke reizigers te ontmoeten. Deze artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen:
- De beste hostel tips voor 30-plussers (en alle andere leeftijden)
- Voor het eerst in je eentje op vakantie: hoe doe je dat?
- Alleen op reis: 8 lessen die je leert als soloreiziger
Daarnaast zijn er ook leuke boeken vol tips voor (toekomstige) soloreizigers. Deze boeken staan vol inspiratie en tips:
Solo reizen – Hoe je in je eentje de wereld trotseert (Liesbeth Rasker)
Handboek voor de soloreiziger – Praktische tips en inspiratie voor een veilige, leuke en onbevreesde reis (Lonely Planet)
Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Dit artikel bevat een gesponsorde link. Ik ga alleen samenwerkingen aan met producten en diensten die echt bij deze website passen en waarvan ik vind dat ze een toegevoegde waarde hebben voor mijn lezers. Lees op deze pagina meer over samenwerkingen. Daarnaast bevat dit artikel een aantal affiliate links. Als je iets koopt of boekt via deze links krijg ik een kleine commissie. Het kost jou niets extra! Steun Op reis met Co.
Leave a reply