Hoogteziekte: wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Hoogteziekte: wat is het en hoe kun je het voorkomen?

Hoogteziekte kan je vakantie in de bergen flink verpesten. Maar wat is hoogteziekte en hoe kun je het voorkomen? In dit artikel deel ik mijn ervaring en tips.

Mijn ervaring met hoogteziekte

Tijdens mijn reis in Peru in 2018 kwam ik voor het eerst in aanraking met hoogteziekte. Tijdens mijn eerste week in Peru bezocht ik het stadje Huaraz, gelegen op 3052 meter. Toen ik daar aankwam voelde ik meteen dat er minder zuurstof in de lucht zat en dat alles me meer moeite koste dan anders. Ik deed rustig aan om te wennen aan de hoogte en besloot een paar dagen later om een tour te doen: een wandeling bij Laguna Páron naar 4500 meter hoogte.

Hoogteziekte bij Laguna Paron - Peru
Lachen als een boer met kiespijn. Ik voelde me echt zo beroerd vanwege de hoogte.

Het was een zware klim (ook omdat het niet via een pad ging, maar je over rotsblokken moest klauteren) en vanaf het hoogste punt hadden we een geweldig uitzicht op het meer. Tot dat moment was ik wat kortademig, maar voelde ik me prima. Tot we weer naar beneden moesten…

Ik werd al snel duizelig, misselijk en had opeens knallende koppijn. Ik wist echt niet meer hoe ik het had. Het duurde naar mijn gevoel eeuwen voor we weer bij het meer stonden. Het laatste stuk van de wandeling was over een vlak pad, een makkie toch? Nou, ik had het gevoel dat ik twee zandzakken aan mijn benen had hangen in plaats van voeten. Ik was echt zo blij toen ik weer in de bus zat! Van de gids kreeg ik meteen een kop coca thee en knapte ik snel op. De hoogte doet rare dingen met je lijf.

Wat is hoogteziekte?

Hoogteziekte of hypobaropathie is een verzameling ziekteverschijnselen die kunnen optreden als een persoon zich te snel naar grote hoogten verplaatst.

Bron: Wikipedia

Je kunt meestal al last krijgen als je in gebieden komt die op een hoogte liggen van 2500 meter, maar meestal voel je het echt boven de 3500 meter. Neem het niet voor lief, ieder jaar overlijden er toeristen en bergbeklimmers na een bezoek aan hooggelegen gebieden.

Symptomen

Als je last krijgt van hoogteziekte, kun je dat onder andere merken door de volgende symptomen:

  • kortademigheid
  • misselijkheid
  • duizeligheid
  • hoofdpijn
  • slecht slapen
  • weinig eetlust

Hoe kun je het voorkomen?

Doe vooral rustig aan! Neem de tijd om te wennen aan de hoogte en stijg in kleine etappes (dus niet in een keer naar 3500 meter, ga eerst even wennen op 2500 meter). Doe tijdens de eerste dagen op hoogte geen inspannende dingen. Daarnaast is het verstandig om veel water te drinken en lichte maaltijden te eten. Alcohol kun je het beste even laten staan. Je zal zien dat je dan vanzelf went aan de hoogte.

Wat te doen als je last hebt van hoogteziekte?

Heb je toch te veel gedaan en heb je last van hoogteziekte? Doe rustig aan en neem desnoods pijnstillers voor de hoofdpijn. Ook kun je kijken of je zuurstof kunt krijgen (in Peru was dit in veel hotels aanwezig). Daarnaast kun je ook Acetazolamide slikken, deze pillen helpen ook om de klachten te verlichten. Ideaal is het niet, dus als je echt last blijft houden is er maar een oplossing: ga naar beneden.

Wil je meer weten over hoogteziekte?

Ik ben geen arts en ik kan je alleen over mijn eigen ervaringen met hoogteziekte vertellen. Wat ik vooral wil benadrukken met dit artikel is dat je hoogteziekte echt niet moet onderschatten, want het kan echt je vakantie verzieken. Wil je graag informatie van professionals? Maak een afspraak met je huisarts of de GGD en laat je voorlichten.

Heb jij al eens last van hoogteziekte gehad?

Vond je dit een interessant artikel?

Dan kan ik je deze ook aanraden:

Hoogteziekte - wat is het en hoe kun je het voorkomen

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.