14 jetlag tips voor een leuk begin van je vakantie

14 jetlag tips voor een leuk begin van je vakantie

Zie jij ook altijd zo op tegen die jetlag na een lange vliegreis? Helemaal voorkomen is lastig, maar deze jetlag tips helpen om je jetlag te verminderen.

Wat is een jetlag?

Als je een lange vliegreis maakt naar oost (Azië) of west (Amerika) kom je in een hele korte tijd door verschillende tijdzones. Je lichaam kan zich hier meestal niet heel snel aan aanpassen, waardoor je een verstoord dagritme en nachtritme hebt.

Om je een voorbeeld te geven: als je van Amsterdam naar Los Angeles vliegt, ga je maar liefst 9 uur terug in de tijd. Je vertrekt om 10 uur ‘s ochtends Nederlandse tijd en je komt om 12 uur ‘s middags Amerikaanse tijd aan. Dit terwijl de vlucht 11 uur duurt. Als je aankomt in Los Angeles, is het voor je gevoel al 9 uur ‘s avonds.

Wat zijn de symptomen van een jetlag?

Tijdens een jetlag heb je meestal last van (een van) deze symptomen:

  • Vermoeidheid, je ligt ‘s nachts wakker en wilt overdag slapen.
  • Geen trek, of je hebt juist trek op de gekste momenten.
  • Prikkelbaar, je bent snel geïrriteerd.
  • Hoofdpijn.
  • Je kunt zelfs last krijgen van maag- en darmklachten, want ook die moeten aan je nieuwe ritme wennen.
  • Grieperig gevoel, je voelt je gewoon niet zo lekker.

Gelukkig gaan deze klachten na verloop van tijd vanzelf weg. Hoe lang duurt een jetlag verschilt per persoon. Sommige mensen zijn er binnen een dag vanaf, maar bij de meeste mensen kan dit wel even duren, van een paar dagen tot een week.

Jetlag oost vs west

Hoe je je jetlag ervaart hangt ook heel erg af van waar je heen vliegt.

Tijdens een lange vliegreis kom je door veel tijdzones

Jetlag oost

Vlieg je naar bijvoorbeeld Bali, Thailand of Australië? Dan vlieg je met de tijd mee. Het is een paar uur later op de plek waar je aankomt dan waar je bent vertrokken. Het kan voorkomen dat je tijdens de vlucht in de nacht vliegt (en dan heb je een heel kort nachtje van een paar uur) waardoor je de volgende ochtend aankomt. En dan moet je nog de hele dag…

Jetlag west

Vlieg je bijvoorbeeld naar Mexico, de Verenigde Staten of Brazilië? Dan vlieg je naar het westen en vlieg je tegen de tijd in. Het is op deze bestemmingen een paar uur vroeger dan op de locatie waar je vandaan komt.

Afhankelijk van je vlucht kom je meestal in de middag aan. Je bent dan wel heel vermoeid, maar door de adrenaline hou je het vaak nog wel vol tot je kunt gaan slapen. Het grote nadeel is alleen dat je midden in de nacht klaarwakker bent omdat je lichaam denkt dat het al laat in de ochtend is.

Als je van noord naar zuid (of andersom) reist heb je geen last van een jetlag, je blijft namelijk in dezelfde tijdzone.

14 jetlag tips

Na veel verre reizen (met name naar het westen) heb ik in de loop van de jaren een paar dingen ontdekt die me erbij helpen om wat sneller van de jetlag af te zijn. Hoe om te gaan met jetlag? Dit zijn 14 tips om je jetlag te verminderen.

Bereid je voor

Zoek van te voren uit wat het tijdsverschil is met je bestemming. Probeer een paar dagen voor vertrek alvast een beetje in het nieuwe ritme te komen. Ga je naar het westen? Probeer dan wat later te gaan slapen. Als je naar het oosten gaat, dan kun je proberen om wat eerder op te staan. Alle beetjes helpen.

Start je reis relaxed

Het allerbelangrijkste is echter om zo relaxed mogelijk op reis te gaan. Maak je niet druk om de jetlag, je krijgt er hoe dan ook last van. Hoe meer stress je hebt, hoe erger het is. Dus zorg ervoor dat alles voor je reis goed geregeld hebt en dat je ruim op tijd op het vliegveld bent.

Zet je klok meteen op de nieuwe tijd

Het eerste wat ik doe als ik het vliegtuig in stap: mijn klok verzetten naar de tijd van mijn bestemming. Tijdens de (meestal lange) vlucht kan ik dan alvast een beetje wennen aan het nieuwe tijdstip. Dat maakt de overgang al iets makkelijker.

Probeer te slapen of rusten

Probeer te rusten op het moment dat het nacht is op je bestemming en hou je ogen open op het moment dat het dag is op je bestemming. Lukt het echt niet om te slapen? Probeer gewoon zoveel mogelijk te relaxen.

Tip: dit handige reiskussen kun je in verschillende vormen buigen waardoor je sneller in slaap valt in het vliegtuig.

Vliegtuig Air Transat

Kom alvast in het eetritme

Als het even kan: probeer alvast rekening te houden met je nieuwe eetritme. Een paar dagen voor je reis kun je bijvoorbeeld al iets eerder of later gaan eten dan je gewend bent. Tijdens de vlucht kun je helaas niet veel doen, maar gelukkig houden luchtvaartmaatschappijen hier meestal al een beetje rekening mee, door op een bepaalde tijd diner of ontbijt te serveren.

Installeer een speciale app

Om aan het tijdsverschil te wennen zijn er ook diverse apps die je kunt installeren om je te helpen de jetlag te verminderen. Deze apps vertellen je op welk tijdstip je wat moet doen. Fijne apps die je helpen met je jetlag zijn bijvoorbeeld Timeshifter en Uplift.

Quote: 40 handige reisapps voor je volgende vakantie

Gezond eten en drinken

Drink zoveel mogelijk water en neem ook wat gezonde dingen mee (fruit, noten) om te snacken. Hierdoor heb je minder kans dat je maag- en darmklachten krijgt.

Het innemen van caffeïne en alcohol wordt in principe afgeraden. Maar om eerlijk te zijn neem ik zelf wel vaak een glaasje wijn tijdens de vlucht, ik heb het idee dat ik daar juist relaxter van wordt.

Zorg voor voldoende ontspanning

Als je ontspannen aankomt op je bestemming is het veel makkelijker om met het slaapgebrek om te gaan. Vermaak jezelf, zorg voor zo weinig mogelijk stress en laat het gewoon over je heen komen.

Heb je geen idee wat je moet doen tijdens zo’n lange vlucht? Lees dan ook het artikel Hoe overleef je een lange vliegreis.

Zonsopkomst vanuit het vliegtuig naar Taipei
Zonsopkomst vanuit het vliegtuig naar Taipei

Op je bestemming: doe mee met het ritme

Wil je echt een jetlag voorkomen? Dan is dit misschien wel de beste jetlag tip: probeer op je bestemming meteen te wennen aan het plaatselijke ritme.

Eet wanneer de inwoners eten, niet wanneer je zelf trek hebt. Ga slapen op het tijdstip dat je altijd gaat slapen. Hoe sneller je je aanpast aan je nieuwe tijdstip, hoe sneller het went.

Je hoeft niet meteen te wennen

Geef jezelf de tijd om te wennen. Je hoeft echt niet binnen een dag over je jetlag heen te zijn. Het is al fantastisch als je per dag een paar uur winst maakt. In Amerika was ik de eerste ochtend al om vier uur klaarwakker en de tweede dag om half zes. Daar was ik bijzonder tevreden mee.

Je kunt er natuurlijk van balen, maar je kunt je ook bedenken dat er al verbetering in zit. Hoe dan ook, je jetlag gaat heus wel over in een paar dagen.

Maak gebruik van je jetlag

Een jetlag is niet per definitie negatief. Soms komt het juist wel goed uit dat je biologische klok wat van slag is. Zo zag ik dankzij mijn jetlag deze fantastische zonsopkomst in Australië, nog steeds een van mijn mooiste reisherinneringen ooit.

Zonsopkomst in Australie

Extra beweging helpt!

Genoeg bewegen is altijd gezond en helpt ook om je jetlag te overwinnen. Dus maak een lekker lange wandeling als je aankomt op de plaats van bestemming, zeker als het nog licht is. Des te beter slaap je die nacht.

Niet doen: te veel dutjes

Het is heel verleidelijk om even een dutje te doen in de middag als je het echt even niet meer volhoudt. Probeer dit te vermijden, want hierdoor heb je grote kans dat je jetlag juist langer duurt en dat wil je juist niet. Probeer dus wakker te blijven en pas op je gebruikelijke tijd (of net iets eerder) te gaan slapen.

Als het echt allemaal niet lukt…

Heb je ontzettend moeite om in slaap te komen ‘s nachts? In het uiterste geval kun je altijd een melatoninepilletje nemen. Dit is een stof die je lichaam aanmaakt als het donker wordt en het tijd is om te gaan slapen. Met zo’n pilletje kun je je lichaam dus een beetje voor de gek houden. Let er wel op dat je er niet te veel van gebruikt.

Meer praktische reistips?

Nu weet je wat te doen bij jetlag en ik hoop dat deze tips je daadwerkelijk helpen om je jetlag te verminderen. Ben je op zoek naar meer praktische reistips? Deze artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen:

En in dit boek staan nog meer leuke tips:

Life hacks voor op reis – hoe een strandbal je kan behoeden voor een jetlag en 299 andere onmisbare tips & trucs

En als je heel veel zin hebt om hele toffe reizen, dan kun je in deze boeken ook fijne reisinspiratie vinden:

Lonely planet – Ultieme bestemmingen

Wereldplekken – Ervaar de mooiste en meest afgelegen plaatsen op aarde

En in mijn tweewekelijkse nieuwsbrief deel ik leuke reisverhalen, goede reisaanbiedingen en tips voor de mooiste bestemmingen. Schrijf je in.

Dit artikel verscheen voor het eerst in augustus 2017. Laatste update: september 2022 met nog meer tips.

Jetlag tips

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt kost het onderhouden van een website geld. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Zo krijg ik een kleine commissie waarmee ik deze website kan onderhouden. Het kost jou niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie en mogelijkheden om Op reis met Co te steunen.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 reacties