Wat stop je in je handbagage voor een lange vlucht? Je wilt nooit te veel meenemen, maar ook niets vergeten. Dit is een handig lijstje met handbagage tips.
Wat mag er mee in je handbagage?
Bij elke luchtvaartmaatschappij zijn de regels voor handbagage verschillend. Bij de ene maatschappij mag je alleen maar een tas mee, bij de andere een klein koffertje en een accessoire (bijvoorbeeld een laptoptas). Ook verschilt per maatschappij wat de afmetingen zijn van de handbagage en hoeveel kilo er mee mag. Kijk dus vooraf goed op de website van de maatschappij waar je mee wilt vliegen of je handbagage geschikt is.
TIP Kijk voor mooie koffers die mee mogen als handbagage eens op Travelbags.nl.
Let er bij het inpakken goed op wat je er wel en niet instopt. Wat mag er wel mee?
- Een klein zakje (maximaal 1 liter) met vloeistoffen (max 100 ml per vloeistof).
- Medicijnen
- Nagelschaar, pincet of vijl (maximaal 6 centimeter)
- Laptop, tablet en camera.
- Spullen die je na security koopt op het vliegveld, deze moeten verzegeld zijn.
Kijk op de website van Schiphol voor een handig overzicht met wat je wel en niet mee mag nemen in je handbagage. En als je wilt weten hoe het zit met elektronica, dan is dit een handig artikel om te checken: Elektronica in handbagage: dit sleep ik allemaal mee.
Handig: je kunt op Schiphol je vloeistoffen gewoon in je tas laten zitten. Bij andere luchthavens moet je ze er meestal uithalen.
Afmeting van je handbagage
De toegestane afmetingen voor handbagage verschillen per luchtvaartmaatschappij (ja, dat is heel irritant). Over het algemeen mag je bij full-service maatschappijen zoals KLM, Lufthansa en British Airways een trolley of rugzak meenemen van ongeveer 55 x 40 x 25 cm, vaak met een extra handtas of laptoptas.
Budgetmaatschappijen zoals Ryanair en Transavia hanteren strengere regels: standaard mag je alleen een kleine tas van maximaal 40 x 20 x 25 cm meenemen, tenzij je extra betaalt voor priority boarding of een grotere handbagagekoffer.
Ook het gewicht kan variëren, meestal tussen de 7 en 10 kg, maar sommige maatschappijen (zoals Qatar Airways) staan tot 15 kg toe. Check daarom altijd vooraf de handbagagevoorschriften op de website van de luchtvaartmaatschappij om onverwachte kosten of problemen op de luchthaven te voorkomen.
Handige dingen om mee te nemen in je handbagage
Wat zijn handige dingen om in je handbagage te stoppen voor een lange vliegreis? Een overzicht.
Reisdocumenten & geld
Je kunt moeilijk het vliegtuig instappen zonder je reisdocumenten, zet die daarom ook altijd bovenaan je checklist. Waar moet je aan denken?
- Identiteitskaart of paspoort
- Instapkaart
- Visa (indien nodig)
- Geld (cash, bankpas en/of creditcard)
- Gegevens reis- en zorgverzekering
Je kunt een deel van je documenten (zoals instapkaart, gegevens verzekering en eventueel visa) natuurlijk ook digitaal meenemen. Maar zelf vind ik het altijd fijn om het toch geprint mee te nemen.
Leeg waterflesje
Helaas mag je op de meeste luchthavens geen volle waterfles meenemen door de bagagecontrole, maar een lege mag wel. Die kun je dus gewoon vullen bij een waterkraan.
Neem daarom in je handbagage voor een lange vlucht altijd je eigen waterflesje mee. Het is absoluut de moeite waard, want een nieuwe fles kopen kost op veel luchthavens al snel € of €5. Toen ik in Australië was, werd er door de douane zelfs op gewezen dat ik mijn lege flesje bij de gate kon vullen. Goede service toch?
Goed om te weten: je mocht een tijdje weer volle drinkflessen meenemen dankzij de slimme scanapparatuur op Schiphol Airport, maar de regelgeving (Europees niveau) is aangepast in september 2024, dus nu moeten ze weer leeg zijn.
Lippenbalsem & crème
Mijn huid en lippen drogen vaak helemaal uit door de droge lucht in het vliegtuig. Ik probeer daarom altijd om lippenbalsem en wat gezichtscrème mee te nemen, zodat ik lekker kan smeren om de boel wat soepeler te houden. Dan voel ik me toch een stuk frisser als ik tien uur later het vliegtuig weer verlaat.
USB kabel(s)
Tegenwoordig neemt iedereen aardig wat elektronica mee die regelmatig opgeladen moet worden. Zo neem ik vaak een tablet, telefoon en e-reader mee, dus ik vind het ideaal dat er vaak een USB ingang zit in het entertainmentsysteem van het vliegtuig. Zo kun je je telefoon, tablet en andere electronica tijdens de vlucht opladen. Heel handig als het na landing nog even duurt voor je op je bestemming aankomt.
Wil je zeker weten dat je altijd je spullen op kunt laden tijdens een lange vlucht? Zorg er dan ook voor dat je een goede powerbank bij je hebt. Let op: een powerbank mag je alleen meenemen in je handbagage, niet in je ruimbagage.
Handgel
Ik vind het altijd erg fijn om mijn handen even te kunnen ‘wassen’ na het avondeten. Je krijgt namelijk niet altijd (genoeg) servetten.
Pijnstillers
Ik krijg helaas door de droge lucht in het vliegtuig snel last van hoofdpijn. Om het toch draaglijk te houden neem ik altijd een paar paracetamol of ibuprofen mee. Veel water drinken helpt gelukkig ook.
Zakdoekjes
Bij gebrek aan (genoeg) servetten zijn zakdoekjes altijd handig. Ik ben nogal een kluns, zeker als ik moet eten in zo’n kleine ruimte. Mijn zakdoeken liggen dan ook standaard klaar zodra het eten geserveerd wordt, zodat ik in ieder geval m’n tafel een beetje schoon kan houden. Zakdoekjes zijn trouwens ook handig als het toiletpapier op is.
Koptelefoon
Je krijgt bij de meeste intercontinentale vluchten wel een koptelefoon, maar bij mij passen die echt nooit. Daarom neem ik altijd mijn eigen koptelefoon mee, zodat ik in ieder geval een film kan kijken zonder dat mijn oordoppen er uit vallen, bovendien is de geluidskwaliteit is vaak ook een stuk beter.
Een extra setje kleding: sokken, ondergoed en t-shirt
Tijdens mijn reis naar Australië, maakte ik twee nachtvluchten achter elkaar. Het was echt heel fijn om me tussen de vluchten door even om te kunnen kleden, je stapt dan zoveel frisser het tweede vliegtuig in. Ook zonder die tweede vlucht is het handig om wat schone kleding mee te nemen, het is namelijk nooit 100% zeker of je ruimbagage mee is gekomen met je vlucht. Dan heb je in ieder geval altijd een extra setje kleding mee.
Slaapmasker & oordoppen
Helaas lukt het me nooit echt om te slapen tijdens een lange vliegreis, maar wegdommelen lukt meestal wel even. En dat lukt het beste als ik een slaapmasker en oordoppen gebruik. Deze worden bij sommige maatschappijen ook wel uitgedeeld, maar ik voor de zekerheid neem ze toch ook altijd zelf mee.
Nekkussen
Ik krijg nogal snel rugpijn in het vliegtuig, dus gebruik ik vaak het kussen van de luchtvaartmaatschappij om achter mijn rug te stoppen. Het is dan wel fijn om zelf nog een lekker nekkussen mee nemen, om toch een beetje weg te kunnen dommelen. Ik had eerst zo’n opblaaskussen, maar dat vond ik niet zo fijn. Sinds ik de nekkussens met memory foam heb ontdekt, kan ik niet meer zonder. Heerlijk!
Snacks
Bij veel luchtvaartmaatschappijen krijg je nog steeds een maaltijd tijdens een lange vlucht, maar dat is niet altijd voldoende (of smakelijk). Vooral bij budgetmaatschappijen moet je vaak apart betalen voor eten. Neem daarom een paar gezonde snacks mee, zoals een zakje noten, een eiwitreep of een stuk fruit. Zo voorkom je dat je tijdens de vlucht honger krijgt en betaal je niet te veel voor dure vliegtuigmaaltijden.
Tandenborstel en tandpasta
Niks is lekkerder als je tijdens een vlucht van meer dan acht uur even je tanden kunt poetsen. Je voelt je meteen weer fris & fruitig! En dat is wel zo fijn als je na een lange reis aankomt op je droombestemming.
E-reader
Hoewel ik het heerlijk vind om tijdens een vlucht films te kijken, lukt me dit echt niet acht uur lang. Ik neem daarom ook altijd een e-reader mee, zodat ik me heerlijk kan verliezen in een mooi boek over reizen. Een e-reader weegt bijna niks en toch heb je op deze manier honderden (of misschien wel duizenden) boeken om uit te kiezen.
Pen
Bij lange vluchten komt het wel eens voor dat je formulieren in moet vullen, daarom stop ik ook steevast een pen in mijn handbagage.
Puzzelboekje
Vind je het lastig om jezelf te vermaken? Ik vind het altijd leuk om in ieder geval een puzzelboekje in mijn bagage te stoppen. Deze zijn vaak klein en lichtgewicht en je kunt je hier uren mee vermaken. Mijn persoonlijke favorieten zijn sudoku en Japanse puzzels.
Smartphone
Je telefoon vergeet je waarschijnlijk niet zo snel, maar voor een wat langere vlucht is het handig om die voor te bereiden op je reis. Wat ik daarmee bedoel? Zorg dat hij volledig opgeladen is als je het vliegtuig instapt, download je favoriete muziek via Spotify en series of films die je wilt kijken via Netflix. Het is heerlijk om een paar uur lekker series te kijken in het vliegtuig.
En met de hack uit de onderstaande video hoef je hem niet de hele tijd vast te houden.
Airplane Phone Hack: No more holding your phone! Use an airsickness bag for hands-free viewing. ✈️📱 #TravelTips #airplane #tips #fy ♬ Aesthetic – Tollan Kim
Apps voor ontspanning en slaap
Als je moeite hebt met slapen in een vliegtuig of snel gestrest raakt tijdens een lange vlucht, kunnen meditatie- of ontspanningsapps een uitkomst zijn. Apps zoals Calm en Headspace bieden begeleide meditaties, ademhalingsoefeningen en rustgevende muziek om makkelijker in slaap te vallen.
Ook Noisli is een goede app om achtergrondgeluiden zoals regen of golven af te spelen, wat kan helpen om storende geluiden in het vliegtuig te dempen. Download de apps van tevoren en zet een paar nummers of meditaties offline, zodat je ze ook zonder internet kunt gebruiken.
Compressiesokken
Tijdens een lange vlucht kun je last krijgen van opgezwollen voeten of zelfs het risico lopen op trombose door weinig beweging. Compressiesokken helpen de bloedsomloop te verbeteren en voorkomen dat je voeten en enkels opzwellen. Vooral als je vaak lange vluchten maakt, is dit een aanrader. Ik heb dit getest tijdens mijn laatste lange vlucht van Amsterdam naar Vancouver en vond het echt heel fijn!
Huissleutels
Dit is misschien wel een van mijn allerbeste handbagage tips: stop je huissleutels in je handbagage. Je hebt ze natuurlijk niet nodig in het vliegtuig, maar je wilt ook echt niet zonder zitten als je na een lange nachtvlucht op het vliegveld staat en je bagage niet mee is gekomen.
Dit waren mijn handbagage tips! Wat stop jij in je handbagage voor een lange vlucht?
Wil je meer praktische reistips?
Leuk om cadeau te doen (en om te krijgen) is het boek Beste reistips van Lonely Planet.
Op deze website deel ik nog veel meer praktische reistips. Deze artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen:
- Wat te doen met slecht weer op vakantie? 13 tips!
- 14 jetlag tips voor een leuk begin van je vakantie
- Zelf een reis samenstellen: zo doe je dat!
En schrijf je in voor de nieuwsbrief als je het leuk vindt om regelmatig handige reistips en reisinspiratie te vinden in je inbox.
Dit artikel verscheen voor het eerst in april 2016. Laatste update met nog meer tips: januari 2025
Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Dan krijg ik een klein beetje commissie en het kost jou helemaal niets extra. Dank je wel! Steun Op reis met Co.
IK neem ook altijd van alles mee, maar gebruik er bijna nooit wat van. Tegenwoordig kan ik steeds beter slapen, ook zonder oordopjes, heel fijn. Wat ik wel doe ik vlak voor de vlucht een antihistaminica nemen. Dit heeft slaperigheid als bijwerking en dan gaat het toch wat makkelijker. Dus antihistaminica zit ook altijd in mijn tas :)
Ik neem wel vaak melatonine mee, maar die slik ik eigenlijk alleen tijdens nachtvluchten. Overdag durf ik niet ;)
Ik heb ongeveer hetzelfde in mijn tas zitten, al moet ik eerlijk zeggen dat ik altijd wel iets vergeet! Zit ik in het vliegtuig en denk ik… oeps! haha
Haha, ja, daar heb ik ook wel eens last van! Gelukkig kan ik nu deze blog gebruiken als checklist
Wij gebruiken altijd drinkflessen van roestvrij staal, mag je deze meenemen het vliegtuig in? Of doen ze daar moeilijk over bij de bagagecontrole? Het is lang geleden dat we hebben gevlogen, nu voor het eerst met de kinderen (7&8 jaar), dus extra spannend.
Ja, ze mogen mee, maar niet gevuld met water. Maar je kunt ze na de check natuurlijk gewoon vullen.