Je hebt er vast wel eens van gehoord: een VPN. Ik kan je aanraden om die altijd te gebruiken als je op reis bent. Waarom en hoe werkt het? Dat lees je in dit artikel.
Wat is een VPN?
Een VPN (Virtual Private Network) is een netwerk waardoor je ook via openbare netwerken veilig kunt internetten. In het buitenland kun je je VPN bijvoorbeeld op Nederland zetten, dan “denkt” het netwerk dat je inlogt vanuit Nederland.
Waarom zou je een VPN moeten gebruiken als je op reis bent?
Waarom is het verstandig om een VPN te installeren en te gebruiken op reis? Dit zijn vijf redenen om altijd een VPN te gebruiken tijdens je reizen:
1. Je verbinding is veilig op vreemde openbare netwerken
Als je op reis bent, kom je op veel plekken openbare netwerken tegen, bijvoorbeeld in koffietentjes, op vliegvelden en in hotels. Gratis wifi is altijd handig! Maar reken er maar op dat het met een prijs komt. Deze netwerken zijn namelijk lang niet allemaal even veilig. In dat geval is verstandig om een VPN te gebruiken. Zeker als je betrouwbare informatie (bijvoorbeeld je bankrekening) moet checken.
2. Je bestanden en privégegevens blijven veilig
Door een VPN te gebruiken is het veel moeilijker voor hackers om bij je bestanden te komen. Denk maar eens hoe vaak je tijdens je reis in een café nog even een hotelkamer of eeen excursie met je creditcard boekt voor de volgende dag. Je wilt toch niet dat iemand dan zo je creditcardgegevens overneemt?
3. Je kunt websites bezoeken die in bepaalde landen geblokkeerd zijn
Op sommige websites zit in het buitenland een blokkade. Je hebt vast wel eens gehoord dat in China bijvoorbeeld Whatsapp, Facebook en Google (ook Gmail!) geblokkeerd zijn. Door een VPN te gebruiken, kun je deze blokkade omzeilen. Je kunt een VPN namelijk zo instellen, dat het lijkt of je laptop of telefoon inlogt vanuit een ander land (bijvoorbeeld Nederland) en dan mag je deze websites wel gebruiken.
4. Vluchten & accomodaties zijn soms goedkoper als je een VPN gebruikt
Doordat je door een VPN gebruikt, kun je dus websites digitaal benaderen vanuit een ander land. Het aanbod van bijvoorbeeld hotels of vliegtickets verschilt per land, dus het loont best wel om prijzen te vergelijken door websites te benaderen vanuit verschillende landen. Altijd het proberen waard, misschien scoor je wel een hele mooie deal en bespaar je veel geld!
5. Je kunt je favoriete series blijven streamen
Ken je die melding als je in het buitenland iets wilt terugkijken van NPO? “Voor deze aflevering geldt een rechtenbeperking. Het is daarom niet toegestaan om vanaf uw geografische locatie naar deze aflevering te kijken.” Zo irritant!
Het is in dat geval handig om je VPN op Nederland te zetten en is de melding opeens verdwenen en kun je wel kijken wat je wilde zien. Dit geldt trouwens ook voor andere streamingdiensten, zoals bijvoorbeeld Netflix. Het aanbod is in ieder land weer anders. Met een (goede) VPN kun je de restricties in het buitenland omzeilen. Natuurlijk kun je in Nederland ook een VPN gebruiken om juist de Netflixseries uit andere landen te kijken en zo de Netflixblokkade omzeilen.
Gratis vs betaalde VPN
Als je in Google zoekt op VPNs, dan lijken de mogelijkheden eindeloos. Ik had eerst ook wat moeite met het zoeken naar de juiste. In eerste instantie zocht ik alleen naar gratis VPNs, maar hier zitten zoveel restricties aan, dat je er eigenlijk niet zoveel aan hebt.
Zo heb je met een gratis VPN vaak een restrictie op data, waardoor je vrijwel niet kunt streamen. Het kijken van een film op Netflix (HD) kost zo 2GB aan data. Vaak heb je een restrictie van 10GB, waardoor je dus maar vijf films kunt kijken via VPN.
Daarnaast kun je ze ook niet altijd op meerdere apparaten gebruiken. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld zowel mijn laptop als telefoon op reis, dus die wil ik beide beveiligd hebben.
Tot slot zit er ook vaak een snelheidsrestrictie op, waardoor iets snel downloaden heel erg lang kan duren.
Welke VPN moet je kiezen?
Om deze redenen ben ik overgestapt op een betaalde VPN. Wil jij ook een betaalde VPN? Op VPNGids kun je een overzicht vinden van de beste VPN providers. Zelf heb ik ervaring met twee partijen:
- Goose VPN. Nederlands bedrijf en makkelijk in gebruik. Je kunt kiezen uit drie verschillende abonnementen: een maand, een jaar en twee jaar. Hoe langer je abonnement, hoe goedkoper het wordt. Ik vond zelf dat de verbindingen bij Goose niet altijd even snel waren, dus ben ik inmiddels overgestapt op:
- Nord VPN. Dit is een van de best gewaardeerde VPNs en zeer gemakkelijk in gebruik. Het is iets duurder dan Goose, maar zeker de moeite waard, want hij is erg snel en je hebt ontzettend veel keuzes qua verbindingen. Nord VPN heeft trouwens heel vaak goede aanbiedingen, waardoor je enorm veel korting krijgt op een abonnement, soms zelfs tot 70%! Kijk voor de huidige aanbiedingen maar eens op deze pagina.
Hoe werkt een VPN?
Als je een abonnement hebt afgesloten, kun je een programma downloaden op je laptop (of een app op je telefoon). Hier log je in en kun je kiezen vanuit welk land je een verbinding wilt maken. Op de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van NordVPN. Je kunt dus kiezen uit heel veel verschillende landen.
Om verbinding te maken klik je simpelweg op een land en een paar seconden later is je verbinding beveiligd. Eitje toch?
Dit waren mijn tips voor het gebruik van een VPN op reis. Zorg jij er altijd voor dat je veilig gebruik maakt van het internet tijdens je reizen?
Meer praktische reistips
Vond je dit een leuk artikel en ben je op zoek naar meer praktische reistips? Lees dan ook een van deze artikelen:
- Voor lange tijd op reis: waar moet je rekening mee houden?
- Sparen voor vakantie: handige bespaartips
- Elektronica op reis | Wat sleep ik toch allemaal mee?
Meer praktische tips, reisaanbiedingen en mooie reisverhalen vind je in mijn tweewekelijkse nieuwsbrief. Schrijf je in.
Dit artikel verscheen voor het eerst in januari 2020. Laatste update met nog meer tips: juni 2022.
Dit artikel kwam tot stand door middel van een samenwerking. Ik ga alleen samenwerkingen aan die passen bij mijn website en waarvan ik geloof dat ze een toegevoegde waarde hebben voor mijn lezers. Lees hier meer over samenwerkingen.
Super tip, maar begrijp ik goed dat je je VPN op Nederland moet zetten ook al ben je bv in Indonesië?
Hangt er vanaf wat je wilt doen :) Als je bepaalde Nederlandse websites (bijvoorbeeld iets terugkijken op NPO) wilt bezoeken is Nederlands het handigst. Maar als je gewoon veilig wilt internetten, dan maakt het niet zoveel uit op welk land je het zet.