Elektronica in handbagage_ dit sleep ik allemaal mee

Elektronica in handbagage: dit sleep ik allemaal mee

Vroeger was het hooguit een boek en een camera, nu zit er veel elektronica in mijn handbagage! Wat mag (moet) er mee? Een overzicht & tips.

Tien jaar geleden nam ik een paar boeken, een notitieblok en een kleine compacte camera mee op reis, maar tegenwoordig is dat een heel ander verhaal. Mijn handbagage zit steevast vol met elektronica. Wat neem ik mee? En wat mag je eigenlijk allemaal meenenem qua elektronica in handbagage? Je leest het in dit artikel.

Elektronica in handbagage: hoe zit het?

First things first. Wat mag (of moet) je eigenlijk qua elektronica meenemen in je handbagage als je gaat vliegen?

Deze elektronica mag WEL in je handbagage:

  • Laptop: Laptops mogen in de handbagage, sterker nog: ze moeten mee in je handbagage. Dit is omdat de batterijen ontvlambaar zijn. Op veel vliegvelden moet je je laptop uit de tas halen bij de veiligheidscontrole.
  • Mobiele telefoons: Ook je smartphone mag mee in de handbagage. Het is wel raadzaam deze in vliegtuigmodus te zetten tijdens de vlucht.
  • Tablets en e-readers: Deze apparaten zijn ook toegestaan in de handbagage en moeten mogelijk ook apart worden getoond bij de veiligheidscontrole.
  • Camera’s: Zowel digitale camera’s als filmcamera’s zijn toegestaan in de handbagage.
  • Draagbare spelcomputers: Je kunt je Nintendo Switch, PlayStation Portable of soortgelijke apparaten meenemen in je handbagage.
  • Powerbanks: Powerbanks, die technisch gezien lithium-ionbatterijen zijn, moeten in je handbagage worden vervoerd. Dit komt doordat ze in het ruim van een vliegtuig een brandgevaar kunnen vormen als ze beschadigd raken. Er zit wel een max aan de grootte van je powerbank, dit verschilt per luchtvaartmaatschappij. Een powerbank van minder dan 100Wh (27 000 mAh) is meestal prima.
  • (Draadloze) koptelefoon: Koptelefoons mogen ook mee aan boord.

Deze elektronica mag NIET in je handbagage

  • Grote elektronische apparaten: Apparaten zoals desktopcomputers, televisies, magnetrons en andere grote elektronica zijn niet toegestaan in de handbagage.
  • Bepaalde batterijen: Lithiumbatterijen met meer dan 100 wattuur (Wh) zijn meestal niet toegestaan. Ook zijn reserve lithiumbatterijen vaak niet toegestaan in de handbagage.
  • Explosieve of brandbare elektronica: Elk apparaat dat als potentieel gevaarlijk wordt beschouwd, is verboden in de handbagage.

Let op! Het is belangrijk om te weten dat de regels qua elektronica in handbagage kunnen variëren tussen luchtvaartmaatschappijen en luchthavens. Het is altijd een goed idee om de specifieke regels van jouw luchtvaartmaatschappij of het vliegveld van vertrek te controleren.

Regels omtrent elektronica op het vliegveld en in het vliegtuig

Er zijn een paar belangrijke regels als het gaat om elektronica tijdens een vliegvakantie.

Op het vliegveld

Elektronische apparaten moeten opgeladen zijn: In sommige gevallen kan veiligheidspersoneel je vragen om je elektronische apparaten aan te zetten om te bewijzen dat ze functioneel zijn. Dit is een beveiligingsmaatregel om te verifiëren dat het apparaat geen verborgen bedreiging vormt. Zorg er dus altijd voor dat je apparaten opgeladen zijn voordat je naar de luchthaven gaat.

In het vliegtuig

Gebruik van elektronica tijdens de vlucht: Gedurende bepaalde fases van de vlucht kan het cabinepersoneel je vragen om je elektronische apparaten uit te schakelen of in de vliegtuigmodus te zetten. Dit is om te voorkomen dat de apparaten interfereren met de navigatie- en communicatieapparatuur van het vliegtuig. Het is meestal toegestaan om je apparaten weer te gebruiken wanneer het vliegtuig op kruishoogte is en het cabinepersoneel hiervoor toestemming geeft.

Gebruik van bluetooth in het vliegtuig

Het gebruik van Bluetooth in het vliegtuig hangt af van het beleid van de luchtvaartmaatschappij. Over het algemeen staan veel luchtvaartmaatschappijen het gebruik van Bluetooth toe zodra het vliegtuig op kruishoogte is en de “fasten seatbelt” (riemen vast) signalen uit zijn. Bluetooth kan dan bijvoorbeeld worden gebruikt om te verbinden met draadloze koptelefoons of smartwatches.

Tijdens het opstijgen en de landing wordt meestal gevraagd alle elektronische apparaten volledig uit te schakelen of in de vliegtuigmodus te zetten. In de vliegtuigmodus zijn alle zenden en ontvangen functies uitgeschakeld, waaronder ook Bluetooth en Wi-Fi.

Het is altijd een goed idee om de instructies van de luchtvaartmaatschappij en het cabinepersoneel op te volgen, aangezien deze regels kunnen variëren per maatschappij en type vliegtuig. Daarnaast is het zo dat bepaalde apparaten met Bluetooth, zoals draadloze muizen of toetsenborden, mogelijk niet toegestaan zijn ongeacht de vlieghoogte, vanwege potentiële interferentie met het vliegtuigsystemen.

Elektronica opladen

Op het vliegveld zijn vaak wel laadpunten waar je je elektronica nog een laatste keer op kunt laden voor je reis. Meestal hebben vliegtuigen geen “normaal” stopcontact (vaak wel als je business class of first class vliegt), maar vaak wel een usb-oplaadpunt, vooral op intercontinentale vluchten.

Elektronica op reis: dit zit er allemaal in mijn tas

Ik reis behoorlijk veel (ik ben niet voor niets reisblogger), dus weet ik inmiddels snel mijn elektronica te vinden voor mijn volgende trip. Dit is een overzicht van de elektronica die ik altijd meenemen op reis.

Een camera

Tijdens elke reis die ik maakte, nam ik in ieder geval een camera mee. Ik heb de door de jaren heen verschillende modellen gebruikt, maar ik ben inmiddels al vijf jaar heel erg tevreden met mijn Sony A6000.

Dit is een systeemcamera en is daardoor lichter dan de spiegelreflexcamera die ik eerder had. De foto’s zijn minstens zo mooi!

De Sony A6000 is inmiddels alleen als tweedehandscamera te koop, maar dit zijn andere mooie systeemcamera’s:

Dit zijn allemaal mooie, maar prijzige, camera’s, waar je jarenlang plezier van hebt. Zorg ook meteen voor goede accesoires, zoals een beschermhoes, lensfilter en SD kaart.

Mijn Sony A6000

E-reader

Tijdens mijn reizen lees ik altijd erg veel. Ik nam dan ook altijd een flinke stapel mee (minstens vijf boeken), maar dat was natuurlijk veel te zwaar en ze nemen onwijs veel ruimte in. Ik heb dan ook al jaren een e-reader. Eerst was dit er eentje van Sony, maar ik ben nu al jaren blij met mijn Kobo Clara. Dit is echt een hele fijne e-reader en heb er echt honderden boeken op staan.

Een groot voordeel van de Kobo e-readers is dat je een abonnement op Kobo Plus kunt nemen bij Bol.com waardoor je voor €9,99 onbeperkt boeken kunt lezen. Heerlijk! Reisgidsen neem ik overigens wel altijd hardcopy mee, want daar is het heerlijk om doorheen te bladeren (en dat vind ik op een e-reader toch wat lastiger).

Lees ook: de mooiste boeken voor reisliefhebbers.

Ik neem al jaren een e-reader mee op reis

Laptop

Tot een paar jaar geleden nam ik altijd een tablet mee om mijn reisverslagen bij te houden, dit was namelijk een stuk handzamer (en veel lichter) dan een laptop. Maar iedere reis weer irriteerde ik me mateloos aan dat ding. Typen ging niet lekker (er stonden overal spelfouten in mijn teksten) en ook foto’s bewerken en verkleinen was een issue.

Sinds 2016 neem ik toch maar mijn laptop mee, eerst een HP Pavilion en sinds kort een Lenoveo IdeaPad, waar ik echt superblij mee ben. Hij is supersnel, licht en goed genoeg om foto’s te bewerken en korte video’s te editen.

Ben je op zoek naar een kleine laptop voor op reis?

Laptops met een beeldschermdiagonaal van 13″ of 14″ zijn vaak handzaam en lichtgewicht. Dit zijn mijn aanraders:

  • HP Pavilion 14 – Ik heb meer dan 5 jaar met een soortgelijke laptop gedaan. Lekker handzaam en gemaakt van aluminium waardoor hij niet snel kapot gaat..
  • Lenovo IdeaPad 5 Pro – Ik heb nu een soortgelijke laptop. Ongeveer hetzelfde formaat als die van HP en met een prachtig scherm (leuk als je films wilt kijken).
  • Apple MacBook Air (2020) – Doet het altijd goed als reislaptop. Compact en zeer robuust. Het is dat ik verder geen andere Apple producten heb, anders was ik hiervoor gegaan.

Kijk hier voor meer opties.

Ik heb veel artikelen voor Op reis met Co geschreven op deze HP laptop.

Koptelefoon

Of je nu een film of een serie wilt kijken op je telefoon, tablet of laptop of je gewoon even lekker af wilt sluiten: een koptelefoon is altijd handig. Zelf neem ik er vaak twee mee, een met draad (voor mijn laptop of het inflightsysteem) en draadloze oordopjes (die ik kan koppelen met mijn telefoon).

Fijne koptelefoons voor op reis

Bekijk alle koptelefoons.

Powerbank

En ja, al die elektronica moet natuurlijk ook opgeladen worden. Nu heb je niet altijd een stopcontact in de buurt (zeker niet op een meerdaagse tour), dus dan is een flinke power bank wel heel erg fijn! Powerbanks heb je in alle soorten en maten, maar ik vind een grote wel erg fijn van ongeveer 20000 mAh.

Je kunt er meerdere apparaten aan hangen (meerdere USB punten) en hij heeft een flinke capaciteit, zodat hij meermaals gebruikt kan worden. Op de Pacific Crest Trail en de Arizona Trail had ik een power bank mee van het merk Anker mee en daar heb ik zeker vier of vijf keer mijn telefoon mee kunnen opladen. Ideaal voor zo’n lange hike!

Powerbank

Meer praktische reistips!

Dit waren al mijn tips voor elektronica in handbagage. Ben je op zoek naar meer praktische reistips? Check dan ook een van deze artikelen:

En schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor meer handige reistips, mooie reisverhalen en reisinspiratie.

Dit artikel verscheen voor het eerst in april 2018. Laatste update met nog meer tips: juni 2023.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt kost het onderhouden van een website geld. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Zo krijg ik een kleine commissie waarmee ik deze website kan onderhouden. Het kost jou niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie en mogelijkheden om Op reis met Co te steunen.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

16 reacties