Vroeger was het hooguit een boek en een camera, nu zit er veel elektronica in mijn handbagage! Wat mag (moet) er mee? Een overzicht & tips.
Tien jaar geleden nam ik een paar boeken, een notitieblok en een kleine compacte camera mee op reis, maar tegenwoordig is dat een heel ander verhaal. Mijn handbagage zit steevast vol met elektronica. Wat neem ik mee? En wat mag je eigenlijk allemaal meenenem qua elektronica in handbagage? Je leest het in dit artikel.
Elektronica in handbagage: hoe zit het?
First things first. Wat mag (of moet) je eigenlijk qua elektronica meenemen in je handbagage als je gaat vliegen?
Deze elektronica mag WEL in je handbagage:
- Laptop: Laptops mogen in de handbagage, sterker nog: ze moeten mee in je handbagage. Dit is omdat de batterijen ontvlambaar zijn. Op veel vliegvelden moet je je laptop uit de tas halen bij de veiligheidscontrole.
- Mobiele telefoons: Ook je smartphone mag mee in de handbagage. Het is wel raadzaam deze in vliegtuigmodus te zetten tijdens de vlucht.
- Tablets en e-readers: Deze apparaten zijn ook toegestaan in de handbagage en moeten mogelijk ook apart worden getoond bij de veiligheidscontrole.
- Camera’s: Zowel digitale camera’s als filmcamera’s zijn toegestaan in de handbagage.
- Draagbare spelcomputers: Je kunt je Nintendo Switch, PlayStation Portable of soortgelijke apparaten meenemen in je handbagage.
- Powerbanks: Powerbanks, die technisch gezien lithium-ionbatterijen zijn, moeten in je handbagage worden vervoerd. Dit komt doordat ze in het ruim van een vliegtuig een brandgevaar kunnen vormen als ze beschadigd raken. Er zit wel een max aan de grootte van je powerbank, dit verschilt per luchtvaartmaatschappij. Een powerbank van minder dan 100Wh (27 000 mAh) is meestal prima.
- (Draadloze) koptelefoon: Koptelefoons mogen ook mee aan boord.
Deze elektronica mag NIET in je handbagage
- Grote elektronische apparaten: Apparaten zoals desktopcomputers, televisies, magnetrons en andere grote elektronica zijn niet toegestaan in de handbagage.
- Bepaalde batterijen: Lithiumbatterijen met meer dan 100 wattuur (Wh) zijn meestal niet toegestaan. Ook zijn reserve lithiumbatterijen vaak niet toegestaan in de handbagage.
- Explosieve of brandbare elektronica: Elk apparaat dat als potentieel gevaarlijk wordt beschouwd, is verboden in de handbagage.
Let op! Het is belangrijk om te weten dat de regels qua elektronica in handbagage kunnen variëren tussen luchtvaartmaatschappijen en luchthavens. Het is altijd een goed idee om de specifieke regels van jouw luchtvaartmaatschappij of het vliegveld van vertrek te controleren.
Regels omtrent elektronica op het vliegveld en in het vliegtuig
Er zijn een paar belangrijke regels als het gaat om elektronica tijdens een vliegvakantie.
Op het vliegveld
Elektronische apparaten moeten opgeladen zijn: In sommige gevallen kan veiligheidspersoneel je vragen om je elektronische apparaten aan te zetten om te bewijzen dat ze functioneel zijn. Dit is een beveiligingsmaatregel om te verifiëren dat het apparaat geen verborgen bedreiging vormt. Zorg er dus altijd voor dat je apparaten opgeladen zijn voordat je naar de luchthaven gaat.
In het vliegtuig
Gebruik van elektronica tijdens de vlucht: Gedurende bepaalde fases van de vlucht kan het cabinepersoneel je vragen om je elektronische apparaten uit te schakelen of in de vliegtuigmodus te zetten. Dit is om te voorkomen dat de apparaten interfereren met de navigatie- en communicatieapparatuur van het vliegtuig. Het is meestal toegestaan om je apparaten weer te gebruiken wanneer het vliegtuig op kruishoogte is en het cabinepersoneel hiervoor toestemming geeft.
Gebruik van bluetooth in het vliegtuig
Het gebruik van Bluetooth in het vliegtuig hangt af van het beleid van de luchtvaartmaatschappij. Over het algemeen staan veel luchtvaartmaatschappijen het gebruik van Bluetooth toe zodra het vliegtuig op kruishoogte is en de “fasten seatbelt” (riemen vast) signalen uit zijn. Bluetooth kan dan bijvoorbeeld worden gebruikt om te verbinden met draadloze koptelefoons of smartwatches.
Tijdens het opstijgen en de landing wordt meestal gevraagd alle elektronische apparaten volledig uit te schakelen of in de vliegtuigmodus te zetten. In de vliegtuigmodus zijn alle zenden en ontvangen functies uitgeschakeld, waaronder ook Bluetooth en Wi-Fi.
Het is altijd een goed idee om de instructies van de luchtvaartmaatschappij en het cabinepersoneel op te volgen, aangezien deze regels kunnen variëren per maatschappij en type vliegtuig. Daarnaast is het zo dat bepaalde apparaten met Bluetooth, zoals draadloze muizen of toetsenborden, mogelijk niet toegestaan zijn ongeacht de vlieghoogte, vanwege potentiële interferentie met het vliegtuigsystemen.
Elektronica opladen
Op het vliegveld zijn vaak wel laadpunten waar je je elektronica nog een laatste keer op kunt laden voor je reis. Meestal hebben vliegtuigen geen “normaal” stopcontact (vaak wel als je business class of first class vliegt), maar vaak wel een usb-oplaadpunt, vooral op intercontinentale vluchten.
Elektronica op reis: dit zit er allemaal in mijn tas
Ik reis behoorlijk veel (ik ben niet voor niets reisblogger), dus weet ik inmiddels snel mijn elektronica te vinden voor mijn volgende trip. Dit is een overzicht van de elektronica die ik altijd meenemen op reis.
Een camera
Tijdens elke reis die ik maakte, nam ik in ieder geval een camera mee. Ik heb de door de jaren heen verschillende modellen gebruikt, maar ik ben inmiddels al vijf jaar heel erg tevreden met mijn Sony A6000.
Dit is een systeemcamera en is daardoor lichter dan de spiegelreflexcamera die ik eerder had. De foto’s zijn minstens zo mooi!
De Sony A6000 is inmiddels alleen als tweedehandscamera te koop, maar dit zijn andere mooie systeemcamera’s:
Dit zijn allemaal mooie, maar prijzige, camera’s, waar je jarenlang plezier van hebt. Zorg ook meteen voor goede accesoires, zoals een beschermhoes, lensfilter en SD kaart.
E-reader
Tijdens mijn reizen lees ik altijd erg veel. Ik nam dan ook altijd een flinke stapel mee (minstens vijf boeken), maar dat was natuurlijk veel te zwaar en ze nemen onwijs veel ruimte in. Ik heb dan ook al jaren een e-reader. Eerst was dit er eentje van Sony, maar ik ben nu al jaren blij met mijn Kobo Clara. Dit is echt een hele fijne e-reader en heb er echt honderden boeken op staan.
Een groot voordeel van de Kobo e-readers is dat je een abonnement op Kobo Plus kunt nemen bij Bol.com waardoor je voor €9,99 onbeperkt boeken kunt lezen. Heerlijk! Reisgidsen neem ik overigens wel altijd hardcopy mee, want daar is het heerlijk om doorheen te bladeren (en dat vind ik op een e-reader toch wat lastiger).
Lees ook: de mooiste boeken voor reisliefhebbers.
Laptop
Tot een paar jaar geleden nam ik altijd een tablet mee om mijn reisverslagen bij te houden, dit was namelijk een stuk handzamer (en veel lichter) dan een laptop. Maar iedere reis weer irriteerde ik me mateloos aan dat ding. Typen ging niet lekker (er stonden overal spelfouten in mijn teksten) en ook foto’s bewerken en verkleinen was een issue.
Sinds 2016 neem ik toch maar mijn laptop mee, eerst een HP Pavilion en sinds kort een Lenoveo IdeaPad, waar ik echt superblij mee ben. Hij is supersnel, licht en goed genoeg om foto’s te bewerken en korte video’s te editen.
Ben je op zoek naar een kleine laptop voor op reis?
Laptops met een beeldschermdiagonaal van 13″ of 14″ zijn vaak handzaam en lichtgewicht. Dit zijn mijn aanraders:
- HP Pavilion 14 – Ik heb meer dan 5 jaar met een soortgelijke laptop gedaan. Lekker handzaam en gemaakt van aluminium waardoor hij niet snel kapot gaat..
- Lenovo IdeaPad 5 Pro – Ik heb nu een soortgelijke laptop. Ongeveer hetzelfde formaat als die van HP en met een prachtig scherm (leuk als je films wilt kijken).
- Apple MacBook Air (2020) – Doet het altijd goed als reislaptop. Compact en zeer robuust. Het is dat ik verder geen andere Apple producten heb, anders was ik hiervoor gegaan.
Koptelefoon
Of je nu een film of een serie wilt kijken op je telefoon, tablet of laptop of je gewoon even lekker af wilt sluiten: een koptelefoon is altijd handig. Zelf neem ik er vaak twee mee, een met draad (voor mijn laptop of het inflightsysteem) en draadloze oordopjes (die ik kan koppelen met mijn telefoon).
Fijne koptelefoons voor op reis
- JBL T210 – In-Ear Oordopjes – Bedraad en betaalbaar.
- Sony – Draadloze over-ear koptelefoon met Noise Cancelling – Zo kun je je lekker helemaal afsluiten.
- Golden Sound draadloze oordopjes – Mooi vormgegeven, noise cancelling en lekker compact.
Powerbank
En ja, al die elektronica moet natuurlijk ook opgeladen worden. Nu heb je niet altijd een stopcontact in de buurt (zeker niet op een meerdaagse tour), dus dan is een flinke power bank wel heel erg fijn! Powerbanks heb je in alle soorten en maten, maar ik vind een grote wel erg fijn van ongeveer 20000 mAh.
Je kunt er meerdere apparaten aan hangen (meerdere USB punten) en hij heeft een flinke capaciteit, zodat hij meermaals gebruikt kan worden. Op de Pacific Crest Trail en de Arizona Trail had ik een power bank mee van het merk Anker mee en daar heb ik zeker vier of vijf keer mijn telefoon mee kunnen opladen. Ideaal voor zo’n lange hike!
Meer praktische reistips!
Dit waren al mijn tips voor elektronica in handbagage. Ben je op zoek naar meer praktische reistips? Check dan ook een van deze artikelen:
- Veiliger en goedkoper reizen met een VPN
- De beste roadtrip tips!
- 14 jetlag tips voor een leuk begin van je vakantie
En schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor meer handige reistips, mooie reisverhalen en reisinspiratie.
Dit artikel verscheen voor het eerst in april 2018. Laatste update met nog meer tips: juni 2023.
Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt kost het onderhouden van een website geld. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Zo krijg ik een kleine commissie waarmee ik deze website kan onderhouden. Het kost jou niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie en mogelijkheden om Op reis met Co te steunen.
Ha klinkt heel bekend dit! Ik neem altijd mee; mijn telefoon, ipod, laptop, fotocamera en filmcamera, e-reader en ook een power bank. Volgens mij heb ik dan alles wel opgenoemd. Dat ik mijn laptop meeneem en filmcamera is ook pas sinds 2016! De rest nam ik eerder al mee.
Haha, erg eigenlijk hè? Een ipod nam ik vroeger ook mee, maar nu gebruik ik vaak de offline diensten van Spotify.
Ik reis nog steeds altijd zonder laptop en dat bevalt me eigenlijk ook wel goed. Ik heb de nieuwste versie van gopro en dat bevalt goed! Daarnaast doe ik eigenlijk vrijwel alles met mijn Iphone.
Ik wilde eigenlijk ook nooit een laptop meenemen, maar twee jaar geleden ben ik toch gezwicht. Het maken van reisverslagen gaat echt 10x sneller en het kijkt ook wel lekker series ;)
Leuk om te zien wat jij allemaal meeneemt op reis. Mijn camera is echt onmisbaar.
Ja, bij mij ook!
Handige blog! Goede reminder.
Interessant om dit te lezen. Ik neem altijd soortgelijke producten mee! :)
Leuk om te lezen! wij slepen ook een hele berg mee en het lijkt steeds meer te worden. Ik neem altijd mijn spiegelreflex mee. Eerst had ik 1 lens, inmiddels 2 en ik wil nog een 3e voor de wereldreis aanschaffen. Ik neem daarnaast ook mijn laptop mee, een powerbank, soms mijn tablet (vermaak in treinen en bussen en ik zet er boeken op). Remco heeft een systeemcamera, laptop en ipad mee. Verder hebben we altijd minimaal 1 externe harde schijf mee om back ups te maken van video’s en foto’s. Oja, ik heb nog een onderwater compact camera en remco nog een sony action cam. Ik vergeet vast nog iets :p
Ik had eerst ook een spiegelreflex met extra lens, maar vond het wel heel zwaar om die iedere keer mee te sjouwen. Ben erg blij met m’n nieuwe systeemcamera, scheelt veel ruimte en gewicht :) Externe harde schijf neem ik eigenlijk nooit mee, want ik sla de foto’s al dubbel op als ik ze op mijn laptop zet.
Die actiecam is nog helemaal niet zo duur, dat is nog best het overwegen waard. Lijkt me wel leuk om te hebben namelijk!
Verder is het redelijk gelijk, ik sjouw geen camera mee, maar wel mijn laptop (heb recentelijk een chromebook gekocht hiervoor) :)
Ja, valt mee qua prijs hè? En vind dat de filmpjes ook nog best goed zijn die ik ermee heb gemaakt. Ik moet ze alleen nog steeds een keertje monteren, dat schiet er steeds bij in ;)
Leuk om te lezen! Je neemt alles mee in je handbagage lijkt mij, heb je nooit problemen gehad bij de douane? Ik neem binnenkort een systeemcamera incl. meerdere objectieven, accu’s, laptop ed. mee, hoop dat het allemaal goed gaat!
Nee hoor, ik heb een 65 liter backpack mee. Mijn kampeerspullen passen echt niet allemaal in mijn handbagage. Daar heb ik alleen mijn laptop, statief en systeemcamera inzitten en dat past prima :)
Hey Co,
‘Sleep’ je al deze items ook echt mee tijdens wandeltochten? Of laat je spullen achter in een hostel en loop je voornamelijk routes waarbij start en eindpunt dezelfde locatie zijn?
Ik ben benieuwd!
Groet Michiel
De camera, e-reader en powerbank zitten altijd in mijn tas als ik een lange wandeltocht maak. Wat ik met mijn laptop doe wisselt, maar die zit meestal niet in mijn wandeltas (te zwaar en ik gebruik hem niet tijdens de wandeling). Tijdens de Arizona Trail heb ik mijn laptop aan een vriend in bewaring gegeven. De action cam gebruik ik inmiddels niet meer :)