Tijdens etappe 5, 6 en 7 van het Pieterpad dwaal je dwars door Drenthe. Veel akkers vol aardappels en mais en eindeloze bossen. In dit wandelverslag neem ik je mee van Rolde naar Coevorden.
Etappe 5: van Rolde naar Schoonloo
De vorige dag heb ik al een stuk van etappe vier gelopen, daardoor was ik al voor 11 uur ‘s ochtends op bij het startpunt van etappe 5 in Rolde. Voor mij te vroeg om mijn tent al op te zetten en ik heb nog meer dan genoeg energie om door te lopen, dus ik start lekker met etappe 5!
Vlak naast het mooie kerkje van Rolde ligt meteen een hoogtepunt van deze route: twee grote hunebedden. Het blijft bijzonder om deze bouwwerken te zien, ze zijn meer dan 6000 jaar oud.
Het pad hierna is onverhard en volgt een voormalig treinspoor, waar je nog steeds een stukje van ziet in het wegdek. Het wordt steeds warmer en ik besluit even een lekker lange lunchpauze te houden bij het eerste bankje in de schaduw dat ik zie (er zijn er niet zoveel op dit traject).
Klimmen en klauteren
Het pad gaat het bos in en af en toe moet ik door de weilanden. Om daar te komen moet ik via hele smalle trappetjes klimmen over stroomdraden. Best eng met een grote backpack op je rug, maar gelukkig gaat het goed!
Daarna volgen veel rechte paden door het bos en langs de bosrand. Op gegeven moment wandel ik over een zandpad en waan ik me even op de Pacific Crest Trail, er glibbert een slang voor me over het pad! Voor ik het weet is hij weer weg. Bijzonder, ik had nog nooit eerder een slang in Nederland gespot. Vlak voor ik bij mijn camping ben, kom ik nog over een mooi stukje hei. Blijft prachtig om dit te zien en de hei lijkt steeds paarser te worden.
Schoonloo
Na 30,5 kilometer zit mijn etappe er op en kom ik aan op Camping de Warme Bossen. Het heeft een heerlijk terras met loungebanken in de zon, dus ik neem lekker de tijd om even bij te komen en lees een boek. Fijn einde van deze lange tocht!
De volgende ochtend sta ik vroeg op (ik wil de hitte zoveel mogelijk vermijden) en ga ik weer op pad. Eerst twee kilometer naar Schoonloo om etappe 5 af te ronden. De route gaat door een bosje met veel brandnetels en voor ik het weet sta ik in het kleine dorpje Schoonloo, waar in het midden een grote kei staat. De trekkerskei.
Etappe 6: van Schoonloo naar Sleen
En dit is tevens het startpunt van etappe 6! Via een maisveld wandel ik het bos in. Het is weer een warme dag, dus ik ben heel blij met de schaduw.
Op gegeven moment kom ik uit bij een prachtig vennetje en ik ben helemaal alleen. Een heerlijk plekje voor een pauze en ik geniet enorm van de rust hier. Dat het nog zo stil kan zijn in Nederland!
Er volgt nog veel meer bos. Lekker zacht om te wandelen en zacht aan mijn voeten, ik hou hier wel van. En wat is wandelen in Drenthe al een verschil met wandelen in Groningen!
Bij een vliegtuigmonument (ter nagedachtenis aan een neergestort vliegtuig uit de tweede wereldoorlog) raak ik aan de praat met een bejaarde Drent. Hij vertelt honderduit over zijn leven, bijzonder om mee te maken en ook heel bijzonder dat hij zo open is!
Bijna in Sleen
Daarna moet ik nog een paar kilometer tot Sleen, over een asfaltweg zonder schaduw. Mijn water (ik neem 2 liter mee) is helemaal op, dus ik klop aan bij een boerderij om te vragen of ze mijn fles willen vullen. Gelukkig is dat geen probleem en kan ik de laatste paar kilometer zonder problemen afmaken.
In Sleen wordt ik om de haverklap aangesproken. Iedereen wil weten hoe zwaar mijn rugzak is (13 à 14 kilo) en wenst me veel succes. Wat een vriendelijk dorp! Ook de camping (Pieterom) is een van mijn favorieten. Het sanitair is goed geregeld qua coronaregels (dat wisselt nogal), en er zijn zowaar meerdere wandelaars die hier staan met hun tentje. Het is erg gezellig en we krijgen zelfs thee en koek van buurman Sjonnie, die het maar wat gezellig vindt om al die wandelende dames naast zich te hebben (“ik moet jullie morgen zeker komen redden met de auto?”).
Etappe 7: van Sleen naar Coevorden
De volgende dag wordt het heel warm en is er weinig schaduw op de route, dus vertrek ik al voor zeven uur om de hitte voor te zijn.
Op een klein paadje door de weilanden na is het vooral heel veel lange lanen met asfalt. Dit is niet echt de meest inspirerende etappe van het Pieterpad. Een van de hoogtepunten is het piepkleine dorpje Den Hool met een typisch Drentsche brink. Het landschap is het Nederland dat ik ken: groene weilanden met koeien.
Vlak voor Coevorden is er de Joodse begraafplaats, ook een bijzondere plek op deze etappe. Midden in een weiland staat een groepje eiken, waar de begraafplaats ligt. Er leefden maar weinig Joden in deze regio en het gros is in 1942 weggevoerd en vermoord. Je wordt echt even stil als je zo’n plek bezoekt…
Het laatste stuk naar Coevorden is echt afzien, het is zo warm! Coevorden is wel een mooi stadje, maar kan er niet echt van genieten, ik wil water en airco! Mijn eindpunt van vandaag is het station. Ik ga nog even op bezoek bij vrienden in Emmen en ga daarna door naar Groningen. Even een weekend naar huis om bij te komen. Binnenkort weer verder!
Praktische informatie
De totale lengte van deze drie etappes is 63 kilometer. Ik sliep op de volgende campings:
- De warme bossen – 2 kilometer voor Schoonloo. Ruime plaatsen en een groot restaurant en terras waar je drinken en snacks kunt krijgen voor weinig geld. Een nachtje voor een trekkerstent kost hier €10,25. De camping ligt pal aan het Pieterpad.
- Minicamping Pieterom in Sleen. Dit is mijn favoriete camping tot nu toe. De eigenaren zijn superaardig (je krijgt zelfs wat chocolaatjes als welkomstcadeau) en alles is erg goed geregeld. Er is zelfs een koelkast waar je wat spullen in kunt leggen en ook zijn er picknickbanken en stoelen die je kunt gebruiken. Een nachtje op deze camping kostte mij €11,00. De camping ligt ongeveer 500 meter van het Pieterpad af en er is een Albert Heijn vlakbij. Het is een populaire camping, dus bel even om te vragen of ze plek hebben.
Tijdens het wandelen op dit deel van het Pieterpad maak ik gebruik van deze gids:
LAW 9-1 – Pieterpad Deel 1 Pieterburen – Vorden
Wil je meer verslagen lezen van het Pieterpad?
Je kunt al mijn wandelverslagen terugvinden op deze pagina.
Vorige verslag: Pieterpad etappe 3 & 4: Van Groningen naar Rolde
Volgende verslag: Pieterpad etappe 8, 9 en 10: kennismaking met Overijssel
Lees hier al mijn artikelen vol praktische tips over het Pieterpad.
Wil je meer lezen over mooie plekken in Nederland?
Ik wandel wat af in Nederland en daarnaast bezoek ik regelmatig een leuke Nederlandse stad. Misschien vind je het ook leuk om een van deze artikelen te lezen:
- 10x de mooiste meerdaagse wandeltochten in Nederland
- 30 Tips voor een weekendje Amsterdam
- De mooiste NS-wandelingen | 9 tips!
Meer wandelverhalen en reisinspiratie? In mijn nieuwsbrief deel ik regelmatig leuke reisverhalen en tips voor de mooiste bestemmingen. Schrijf je in.
Deze website is mijn full time baan en zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel of op deze pagina. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel!
Hoi co, ik geniet van je reisverslag. Maar de pagina van etappe 5-6-7 is volgens mij niet goed geüpload, want je ziet de tekst uiterst links. Groetjes
Hoi Claudia, dank voor je berichtje! Ik heb geen idee hoe dat kan, maar ik heb het gefixt. Veel leesplezier!