Wil je de Inca Trail lopen? In dit artikel lees je alles over deze beroemde meerdaagse wandeltocht in Peru, van de voorbereidingen tot waar te boeken.
Over de Inca Trail
In heel Zuid-Amerika vind je oude wandelpaden die de Incaβs vroeger gebruikten om zich te verplaatsen. Er zijn vooral veel paden in de omgeving van de Peruaanse stad Cusco. Het meest beroemde (en best bewaarde) wandelpad is de Inca Trail naar Machu Picchu.
Deze 43 kilometer lange wandeling start net voorbij Ollantaytambo in de Heilige Vallei en voert langs de Urubamba rivier, hoge bergpassen (de hoogste ligt op 4200 meter), door de jungle naar Machu Picchu. Onderweg kom je nog tal andere grote Inca ruΓ―nes tegen. De tocht duurt vier dagen.
Ik liep de Inca Trail in de zomer van 2018 en het was voor mij een onvergetelijk avontuur. Het gebied is echt schitterend en het is een unieke manier om aan te komen bij Machu Picchu. Door het lopen van de Inca Trail ga je dit wereldwonder nog meer waarderen. In dit artikel deel ik al mijn tips voor het lopen van de Inca Trail, zodat ook jij volop kunt genieten van deze prachtige ervaring.
Wat is de beste tijd om de Inca Trail te lopen?
De beste tijd om de Inca Trail te lopen is in het droge seizoen, dit is van mei t/m oktober. Zelf liep ik de Inca Trail in juli en had ik vrijwel iedere dag prachtig weer met blauwe luchten. Soms was het een beetje mistig, maar dat trok later weg.
Dit zegt echter niet zoveel, want mensen die ik ken liepen de trail een paar dagen eerder en toen regende het alleen maar. Je moet in ieder rekening houden met verschillende weersomstandigheden in de bergen, dus neem in ieder geval een warme trui en een regenjas mee.
De Inca Trail is 11 maanden per jaar te belopen, van maart tot en met januari. In februari plegen ze onderhoud aan het pad, dus dan is het gesloten. Het regenseizoen is grofweg van december tot en met maart, dus dan zou ik het afraden.
De Inca Trail boeken: tips & tricks
Om het pad zo goed mogelijk te beschermen, is het aantal mensen dat de Inca Trail mag lopen beperkt. Daarom moet je je wandeling boeken bij een gecertificeerde organisatie.
Hoe zit het met reserveren?
Per dag mogen 500 mensen starten met de Inca Trail. Dat klinkt veel, maar dit aantal is inclusief gidsen en porters. Onze groep (13 personen) had 20 porters, 2 koks en 2 gidsen, dus dan blijven er dus niet zoveel permits meer over voor toeristen. Zo snel mogelijk boeken dus!
Vooral de permits voor de maanden juli en augustus zijn populair, deze zijn erg snel uitverkocht. De start van de verkoop van permits voor het volgende jaar is meestal begin oktober, dus als je voor die tijd iets reserveert heb je grote kans dat je er eentje hebt. Permits worden alleen verkocht door organisaties die tours aanbieden, je kunt de Inca Trail dus niet in je eentje lopen.
Met welke organisatie ga je?
Zelf vond ik dit echt een lastig vraagstuk, er zijn zoveel organisaties waarmee je de Inca Trail kunt doen! Het is handig om van te voren te besluiten rond welke datum je wilt starten en dan gewoon een aantal organisaties te mailen met je data en te vragen wat de kosten zijn. Ik heb een stuk of vijf touroperaters gemaild. Niet iedereen had tours op mijn beschikbare data, dus die vielen bij voorbaat al af.
Natuurlijk let je ook op de prijs, maar ik vond het niet zoveel schelen per organisatie. Als je een goedkopere tour boekt, ben je niet altijd goedkoper uit. Bij sommige tours zijn porters bijvoorbeeld inclusief, en bij andere tours moet je die nog huren (of je moet al je spullen zelf willen tillen, wat ik niet zou aanraden). Denk daarnaast ook aan eten, tent, slaapmat en slaapzak.
Ik heb uiteindelijk geboekt bij Alpaca Expeditions, dit was wel een van de duurdere, maar alles zat erbij in en ze worden erg goed beoordeeld. Ik heb ook veel met ze gemaild en ze reageerden vrijwel altijd dezelfde dag, heel fijn! Bovendien zorgen zij goed voor hun porters (goede kleding en schoenen) en zonder porters ben je nergens.
Kijk bij Get Your Guide voor meer organisaties die een tocht op de Inca Trail aanbieden. Je kunt zo verschillende organisaties vergelijken en reviews lezen.
Welke trek kies je?
Je kunt vaak kiezen uit twee verschillende treks:
- De klassieke Inca Trail van vier dagen waarbij je overnacht in een tent
- Een verkorte Inca Trail van twee dagen met een hotelovernachting
De meeste mensen gaan voor de klassieke tocht, maar als je weinig tijd hebt, kun je dus ook een kortere variant kiezen.
Inca Trail kosten
De Inca Trail lopen is niet goedkoop, het was voor mij zelfs de duurste activiteit in Peru. Maar eerlijk is eerlijk, ik vond het zoβn bijzondere ervaring dat ik het elke cent waard vond. Wat kost het lopen van de Inca Trail?
Voor de klassieke Inca Trail van vier dagen ben je rond de β¬700 kwijt. Hierin zit o.a. je vervoer van en naar Cusco (inclusief een geweldige treinreis), alle maaltijden, begeleiding van deskundige gidsen, een porter die je spullen draagt (je mag tot 7 kilo meenemen) en natuurlijk tenten (die voor je worden opgezet, dus je hoeft zelf niets te doen).
Er kunnen kosten bijkomen als je bijvoorbeeld alleen in een tent slaapt of wandelstokken moet huren en dergelijke. Ook kun je ervoor kiezen om Huayna Picchu (de berg achter de ruΓ―nes) te beklimmen, dit kost zoβn β¬75 extra.
De Inca Trail lopen: voorbereiding
Je hebt je Inca Trail geboekt, en nu? Het is verstandig om je goed voor te bereiden voor deze epische trip.
Trainen en wennen aan de hoogte
Hoe bereid je je wandeling op de Inca Trail voor? In eerste instantie door te wennen aan de afstand, ga dus vooral lekker wandelen en bouw je conditie op. Je loopt tijdens de Inca Trail zoβn 10-17 kilometer per dag. Dit is op zich niet heel veel, maar door de hoogte krijg je toch minder zuurstof, waardoor je snel buiten adem bent. Het kan dan ook geen kwaad om wat conditie op te bouwen voordat je gaat. En traplopen is ook een goede oefening, want dat zal je tijdens de trail veelvuldig doen.
Voordat je start met de Inca Trail verblijf waarschijnlijk een paar dagen in Cuzco. Dit is een goede plek om te wennen aan de hoogte, de stad ligt op een hoogte van 3400 meter. Neem de tijd en doe de eerste paar dagen rustig aan. Je zal zien dat het daarna vanzelf beter gaat.
Wat neem je mee?
Qua kleding is het handig om zoveel mogelijk laagjes te dragen. Het ene moment loop je een dikke wintertrui met regenjas en het volgende moment in een t-shirt. Daarnaast is het goed om praktische dingen zoaals muggenspray, zonnebrand en (blaar)pleisters mee te nemen.
Mijn beste aankoop voor de Inca Trail was een paar wandelstokken, je knieΓ«n zullen je erg dankbaar zijn als je deze meeneemt (vooral bergafwaarts). Een paar snacks (bijvoorbeeld fruit en mueslirepen) zijn ook altijd handig om mee te nemen, al werden die door Alpaca Expeditions verzorgd.
Last but not least: zorg voor voldoende batterijen voor je camera of een flinke powerbank om je telefoon op te laden. Er zijn onderweg geen stopcontacten en je wilt echt niet na vier dagen zonder batterij zitten als je eindelijk aankomt bij Machu Picchu.
Ben je op zoek naar wat mee te nemen voor een reis in Peru? Lees dan ook: Paklijst Peru: dit is handig om mee te nemen.
Inca Trail reisverslag
Het kan ter voorbereiding ook handig zijn om reisverslagen te lezen van mensen die de Inca Trail hebben gelopen. Ik heb tijdens mijn reis in Peru een dagboek bijgehouden dat je hier kunt lezen. Dit zijn mijn wandelverslagen van de Inca Trail:
- Met volle teugen genieten van de Inca Trail | Reisverslag Peru #9
- Machu Picchu: het einde van de Inca Trail | Reisverslag Peru #10
Nog een paar praktische dingen
Wat moet je verder weten over de Inca Trail? Hieronder volgen nog een paar praktische tips.
- HygiΓ«ne: Verrassend genoeg zijn er best veel toiletten te vinden op de Inca Trail (vooral in het begin). Soms is dit bij mensen thuis, dan betaal je 1 sol (zorg er dus voor dat je wat muntstukken bij je hebt).
- Porters: Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: de porters zijn fantastisch. Ze dragen je spullen, je eten, je tent en toiletten. Met 25 kilo op hun rug zijn ze veel sneller dan dat jij bent en het kamp staat altijd klaar als je aankomt op je bestemming. Nog leuker: je krijgt altijd applaus als je het volgende kamp hebt bereikt. Negeer ze vooral niet en begroet ze vriendelijk elke dag, ze verdienen het (en je krijgt er een big smile voor terug).
- Wen aan de hoogte: Een groot deel van de Inca Trail ligt boven de 2500 meter en je kunt hier hoogteziekte krijgen. De meeste mensen starten in Cusco, zorg ervoor dat je daar minimaal twee dagen geacclimatiseerd bent voordat je een grote trek als de Inca Trail gaat doen. Andere tips om hoogteziekte te vermijden: veel water drinken, vermijd alcohol en doe vooral rustig aan.
- Fooi: Tijdens de laatste avond is er een moment om de porters een fooi te geven. Dit kan een beetje ongemakkelijk zijn, maar hou hier rekening mee. Dit doe je met de gehele groep en je kunt zelf beslissen wat je in de envelop stopt. Ik heb onze porters iets van 120 sol (ongeveer β¬30) gegeven. Daarnaast kun je de gidsen tijdens het afscheid op de laatste dag ook een fooi geven.
Andere tochten naar Machu Picchu
De iconische Inca Trail is niet de enige tocht naar Machu Picchu. Het is wel de populairste, dus het kan zijn dat hij snel is uitverkocht. Als je toch een bijzondere tocht wilt maken naar Machu Picchu zijn er nog diverse andere opties. Dit zijn onder andere:
- De Salkantay Trek: Deze trektocht is uitdagender en gaat door een gevarieerd landschap, waaronder besneeuwde bergtoppen, nevelwouden en subtropische gebieden. Het biedt een meer avontuurlijke ervaring dan de Inca Trail en biedt adembenemende uitzichten op de berg Salkantay.
- De Lares Trek: Deze trektocht staat meer in het teken van cultuur en zal je in contact brengen met lokale gemeenschappen in afgelegen Andesdorpen. Je ervaart het dagelijkse leven van de mensen en geniet onderweg van prachtige natuurlijke landschappen.
Boek een reis naar Peru
Tot zover mijn tips voor de Inca Trail. Heb je plannen om deze epische wandeltocht te lopen tijdens een rondreis in Peru? Boek je reis nu!
βοΈ Vliegtickets β Vanuit Nederland vlieg je het beste naar Lima, de hoofdstad van Peru. Vanuit hier kun je makkelijk doorreizen naar andere plekken in het land, zoals Cusco. Zelf vloog ik met KLM rechtstreeks van Amsterdam naar Lima. Ik boekte mijn reis via de website van KLM, voor de goede klantenservice en je spaart dan ook Flying Blue Miles.
π Bustickets β Om van A naar B te komen in Peru kun je het beste gebruik maken van de langeafstandsbussen. Deze zijn erg comfortabel en vaak is er een maaltijd inbegrepen. Zelf boekte ik vaak eerste klas (dat was niet veel duurderder dan tweede klas) en dan heb je echt hele relaxte stoelen. Dat is vooral fijn bij nachtbussen. Bustickets kun je boeken via Busbud.
π Huurauto β Je kunt Peru ook ontdekken met een huurauto. Dan ben je flexibel en kun je stoppen waar je wilt. Reserveer je auto via TUI Cars.
π± E-sim β Wil je graag bereikbaar blijven? Regel een e-sim via Airalo, dan kun je ter plekke gebruik maken van mobiel internet om bijvoorbeeld te navigeren en contact te houden met familie en vrienden. Met de code JACOBA4108 krijg je ook nog eens $3 korting.
π Reisverzekering β Met een goede reisverzekering ga je met een gerust hart op reis. Als je meer dan drie weken per jaar op reis bent, dan is het vaak voordeliger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Voor Peru heb je werelddekking nodig. Kijk bij FBTO voor de mogelijkheden.
βͺ Tours en activiteiten β Er zijn in Peru ontzettend veel interessante rondleidingen en dagtours te maken. Kijk op Civitatis en Get Your Guide voor het aanbod.
Lees meer over Peru
Voor meer tips en informatie over een vakantie in Peru is het handig om een van deze reisgidsen aan te schaffen.
Travel Guide- Lonely Planet Peru
Zelf reisde ik meer dan een maand rond in dit prachtige land en daarom kun je op deze website ook meer lezen over een vakantie in Peru. Lees ook een van deze artikelen:
- Wat te doen in Peru? 20 hoogtepunten die je niet mag missen
- Route Peru: ontdek de hoogtepunten van Peru in een maand
- 15 tips voor Huaraz in Peru: een wandelparadijs in de Andes
Leuke reistips, reisinspiratie en mooie reisverhalen in je inbox? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.
Dit artikel verscheen voor het eerst in september 2018. Laatste update met nog meer tips: december 2023.
Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt kost het onderhouden van een website geld. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Zo krijg ik een kleine commissie waarmee ik deze website kan onderhouden. Het kost jou niets extra. Dank je wel! Steun Op reis met Co.
Super tof dat je de inca trail gelopen hebt hoor! De foto’s die je deze week gedeeld hebt op Instagram zijn ook prachtig! Wie weet doe ik het ook ooit nog wel eens, maar ik ben denk ik op dit moment nog niet fit genoeg :-) One day !
Het was ook echt een van de tofste dingen die ik heb gedaan in Peru. Ik was eigenlijk ook niet zo fit als ik had gehoopt, maar vond het nog best goed te doen :)