Machu Picchu_ het iconische einde van de Inca Trail _ Reisverslag Peru #10

Machu Picchu: het iconische einde van de Inca Trail | Reisverslag Peru #10

Tijdens de laatste twee dagen van de Inca Trail zien we nog meer bijzondere Inca ruïnes. Met natuurlijk als absolute hoogtepunt Machu Picchu. Een reisverslag.

De derde dag van de Inca Trail

Na twee geweldige, maar vrij zware, wandeldagen op de Inca Trail gaat het vanaf de derde dag iets relaxter. We mogen zelfs “uitslapen” tot 5.45 uur. Klinkt vroeg, maar als je bedenkt dat we elke avond om acht uur in bed liggen valt het best mee. Toen we hier gisteren aankwamen was het nogal bewolkt en mistig en als ik ‘s ochtends mijn tent openrits zie ik voor het eerst op wat voor plek we staan. We staan op een klif en overal om me heen zie ik oerwoud en besneeuwde bergtoppen. Wauw, hier zou ik nog best een nachtje kunnen blijven!

Vertrek op dag 3 van de Inca Trail

Maar we moeten natuurlijk door, dus al snel na het ontbijt gaan we weer op pad. De derde dag van de Inca Trail is er eentje met weinig wandelen en veel uitleg door de gidsen. We pauzeren dus regelmatig. We wandelen langs de bergkliffen (wat een uitzichten!) en krijgen uitleg over verschillende bomen en planten. De gidsen laten zelfs zien hoe je touw maakt van gras. De zon is ook al snel aanwezig, het is een heerlijke warme dag en dat is erg fijn na twee behoorlijk koude nachten.

Op gegeven moment komen we bij een uitzichtpunt waar we Aguas Calientes zien liggen. Bij dit dorpje ligt de toegangsweg naar Machu Picchu, we zijn dus al heel erg dichtbij. Ook zien we vanaf dit punt diverse grote Inca ruïnes, een erg bijzonder gezicht. Het is hier allemaal zo begroeid, hoe hebben ze die ooit kunnen vinden?

Daarna loopt het pad (vol trappen) steil naar beneden. Ik loop expres helemaal achteraan, we hebben geen haast vandaag en zo kan ik lekker veel foto’s maken. Ik vind het ook heerlijk om even alleen te lopen. Het is een prachtige route, dwars door de jungle en af en toe een mooi uitzicht.

Pas op voor de lama’s!

Op gegeven moment moeten we even stoppen, er komt een reddingsteam met een brancard langsgewandeld. De vrouw die erop ligt kreeg dusdanig last van hoogteziekte zodat ze niet meer verder kon lopen. Wel erg zuur als je zo dichtbij Machu Picchu bent…

Inmiddels loop ik helemaal vooraan en stuit ik op een probleem waardoor we niet verder kunnen. Vijf lama’s blokkeren het pad, je gelooft het bijna niet. De gids jaagt ze een beetje op waardoor ze verder huppelen, op een na. Die blijft rustig aan de zijkant staan grazen.

Een groep lamas blokkeert het pad

Niet lang daarna hoor ik opeens geschreeuw: “Lama incoming”. De witte lama die net rustig stond te grazen komt als een soort stier op me afgerend, ik spring opzij en wordt net niet geraakt. Twee minuten later staat hij rustig te grazen bij een van de mooiste Inca terrassen van de trail (tot nu toe).

Genieten op de Inca Trail

Inca ruïnes

Niet alleen deze Inca ruïne is een plaatje om te zien, maar ook het uitzicht is behoorlijk spectaculair. Het is echt stralend mooi weer en we liggen languit in het gras te genieten van deze mooie plek. Echt, deze Inca Trail waar ik zo lang naar uitgekeken heb is nog mooier dan ik had verwacht. Elke keer weer van dit soort schitterende cadeautjes!

Genieten op de Inca Trail

Onze camping is slechts een paar minuten lopen van de ruïne en daar genieten we weer van een heerlijke lunch. Deze camping is een stuk groter dan de vorige, dit is namelijk de laatste camping voor Machu Picchu en alle groepen die de Inca Trail lopen slapen hier (500 man). Aangezien wij de eerste twee dagen verder hebben gelopen dan de andere groepen, komen wij als eerste aan en hebben we alle tijd om de omgeving te verkennen.

De laatste kampeerplaats van de Inca Trail

Naast de camping ligt namelijk nog een grote Inca ruïne: Wiñay Wayna. Een enorm complex en slechts 60% is nog maar ontdekt. 40% ligt nog verstopt in het oerwoud. Het voelt als een soort van kleine versie van Machu Picchu, maar dan zonder toeristen. Ik voel me ook een beetje een soort van Indiana Jones als ik over de trappen naar de verschillende plekken klim. Wie weet ontdek ik nog iets tofs, haha!

We hebben nog lekker wat uurtjes om te relaxen op de camping, ook wel eens fijn. Na happy hour (met taart, ongelooflijk dat ze die hier hebben kunnen bakken zonder oven) en het diner moeten we zo snel mogelijk gaan slapen. Want de wekker gaat wel heel erg vroeg morgen.

Op naar de Sun Gate

Op de laatste dag van de Inca Trail gaat de wekker al om 2.45 uur. Wonder boven wonder heb ik nog een paar uur kunnen slapen. Het vroege opstaan is echt geen probleem vandaag. Ik zit ongeveer te stuiteren, we gaan eindelijk naar Machu Picchu!

Om drie uur vertrekken we naar het laatste check point voor Machu Picchu en vervolgens mogen we daar twee uur wachten. Waarom? Het gaat pas om half zes open. Waarom we daar zo vroeg zijn? Er zijn nog 350 andere mensen die als eerste bij Machu Picchu willen zijn.

Laatste ochtend op de Inca Trail

Gelukkig zijn wij de tweede groep en kunnen we plaatsnemen op de bank voor het checkpoint (de rest moet op de grond zitten). Het is ijskoud (want het is natuurlijk nog steeds midden in de nacht), dus draag ik twee leggings en drie truien. We krijgen een kopje thee van de porters en een zakje met ontbijt, goed geregeld! Gelukkig is het verrassend snel half zes en staan we te trappelen van ongeduld, let’s go!

Nou, ik kan je vertellen dat dit het minst leuke deel is van de Inca Trail. Zodra de poort open gaat, gaan mensen rennend het laatste stuk van de Inca Trail af. Onze groep blijft zoveel mogelijk bij elkaar en we hebben de pas er flink in, maar worden als nog ingehaald door wat mensen.

Laatste klim voor de Sun Gate

Op gegeven moment is er een jongen die me even snel wil inhalen en daarbij struikelt. Rechts van hem is een diepe afgrond, compleet gestoord. Ik hou lekker mijn eigen tempo aan sta na 45 minuten helemaal bezweet (dankzij alle lagen kleding en de felle zon) bij de Sun Gate, ik ben er! Ik ben een van de eerste twintig mensen die daar aankomt, toch best knap vind ik zelf. Vanaf hier zie ik ook voor het eerst het enorme Machu Picchu, kippenvelmomentje!

Voor zonsopkomst bij Machu Picchu

Machu Picchu

We wachten op de rest van de groep (een paar waren ‘s nachts ziek geworden en konden niet meer zo snel) en als we compleet zijn wandelen we langzaam naar beneden. De zon komt op en Machu Picchu wordt mooier en mooier. We maken uiteraard veel fotostops, wat geweldig om hier te zijn. Het is echt schitterend om te zien.

De zon komt op bij Machu Picchu

Machup Picchu is natuurlijk een toeristenhotspot en we zien steeds meer mensen. En ik kan je vertellen dat het heel gek om zoveel mensen tegen te komen na drie dagen wandelen. Ze zijn ook allemaal zo schoon! Op gegeven moment hoor ik een tour guide “These people walked four days to get here”, vervolgens krijgen we een enorm applaus, erg grappig.

Na een sanitaire stop krijgen we een rondleiding van twee uur door Machu Picchu door onze gids. Veel informatie en ontzettend interessant, ik ben erg blij met deze uitleg. Je krijgt zoveel meer gevoel bij deze plek die vroeger een grote stad was.

We mogen daarna nog een uurtje vrij rondlopen, ik kijk m’n ogen uit en mijn camera klikt non-stop. Het is echt zo gaaf om hier eindelijk te zijn!

Aguas Calientes

Voordat ik het weet is het twaalf uur en moet ik Machu Picchu verlaten. Je mag hier helaas niet eindeloos ronddwalen, er zijn twee shifts om Machu Picchu te bezoeken, ‘s ochtends of ‘s middags.

Bij de uitgang is het wederom net Disneyland, lange rijen om naar binnen te komen, maar ook bij de bussen naar Aguas Calientes. Ik ben blij als ik in de bus zit, al is het best een eng ritje. Scherpe haarspeldbochten en diepe afgronden, yikes.

We lunchen met de hele groep in een luxe restaurant in Aguas Calientes en dwalen nog een beetje door het (toeristische dorpje). Ik kijk nog even naar wat souvenirs, maar die zijn hier dus drie keer zo duur als in Cuzco. Maar even wachten dus.

Om vier uur zitten we in de trein naar Ollantaytambo. En dit is echt een van de mooiste treinrezen die ik ooit heb gemaakt. Het spoor gaat langs de rivier, steile rotsen en af en toe een Inca ruïne. Aangezien de trein ook ramen heeft in het dak, kunnen we alles vanuit elke hoek bekijken. Gaaf hoor!

In de trein van Aguas Calientes naar Cuzco

Vanaf Ollantaytambo is het nog een kleine twee uur met de bus naar Cuzco en rond een uur of negen ‘s avonds ben ik weer terug in mijn hostel. Zo gek om weer in de bewoonde wereld te zijn!

Hier krijg ik bezoek van de vriendin van mijn broertje, heel leuk om die even te spreken. Zij reist ook rond in Peru, maar we misten elkaar steeds en dit was het enige moment om elkaar te zien, daar moesten we natuurlijk gebruik van maken. Na de lekkerste douche ooit duik ik mijn bed in en geniet ik nog even na van deze geweldige ervaring.

Lees nu mijn volgende reisverslag: Van Cuzco naar Lima en terug naar Amsterdam | Reisverslag Peru #11

Lees meer over Peru

Lijkt het jou ook gaaf om de Inca Trail te lopen en een rondreis in Peru te maken? Ter voorbereiding van een reis naar Peru is het altijd handig om een reisgids te hebben voor meer praktische tips en inspiratie. Bijvoorbeeld ANWB Wereldreisgids – Peru.

Naar aanleiding van mijn rondreis schreef ik veel artikelen met praktische tips en mooie bezienswaardigheden in Peru. Lees ook deze artikelen:

Wil je meer mooie reisverhalen lezen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief of kijk op de pagina met reisverslagen.

Boek een reis naar Peru

Wil jij Peru ook bezoeken? Je kunt heel gemakkelijk zelf een droomreis in elkaar zetten. Zelf maak ik gebruik van de onderstaande websites voor het plannen en boeken van mijn reis.

  • VliegticketsKLM. Dagelijks rechtstreeks vluchten van Amsterdam naar Lima.
  • AccommodatiesBooking.com of Hostelworld.
  • BusticketsBusbud. Binnen Peru reis je het beste per bus, de langeafstandsbussen zijn erg goed en meestal krijg je zelfs iets te eten.
  • E-simAiralo. Zo kun je ter plekke makkelijker navigeren en je vrienden en familie op de hoogte houden van je reis.
  • ReisverzekeringFBTO. Reis je meer dan 3 weken per jaar? Dan is een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger. Voor Peru moet je de module “werelddekking” aanzetten.
  • Tours & activiteitenGet Your Guide.

Deze website is mijn full time baan en zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel of op deze pagina. Dankjewel!

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

3 reacties