Wat neem je mee als je gaat kamperen op het Pieterpad? Dit is mijn paklijst wandelvakantie voor een wandeling van drie weken.
Kamperen op het Pieterpad
In juli 2020 wandelde ik drie weken lang op het Pieterpad. Onderweg sliep ik vooral in mijn eigen tent en kookte ik regelmatig mijn eigen maaltijden. Wat neem je mee tijdens een wandelvakantie?
In 2019 maakte ik ook mijn eerste langeafstandswandeling, ik liep meer dan 700 kilometer van de Pacific Crest Trail. Gelukkig had ik daarvan nog veel goede spullen die ik opnieuw kon gebruiken. Wandelen in Nederland is echter wel anders dan in Californië, dus ik moest mijn paklijst ietwat aanpassen. In dit artikel deel ik mijn paklijst Pieterpad, van mijn wandelvakantie van drie weken op het Pieterpad.
Paklijst wandelvakantie: dit had ik mee op het Pieterpad
Welke backpack gebruikte ik op het Pieterpad? In welke tent sliep ik? Wat gebruikte ik om op te koken?
Backpack
Een van de belangrijkste dingen om te doen is het uitzoeken van een goede backpack, je moet er tenslotte weken mee lopen. Wil je op het Pieterpad kamperen, dan heb je een wat grotere backpack nodig dan wanneer je geen kampeerspullen draagt.
Zelf heb ik een Osprey Aura AG 65 die me uitstekend bevalt. Deze backpack is speciaal voor vrouwen en past daardoor goed bij mijn ronde vormen, haha! De 65 liter vond ik eigenlijk iets te groot. Dit is prima in Amerika als je voor vijf dagen eten mee moet nemen, maar in Nederland is dat natuurlijk niet nodig. Bij een volgende wandelvakantie in Nederland loop ik dan ook liever met een 50 liter rugzak.
Om gewicht te besparen en omdat ik de ruimte niet nodig had, heb ik de kap eraf gelaten toen ik het Pieterpad wandelde. Ik nam wel de bijpassende regenhoes mee om mijn spullen te beschermen tijdens als het regende.
Tip: De mannelijke versie van deze backpack is ook erg populair voor een wandelvakantie. Dit is de Osprey Atmos.
Slapen
De zwaarste items die je meeneemt als je gaat kamperen op het Pieterpad zijn je slaapspullen. Ik heb geprobeerd om voor een goede prijs zo licht mogelijke spullen aan te schaffen.
Tent: Naturehike Cloud up 2
Een paklijst kamperen voor een wandelvakantie kan natuurlijk niet zonder tent! Ik vond de tent die ik vorig jaar meehad tijdens mijn reis in Amerika helemaal geweldig, dus ik heb hem voor het Pieterpad wederom gebruikt. Ik heb een tweepersoonstent van Naturehike (Cloud up 2) en die is lekker ruim. Zodat je naast jezelf ook je backpack en de rest van de spullen kwijt kunt in de binnentent. Daarbij is hij ook nog eens behoorlijk licht (circa 1,5 kilo inclusief haringen en grondzeil) en in no time op te zetten.
Lees ook: 5 lichtgewicht tenten voor wandelaars
Slaapmat: Therm-a-Rest NeoAir XLite
Ik heb het afgelopen jaar aardig wat slaapmatten versleten, de eerste was meteen lek, de tweede niet erg comfortabel en de derde te zwaar. Uiteindelijk heb ik flink geïnvesteerd in een de Therm-a-Rest NeoAir XLite. Prijzig, maar goed slapen tijdens een langeafstandswandeling is zo belangrijk! Hij is heel klein op te vouwen (niet meer dan een waterfles), weegt slechts 355 gram en je hebt hem zo opgeblazen.
Tip! Heb je geen zin om je slaapmat op te blazen? Je kunt ook een pompzak gebruiken. Die heeft tevens een dubbelfunctie als opbergzak.
Slaapzak: Forclaz
Slaapzakken zijn er in alle soorten en maten en ik heb vorig jaar echt wel even moeten zoeken naar een goede slaapzak die niet extreem duur was (hoe lichter de slaapzak, hoe duurder). Van belang is de comforttemperatuur, zeker als het ‘s avonds flink afkoelt. Uiteindelijk heb ik deze slaapzak van Forclaz (Decathlon) gekocht en ik heb hierin geslapen met een temperatuur van 5 tot 30 graden celcius. Ik heb het nooit koud gehad, prima dus!
Lakenzak: Forclaz
Voor extra warmte, maar ook om de slaapzak schoon en netjes te houden, had ik een zijden lakenzak mee.
Kussen
Op de Pacific Crest Trail had ik geen kussen mee (ik gebruikte een drybag met kleding als kussen), maar ik vond het wel een goede investering om er wel eentje mee te nemen op het Pieterpad. Ik vond een superlicht exemplaar van het merk Exped en deze beviel me erg goed!
Eten & drinken
Deze spullen gebruikte ik om mijn eigen maaltijden mee te koken tijdens mijn wandelvakantie op het Pieterpad:
Brander: MSR Pocket Rocket
Als je graag warm eet aan het eind van de dag (of de dag graag begint met een kopje koffie of thee) is het handig om een brander te hebben. Ik heb een MSR Pocket Rocket, die je zo op een gasblik kunt draaien. Hij is piepklein, maar licht en werkt supergoed.
Uiteraard moet je ook een passend gasblik (let op: hier past geen Campingaz op!) meenemen. Deze kun je kopen bij elke outdoorwinkel. De kleine van 113G was voor mij voldoende voor een wandelvakantie van drie weken. Ik kookte alleen ‘s avonds en soms ‘s ochtends een kopje thee.
Vergeet niet om een aansteker (of lucifers) mee te nemen.
Pannetje & spork: GSI Outdoors
Ik heb een klein setje van GSI Outdoors waar ik eenpansmaaltijden mee kan bereiden. In het setje zit een pannetje van 600 milliliter, een spork (vork en lepel in een) en een warmhoudhoesje (zo kun je het pannetje vasthouden zonder dat je je handen verbrand). Het is klein, maar perfect voor een persoon.
Heb je liever een wat groter pannetje? Deze van Toaks is 700 mililiter en ook nog eens superlicht. Hij weegt slechts 90 gram!
Mesje
Een mesje om groente en fruit mee te snijden is altijd handig om bij je te hebben. Ik heb dit fijne kleine mesje van Opinel (je kunt kiezen uit verschillende kleuren!) die je in kunt klappen.
Hervulbare waterflessen
Het is altijd verstandig om genoeg water bij je te hebben als je lange dagen gaat wandelen. In Nederland kun je die gelukkig op veel plekken vullen. Ik had twee hervulbare literflessen mee (in de zomer tijdens een hittegolf) en hier heb ik het prima mee gered.
Lichtgewicht beker
Ik vind het heerlijk om de dag te beginnen met een kopje thee, dus had ik een lichtgewicht beker mee. Deze deed het trouwens ook goed als wijnglas aan het eind van de dag.
Eten & snacks
Vaak nam ik voor 1 of 2 dagen eten en snacks (mueslirepen en fruit) mee. Tijdens vrijwel elke etappe zijn genoeg eetgelegenheden en er is altijd wel een supermarkt in de buurt. Qua maaltijden heb ik altijd wel een zakje van Adventure Food of een vriesdroogmaaltijd van de Decathlon bij me. Daar hoef je alleen maar heet water op te gieten, makkelijker koken kan haast niet.
Kleding
Tijdens mijn wandeling op het Pieterpad was het hoogzomer en er was een hittegolf, dus ik hoefde niet zo heel veel kleding mee te nemen. Deze kleding had ik mee op het Pieterpad:
Wandelschoenen
Als ik een langeafstandswandeling maak, loop ik eigenlijk altijd op trailrunners. Ik heb ook een paar bergschoenen, maar die heb je in Nederland echt niet nodig. Trailrunners hebben een goed profiel, ze zijn licht, flexibel en ze drogen snel. Ik liep zowel op trailrunners van Columbia als Salomon.
Zelf kies ik nooit voor waterdichte schoenen. Dan zijn ze luchtiger (wat fijner is op warme dagen) en ze drogen sneller wat handig is als je iedere dag wandelt (en ja, waterdichte schoenen kunnen ook gewoon nat worden).
Wandelbroek(en)
Ik had twee paar wandelbroeken mee. Een korte wandelbroek en een lange wandellegging. Ik kies bij voorkeur voor een wandellegging, om te voorkomen dat ik schuurplekken krijg van het wandelen.
Shirts
Het was behoorlijk warm toen ik het Pieterpad liep, dus ik liep eigenlijk altijd in een simpele tanktop. Deze kun je makkelijk elke dag uitwassen, want ze drogen heel snel. Als het wat kouder was, droeg ik meestal een wandelblouse van Columbia. Deze zijn heel licht, beschermen tegen de zon en drogen snel.
Tip: het merk Craghoppers heeft ook diverse mooie wandelshirts. Deze hebben naast UV bescherming ook een anti-insectenbehandeling. Je wordt dus niet zo snel geprikt door muggen. Handig!
Wandelsokken
Goede wandelsokken zijn wat mij betreft net zo belangrijk als goede wandelschoenen. Ik had drie paar mee (zodat ik tussendoor kon wassen en afwisselen) van Falke en Smartwool. De wandelsokken met merinowol zijn altijd goed, deze stinken namelijk niet zo snel.
Ondergoed
Bij het kiezen van ondergoed is het vooral van belang dat het niet gaat schuren. Dus naadloos ondergoed is altijd een goed idee. Ik had vier onderbroeken en twee sportbh’s mee. Het wandelondergoed van Icebreaker is altijd goed.
Nachtkleding
Een setje nachtkleding om in te slapen is altijd fijn. Neem vooral iets mee wat naast lichtgewicht en sneldrogend ook een beetje degelijk is. Voor het geval dat je ‘s nachts opeens naar het toilet moet.
Regenjas
Zelf heb ik hem niet nodig gehad, maar het is altijd handig (en verstandig) om een lichtgewicht regenjas mee te nemen. Het liefst een regenjas met een propzak, zodat je hem heel klein op kunt vouwen. Niet alleen om droog te blijven als het regent, maar het is ook handig voor extra warmte.
Fleecevest
Mocht het flink afkoelen ‘s avonds, dan is het lekker om een warm vest bij je te hebben. Zelf heb ik dit fleecevest, deze is licht en neemt niet al te veel ruimte in, maar is wel lekker warm.
Hoed
Als de zon flink schijnt tijdens je wandeling is het goed om je hoofd koel te houden met een hoed of een pet.
Slippers
Omdat ik na een lange wandeldag graag mijn wandelschoenen uitdoe, neem ik altijd een paar slippers mee. Heerlijk om je voeten even te laten ademen!
Jurkje
Op de Pacific Crest Trail had ik behalve wandelkleding en nachtkleding geen andere kleding mee (elke gram telt), maar op het Pieterpad heb ik toch een jurkje meegenomen. Het is wel fijn om een setje extra schone kleding te hebben als je ‘s avonds nog uit eten gaat of een drankje doet op het terras. En dan heb je ook altijd iets wat je aan kunt trekken als de rest in de was zit.
Persoonlijke verzorging
Dit had ik mee qua persoonlijke verzorging.
- Een shampoobar (zowel om je haar als jezelf mee te wassen, gaat heel lang mee)
- Een paar pakjes met papieren zakdoekjes (en de gebruikte neem je mee als er geen prullenbak is, je gooit ze niet weg in de natuur)
- Antibacteriële handgel
- Oordoppen (sommige mensen maken nogal veel herrie op de camping)
- EHBO-setje met paracetamol, blarenpleisters, sporttape, schaartje, naald, gewone pleisters, pincet en tekentang.
- Voor vrouwen: Organicup (zoveel makkelijker dan tampons en maandverband)
Handig om bij je te hebben
Daarnaast zijn er nog meer wandelbenodigdheden die je op je inpaklijst wandelvakantie moet zetten. In willekeurige volgorde:
- Ziplocks (of andere hersluitbare zakjes): handig om je afval mee te kunnen nemen of dingen gescheide ten houden.
- Drybags: de spullen die je hierin stopt blijven droog. Zelf verpakte ik mijn kleding en slaapzak in een drybag van 20 liter en mijn elektronica en belangrijke spullen in een drybag van 6 liter. Mijn favoriete merken voor drybags zijn Sea to Summit en Osprey. Lichtgewicht en supersterk.
- Wandelstokken: de eerste acht etappes liep ik zonder, maar daarna steeds met wandelstokken. Zeker met een grote backpack op je rug geeft het extra stabiliteit. Ik heb een set van Black Diamond.
- Smartphone: ik gebruikte mijn smartphone tijdens het Pieterpad om campings te bellen (om te vragen naar beschikbaarheid), als zaklamp en als gps voor het geval dat ik de route niet meer kon vinden. Als app gebruikte ik GPX viewer Pro
- Opladers voor mijn telefoon, camera en e-reader
- Powerbank: niet op elke camping heb je een stroompunt om je spullen op te laden. Met die van 20.000 mAh kan ik mijn telefoon maar liefst vijf keer opladen.
- Bandana: handig als handdoekje om bijvoorbeeld je kookset mee schoon te maken.
- Pareo: lichtgewicht en te gebruiken als handdoek, sjaal, jurk en picknickkleed.
- Pen en papier: handig als je een dagboek bij wilt houden
- Het Pieterpadboekje: er zijn er twee, ik had er maar een mee omdat ik ze nogal zwaar vind. Dat kon gelukkig makkelijk, omdat ik halverwege even naar huis ben geweest, dus toen kon ik de eerste inwisselen voor de tweede.
Mijn luxeartikelen
Ik had een paar items mee die eigenlijk niet perse nodig zijn, daarom noem ik het mijn luxeartikelen.
- Mijn camera: Sony A6000 (en een extra batterij). Ik fotografeer graag en daarom gaat mijn camera mee tijdens elke wandeling. Het is een systeemcamera, waardoor je veel mogelijkheden hebt qua instellingen, maar hij is niet al te zwaar.
- Een e-reader. Ik lees veel boeken en een e-reader is in dat geval lekker licht.
Dit zijn alle spullen die ik meehad toen ik ging kamperen op het Pieterpad. Valt het je mee of tegen? Welke spullen neem jij altijd mee tijdens een langeafstandswandeling?
Meer lezen over het Pieterpad?
Lees dan ook de uitgebreide gids die ik schreef over het Pieterpad: Het Pieterpad lopen: dit moet je weten. Daarnaast kun je op deze pagina al mijn wandelverslagen terugvinden.
Wil je weten wat mijn wandeling op het Pieterpad heeft gekost? Lees dan het artikel Het Pieterpad wandelen: wat kost dat nou?
Ben je benieuwd naar de Pieterpad etappes en hoe je het anders kan doen? Dat kun je lezen in dit artikel met mijn route-indeling en tips voor plekken om te overnachten.
Ter voorbereiding van het Pieterpad zou ik altijd aanraden om de Pieterpadboekjes van Nivon te bestellen (dan steun je meteen het Pieterpad):
Pieterpad deel 1: Pieterburen – Vorden
Pieterpad deel 2 : Vorden – Maastricht
Loop je alleen losse secties en neem je alleen een kleine dagrugzak mee? Dan is dit artikel handig om te lezen: Wat zit er in mijn dagrugzak? Paklijst voor een wandeltocht.
Inspiratie voor wandelingen in Nederland
Regelmatig maak ik een mooie wandeling in Nederland. Dit zijn mooie boeken om wandelinspiratie op te doen:
Lees meer over langeafstandswandelingen in Nederland:
- 10x de mooiste meerdaagse wandeltochten in Nederland
- Roots Natuurpad: wandel over het langste natuurpad van Nederland
- Overzicht: alle langeafstandswandelingen in Nederland (LAW’s)
Daarnaast deel ik in mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ook regelmatig leuke reisverhalen, goede reisaanbiedingen en tips voor de mooiste bestemmingen. Schrijf je in.
Dit artikel verscheen voor het eerst in november 2020. Laatste update: juni 2022.
Handig lijstje :) ik had helaas teveel bij tijdens het lopen van het Pieterpad en kwam deels ook door camera spullen en een te zware tent. Gelukkig wordt je er steeds beter en in en laat je dingen gemakkelijker weg.
Ja hè? Mijn tas was ook veel te zwaar toen ik net begon aan de Pacific Crest Trail. Maar naarmate je meer loopt, hoe handiger je hierin wordt. Goed kijken wat je eigenlijk niet (zoveel) gebruikt en dat lekker thuislaten de volgende keer :)
Hoi,
Het lijkt mij ook leuk om een lang pad in Nederland te lopen deze zomer (mijn doel is ook ooit de pct). Mijn probleem is echter dat er niet een manier is om te wildkamperen, kampings vaak niet op de route liggen en het wil in een tent wil doen gezien het anders veels te veel geld kost. Was het lastig om praktische slaapplekken te vinden?
Ik vond het op het Pieterpad nog wel goed te doen, ik heb nooit meer dan 1,5 kilometer hoeven lopen voor een camping (en de meeste lagen zo goed als aan het pad). Je moet alleen wel een beetje de etappes goed timen. In mijn artikel Pieterpad etappes kun je precies zien waar ik heb geslapen :)