Tips voor het Krijtlandpad Limburg - Nederland

Wandeltip: Krijtlandpad Limburg

Ken jij het Krijtlandpad in Limburg? Dit is een perfect pad voor een korte wandelvakantie in Limburg. Lees nu alles over het Krijtlandpad.

Krijtlandpad Route

Het Krijtlandpad is een langeafstandswandeling (streekpad) in Zuid-Limburg en start en eindigt in Maastricht. Hoe lang is het Krijtlandpad? Het Krijtlandpad is ongeveer 90 kilometer lang. Je kunt de route zowel tegen de klok meelopen als tegen de klok in.

De meeste mensen kiezen voor het laatste en volgen zo Krijtlandpad route. Vanaf Maastricht loop je langs de Maas naar het zuiden. Vanaf Eijsden ga je richting het oosten en wandel je echt in het heuvelachtige Zuid-Limburg. Je loopt langs de Belgische grens door het prachtige landschap en komt door diverse dorpjes zoals Mheer en Slenaken.

Op gegeven moment klim je over de Vaalserberg (de hoogste berg in Nederland) naar het Drielandenpunt en stap je even een rondje door Nederland, België en Duitsland. Via het leuke Vaals ga je weer richting het oosten. Je komt wederom door schilderachtig mooie plaatsen zoals Gulpen en Valkenburg voor je terugkeert in Maastricht.

De tocht is lekker afwisselend en dat maakt het Krijtlandpad een van de mooiste meerdaagse wandeltochten in Nederland.

Maastricht - het startpunt en het eindpunt van het Krijtlandpad
Maastricht, het begin- en eindpunt van het Krijtlandpad.

Navigatie op het Krijtlandpad

Hoe makkelijk is navigeren op het Krijtlandpad? Is het Krijtlandpad bewegwijzerd? Ja, het Krijtlandpad staat aangegeven met de bekende rood-gele pijlen van een streekpad. Over het algemeen kun je aan de hand van de bewegwijzering heel makkelijk het pad volgen. Kom je er toch niet helemaal uit? Dan kun je de gps bestanden downloaden van Wandelnet en de route met je telefoon volgen met een app als GPS Viewer.

Navigatie op het Krijtlandpad
De route van het Krijtlandpad is onderweg duidelijk aangegeven.

Krijtlandpad boekje

Heb je liever een papieren kaart en wil je ook meer lezen over het ontstaan van het Krijtlandpad en het landschap dat je ziet? Dan is het verstandig om het Krijtlandpad boekje te kopen. Hierin staat een heldere beschrijving van de wandeling en duidelijke routekaartjes.

Krijtlandpad Etappes

Het Krijtlandpad is een geweldige wandeling voor een korte wandelvakantie in Nederland en laat je alle mooie plekken in Zuid-Limburg zien. Nou is 90 kilometer natuurlijk te lang om op een dag te lopen, dus lopen de meeste mensen het Krijtlandpad in etappes.

Krijtlandpad in vijf dagen

Wandelnet houdt vijf etappes aan. Dit zijn de Krijtlandpad etappes (plus overnachtingsmogelijkheden voor het Krijtlandpad in vijf dagen.

Krijtlandpad etappe 1

Krijtlandpad etappe 2

Route: van Mariadorp naar Slenaken
Aantal kilometers: 15,9
Overnachtingstip: Hof van Slenaken – Hotel & Apartments (3*)
GPS: Krijtlandpad etappe 2

Krijtlandpad etappe 3

Route: van Slenaken naar Vaals
Aantal kilometers: 21,9
Overnachtingstip: Hotel Kasteel Bloemendal (4*)
GPS: Krijtlandpad etappe 3

Krijtlandpad etappe 4

Route: van Vaals naar Gulpen
Aantal kilometers: 16,6
Overnachtingstip: Herberg de Zwarte Ruiter
GPS: Krijtlandpad etappe 4

Krijtlandpad etappe 5

Route: Van Gulpen naar Station Maastricht
Aantal kilometers: 22,8
Overnachtingstip: Alex Maastricht (4*)
GPS: Krijtlandpad etappe 5

Heuvelachtig landschap in Zuid-Limburg
Het mooie heuvelachtige landschap van Zuid Limburg.

Krijtlandpad in vier dagen

Je hoeft jezelf natuurlijk niet aan de exacte etappe-indeling van Wandelnet te houden. Als je meer wilt lopen, loop je meer en als je minder wilt lopen, dan loop je minder kilometers op een dag.

Omdat ik zelf een geoefend wandelaar ben (ik heb onlangs de Arizona Trail in de Verenigde Staten gelopen), liep ik het Krijtlandpad in vier dagen. Ik liep het pad met een backpack inclusief tent en sliep onderweg op campings, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een fijn hotel of B&B. Dit is mijn etappe-indeling voor het Krijtlandpad.

Krijtlandpad dag 1

  • Route: van Maastricht Station naar Oost-Maarland
  • Aantal kilometers: 9 (deze etappe was bij mij erg kort omdat ik eerst vanuit Groningen naar Maastricht moest reizen. Ik begon dan ook pas rond twee uur ‘s middags aan het Krijtlandpad).
  • Camping: Camping de Oosterdriessen – Mooie camping aan de Maas (inclusief strandje). Ze hebben een speciaal veldje voor trekkerstentjes en mooi schoon sanitair.

Krijtlandpad dag 2

  • Route: van Oost-Maarland naar Epen
  • Aantal kilometers: 31
  • Camping: Boerderijcamping Hoeve Helberg – Fantastisch uitzicht en heel mooi sanitair. Er is een speciale (open) ruimte met o.a. stoelen en tafels, een koelkast, magnetron en waterkoker.

Krijtlandpad dag 3

  • Route: van Epen naar Gulpen
  • Aantal kilometers: 35
  • Camping: Boerderijcamping Berghemmerhof – Ook weer een prima boerderijcamping. Mooi sanitair en met een leuk restaurant op een paar minuten lopen.

Krijtlandpad dag 4

  • Route: van Gulpen naar Station Maastricht
  • Aantal kilometers: 23

Route inkorten/Extra etappe

Halverwege het Krijtlandpad heb je de mogelijkheid om de route in te korten (of nog een extra etappe te lopen. Dit is een etappe van 7,7 kilometer tussen Slenaken en Gulpen (GPS). Je kunt er dus voor kiezen om hiermee de route in te korten door van Maastricht naar Slenaken en via Gulpen weer terug te lopen, of om juist alleen het stuk tussen Slenaken en Vaals te lopen en Maastricht over te slaan. Aan jou de keus!

Eten & drinken op het Krijtlandpad

Je komt meerdere keren per dag door een plaats waar je eten en drinken kunt kopen. Zuid-Limburg is een vrij toeristische regio en daarom vind je het er ook veel mooie oude cafés en gezellige terrassen.

Dit vond ik zelf leuke stops voor een hapje en drankje:

  • Taverne in de Smidse – gezellig eetcafé in Mheer. Lekkere vlaai en ook een goede plek voor lunch.
  • Auberge de Smockelaer – bij Heijenrath. Groot en mooi terras, een leuke plek voor een fris drankje.
  • Restaurant Herberg Oud Holset – prachtig terras met uitzicht op de kerk en ook een terras in de tuin. Hier at ik de lekkerste vlaai!
  • Gasterij Koningswinkelhof – in Valkenburg. Terras op een verhoging met een prachtig uitzicht.

Het is altijd verstandig om in ieder geval wat snacks en repen in je tas te stoppen en minimaal een liter water mee te nemen. Zelf had ik tijdens een wandeling in juni (een erg warme week) ongeveer 1,3 liter water bij me en dat was meer dan voldoende. Het is vrijwel nooit een probleem om je waterfles te (laten) vullen bij een van de cafés onderweg, vaak krijg je zelfs koud water van de tap.

Wat neem je mee op het Krijtlandpad?

Leuk, je gaat het Krijtlandpad lopen! Wat neem je mee? Dat hangt er vanaf of je in B&B’s en hotels verblijft of gaat kamperen.

Verblijf in B&B’s of hotels

Blijf je alleen in B&B’s en hotels, dan heb je niet zoveel nodig. Je kunt prima uit de voeten met een rugzak van 25 tot 30 liter, zoals bijvoorbeeld de Osprey Hikelight of de Gregory Juno 30 (speciaal voor dames).

Wat stop je in je rugzak?

  • Hervulbare waterfles – Minimaal 1 liter (of twee van een halve liter).
  • Kleine EHBO-set – Met o.a. een setje (blaren)pleisters, pincet en tekentang.
  • Snacks – Denk aan mueslirepen, fruit en noten.
  • Powerbank met lader – Vooral handig als je je telefoon gebruikt voor GPS en het maken van foto’s.
  • Extra setje kleding – voor ‘s avonds en eventueel nog een setje om in te slapen.

Lees voor meer tips het artikel Wat zit er in mijn dagrugzak? Paklijst voor een dagwandeling.

Kamperen op het Krijtlandpad

Zelf heb ik ervoor gekozen om te gaan kamperen op het Krijtlandpad. Daarom had ik een flinke backpack vol kampeerspullen mee. Zelf heb ik een Osprey Eja van 58 liter, maar deze was eigenlijk net te groot. Ik zou voor een wandelvakantie in Nederland eerder gaan voor een backpack van ongeveer 50 liter, zoals de Lowe Alpine Airzone Trek 45:55 of de Osprey Exos 48.

Bij alles wat je mee wilt nemen is het goed om te kijken naar het gewicht en of je het echt gaat gebruiken. Hoe lichter je backpack is, hoe beter!

Wat stop je in je backpack als je gaat kamperen op het Krijtlandpad?

  • Een lichtgewicht tent – Zelf heb ik de Big Agnes Tiger Wall (helaas amper verkrijgbaar), maar een Big Agnes Copper Spur is een goed alternatief en weegt net iets meer dan een kilo. Is deze tent te duur en vind je het niet erg om een iets zwaardere tent mee te nemen? Dan is deze van Naturehike ook echt een aanrader. Deze tent weegt ongeveer anderhalve kilo.

Lees ook: 5 Lichtgewicht tenten voor wandelaars

  • Een slaapmat – Ik heb een slaapmat van Therm-a-rest. Deze zijn heel lichtgewicht, nemen amper ruimte in en toch erg comfortabel. Als je geen zin hebt om te blazen, dan kun je ook een pompzak meenemen (die je tevens kunt gebruiken als opbergzak voor bijvoorbeeld je slaapzak).
  • Een slaapzak – Slaapzakken kunnen heel zwaar zijn, let daarom goed op het gewicht. En liever te warm dan te koud! Deze donzen slaapzaak van Forclaz is lekker warm en weegt nog geen kilo.
  • Kussentje – Om gewicht te besparen kun je altijd op je reservekleding slapen, maar een lichtgewicht kussen is een stuk comfortabeler.
  • Kookset – Je hebt natuurlijk geen kooksetje nodig als je elke avond uit eten gaat. Wil je toch koken? Dan zou ik een klein pannetje (ik heb deze van Toaks) en een brander (ik heb de MSR Pocket Rocket) meenemen. Vergeet ook niet om ook een aansteker en een gasblik in je backpack te stoppen.
  • Een sneldrogende handdoek – Zelf heb ik een microvezelhanddoek van Decathlon. Daarnaast neem ik ook nog een miniflesje met shampoo mee.
  • Extra setje kleding – voor ‘s avonds en eventueel nog een setje om in te slapen.
  • Warme trui – het kan ‘s avonds flink afkoelen.

Check voor meer tips het artikel Paklijst wandelvakantie: kamperen op het Pieterpad.

Trekkersveld op een camping langs het Krijtlandpad
Kamperen op een trekkersveld op een camping in Zuid-Limburg.

Krijtlandpad of de Dutch Mountain Trail?

Naast het Krijtlandpad lopen er meer langeafstandswandelroutes door Zuid-Limburg. De meest bekende is de Dutch Mountain Trail (DMT). Deze overlapt hier en daar stukken met het Krijtlandpad (o.a. bij de Vaalserberg).

Het Krijtlandpad is een rondwandeling (je begint en eindigt op hetzelfde punt), de Dutch Mountain Trail is enkele reis. Je loopt tijdens de DMT van station Eygelshoven bij Kerkrade naar station Maastricht en beklimt tijdens de tocht zeven bergen (de hoogste is de Vaalserberg, 322 meter boven NAP). Ook de Dutch Mountain Trail kun je in vier á vijf dagen doen. Wil je meer lezen over de DMT? Bestel dan de officiële wandelgids.

Meer mooie wandelingen in Nederland

Heb je na het lezen van dit artikel helemaal zin om een mooie wandeling te maken in Nederland? Dan zijn deze boeken echt een aanrader:

Rother Wandelgidsen – Nederland

Wandelgids Nederland – 52 wandelingen tussen 12 en 25 km

Daarnaast kun je op deze website ook meer lezen over wandelen in Nederland. Lees bijvoorbeeld ook deze artikelen:

Daarnaast deel ik in mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ook regelmatig leuke wandelverhalen, goede reisaanbiedingen en tips voor de mooiste bestemmingen. Schrijf je in.

Tips voor het Krijtlandpad Limburg - Nederland

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.