Wist je dat er meer dan 20 nationale parken in Nederland zijn? Dit is een compleet overzicht van alle nationale parken in Nederland.
Hoeveel nationale parken zijn er in Nederland?
Nederland heeft 21 nationale parken. Al deze parken tezamen geven een compleet overzicht van het Nederlandse landschap. Denk bijvoorbeeld aan de duinen, heide, bossen, vennen en laagveen. In elke Nederlandse provincie zijn wel een of meerdere nationale parken te vinden.
Een paar leuke feitjes over de nationale parken in Nederland:
- Nationaal Park Veluwezoom was het eerste nationale park in 1930.
- Het nieuwste nationale park is Nationaal Park Nieuw Land, dit is een nationaal park sinds 2018.
- Nationaal Park Oosterschelde is het grootste nationaal park
- En Nationaal Park De Groote Peel is de kleinste.
- De provincies met de meeste nationale parken zijn Friesland en Noord-Brabant, beide hebben ze er vier. Friesland moet daarvan twee delen met een andere provincie en Noord-Brabant deelt drie nationale parken met andere provincies.
Lijst: dit zijn alle nationale parken in Nederland
Dit zijn alle nationale parken in Nederland, op alfabetische volgorde gerangschikt:
Nationaal Park De Alde Feanen
Nationaal Park De Alde Feanen is een parel in het midden van de provincie Friesland. Het gebied is een laagveenmoeras en ontstaan uit veenafgravingen. Dit nationaal park is perfect voor watersportliefhebbers, want het bestaat voor een groot deel uit water. Je kunt hier dan ook prachtig kanoën of suppen. Daarnaast zijn er meerdere mooie fiets- en wandelpaden (trek waterdichte schoenen aan!). Het park is ook geliefd bij vogelliefhebbers, er leven meer dan 100 soorten vogels.
- Provincie: Friesland
- Oppervlakte: 4000 ha
- Nationaal park sinds: 2006
- Hoogtepunten: meren, vaarten, veengrond en de vele vogelsoorten.
- Officiële website
Nationaal Park De Biesbosch
Foto: Rene Hoegee | Pixabay
De Biesbosch ligt vlakbij Dordrecht is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Het gebied loopt dan ook regelmatig onder. Je vindt hier veel wilgenvloedbossen en kreken en het heeft wel iets weg van De Everglades, een van de bekendste nationale parken in Amerika. Gelukkig zijn er in De Biesbosch geen alligators te vinden. Je kunt prachtige vaartochten maken in De Biesbosch.
- Provincies: Noord-Brabant en Zuid-Holland
- Oppervlakte: 9000 ha
- Nationaal park sinds: 1994
- Hoogtepunten: varen in de Biesbosch, wilgenvloedbossen en bevers.
- Officiële website
Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa
De Drentsche Aa is een beekdallandschap in het noorden van de provincie Drenthe en ligt tussen Assen, Gieten en Glimmen. Het is een combinatie van het landschap dat ontstaan is door een eeuwenoude samenwerking tussen natuur en mens: beken en landbouw.
Nergens in Nederland vind je zoveel prehistorische overblijfselen, op veel plekken zijn grafheuvels en hunebedden te vinden. Het landschap bestaat o.a. uit vennen, bossen, heide en zandmeren.
- Provincie: Drenthe
- Oppervlakte: 10600 ha
- Nationaal park sinds: 2002
- Hoogtepunten: hunebedden, het Balloërveld (met schaapskooi) en de Gasterse Duinen.
- Officiële website
Tip: ontdek Nationaal Park Drentsche Aa tijdens de mooie NS-wandeling vanaf station Assen.
Nationaal Park De Groote Peel
Foto: Joep Wijsbek | Pixabay
Nationaal Park De Groote Peel ligt op de grens van Limburg en Noord-Brabant, tussen Eindhoven en Venlo. Het is een hoogveengebied en dat is erg bijzonder, want dat komt maar op weinig plekken voor in Nederland. Het landschap bestaat uit veel water, moeras, heide en bossen. Dankzij de vele wandelpaden en knuppelbruggen is het is een geweldig gebied om te wandelen.
- Provincies: Noord-Brabant en Limburg
- Oppervlakte: 1340 ha
- Nationaal park sinds: 1993
- Hoogtepunten: veenmoeras, knuppelpaden en heide.
- Officiële website
Nationaal Park De Hoge Veluwe
Nationaal Park De Hoge Veluwe is een bijzondere: het is niet alleen natuur, maar ook historie en cultuur. Dit is een voormalig jachtterrein, er leven veel wilde dieren (je ziet ongetwijfeld een paar herten tijdens je bezoek) en in het park staat een van de meest indrukwekkende musea in Nederland: het Kröller-Müller Museum. Hier vind je de op een na grootste Van Goghverzameling ter wereld. De makkelijkste manier om het park te verkennen is door een van de (gratis) witte fietsen te pakken en de fietspaden te ontdekken.
Let op: Een bezoek aan Nationaal Park De Hoge Veluwe is niet gratis. Je kunt online of bij een van de ingang een toegangskaart kopen.
- Provincie: Gelderland
- Oppervlakte: 5500 ha
- Nationaal park sinds: 1935
- Hoogtepunten: dieren spotten, de heide, het Kröller-Müller Museum en een fietstocht op de witte fietsen.
- Officiële website
Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen
Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen wordt ook wel eens de Brabantse Sahara genoemd. Er zijn hier namelijk veel grote zandvlaktes vol stuifduinen die continu van plaats en vorm veranderen. Daarnaast vind je in dit park ook mooie bossen en een moeraslandschap.
- Provincie: Noord-Brabant
- Oppervlakte: 3700 ha
- Nationaal park sinds: 2002
- Hoogtepunten: de stuifduinen natuurlijk!
- Officiële website
Nationaal Park De Maasduinen
Foto: Alfred Derks | Pixabay
In het noorden van Limburg tegen de grens van Duitsland ligt Nationaal Park De Maasduinen. Het is een langgerekt gebied langs de rivier de Maas vol duinen en is daarmee langste rivierduinengordel in Nederland. Naast duinen zijn hier ook bossen, heide, vennen en hoogvenen te vinden.
- Provincie: Limburg
- Oppervlakte: 4500 ha
- Nationaal park sinds: 1996
- Hoogtepunten: bossen, heide en diverse soorten duinen.
- Officiële website
Nationaal Park De Meinweg
Nationaal Park De Meinweg ligt in het midden van Limburg, vlakbij Roermond. Het heeft een (voor Nederland uniek) terrassenlandschap. Er zijn drie terrassen met een hoogteverschil van 50 meter. Tussen de terrassen zijn beekdalen ontstaan en daartussen liggen bossen, vennetjes en heidevelden. In het park leven adders en wilde zwijnen.
- Provincie: Limburg
- Oppervlakte: 1700 ha
- Nationaal park sinds: 1990
- Hoogtepunten: het terrassenlandschap en de beekdalen.
- Officiële website
Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide
Foto: Rene Hoegee | Pixabay
Het grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide is uniek, want het is het enige nationale park dat we delen we met onze vrienden in België. Het park ligt tussen Bergen op Zoom en Antwerpen en het is een enorm divers en afwisselend landschap. Het bestaat onder andere uit heide, vennen, landduinen en uitgestrekte bossen die elkaar afwisselen.
- Provincies: Noord-Brabant en Antwerpen (België)
- Oppervlakte: 3750 ha
- Nationaal park sinds: 2001
- Hoogtepunten: zeldzame planten en dieren, rustgebieden en er zijn maar liefst 24 verschillende wandelroutes.
- Officiële website
Nationaal Park Drents-Friese Wold
Een van de grootste natuurgebieden in Nederland is Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het ligt, zoals de naam al zegt, op de grens van de provincies Friesland en Drenthe. Het is een gigantisch gebied met bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden. In het park zijn diverse mooie uitkijktorens te vinden.
- Provincies: Drenthe en Friesland
- Oppervlakte: 6100 ha
- Nationaal park sinds: 2000
- Hoogtepunten: uitkijktoren op de Bosberg, fietsen en wandelen (er zijn 30 verschillende wandelroutes).
- Officiële website
Nationaal Park Duinen van Texel
Het gehele duingebied van het eiland Texel is een nationaal park. Behalve duinen zijn hier ook heidevelden, kwelders, duinvalleien, bossen en uitgestrekte stranden te vinden. Enorm afwisselend dus! Het bestaat uit veel verschillende gebieden, zoals bijvoorbeeld de Eierlandse duinen bij de vuurtoren, de Mokbaai en het Krimbos.
- Provincie: Noord-Holland
- Oppervlakte: 4300 ha
- Nationaal park sinds: 2002
- Hoogtepunten: de Slufter en de grote zandplaat De Hors.
- Officiële website
Nationaal Park Dwingelderveld
Niet ver van Nationaal Park Drents-Friese Wold ligt het Dwingelerveld. Dit is het grootste aaneengesloten natte heidegebied in West-Europa. In het gebied vind je heidevelden, vennetjes, veenmoerasjes, bos, en stuifzand. Ook kun je de esdorpen Ruinen en Dwingeloo bekijken, waar je je een eeuw terug in de tijd kunt wanen.
- Provincie: Drenthe
- Oppervlakte: 3700 ha
- Nationaal park sinds: 1991
- Hoogtepunten: de schaapskooien en de esdorpen.
- Officiële website
Nationaal Park Lauwersmeer
Nationaal Park Lauwersmeer ligt op de grens van de provincies Friesland en Groningen. Oorspronkelijk lag hier de Lauwerszee, maar deze werd (uit angst voor overstromingen) afgesloten in 1969. De oude zeebodem droogde op en er ontstond een prachtig natuurgebied. In Nationaal Park Lauwersmeer kun je heerlijk wandelen, fietsen en zwemmen op hete zomerdagen.
Leuk om te weten: Nationaal Park Lauwersmeer is uitgeroepen tot een Dark Sky Park en is een van de donkerste plekken in Nederland. Je kunt hier de sterrenhemel dus goed zien, als je geluk hebt zie je zelfs de Melkweg!
- Provincies: Groningen en Friesland
- Oppervlakte: 6000 ha
- Nationaal park sinds: 2003
- Hoogtepunten: sterrenhemel, stranden, water, rietvelden en bos.
- Officiële website
Nationaal Park Nieuw Land
Nationaal Park Nieuw Land is het nieuwste nationale park, maar ook een van de meest bijzondere nationale parken: het is namelijk door mensen ontstaan. De drooglegging van de provincie Flevoland is het grootste inpolderingsproject ter wereld. Het park bestaat voor een groot deel uit water en heeft verschillende gebieden die je kunt bezoeken. Leuk om te doen: ga op safari met de boswachter in de Oostvaardersplassen.
- Provincie: Flevoland
- Oppervlakte: 28900 ha
- Nationaal park sinds: 2018
- Hoogtepunten: de Oostvaardersplassen, de Lepelaarsplassen en de Marker Wadden.
- Officiële website
Nationaal Park Oosterschelde
Foto: Alfred Derks | Pixabay
Het allergrootste nationale park in Nederland is Nationaal Park Oosterschelde in Zeeland. Via de stormvloedkering staat de Oosterschelde in open verbinding met de Noordzee en door het getij verandert het landschap continu. Bij eb zie je de slikken en zandplaten en bij vloed is het een groot feest met de wind en het water. Hou je van Zeeuwse mosselen, oesters of kreeften? Hier komen ze vandaan!
- Provincie: Zeeland
- Oppervlakte: 37000 ha
- Nationaal park sinds: 2002
- Hoogtepunten: zeehonden en bruinvissen spotten en dijkhuisje Wissenkerke.
- Officiële website
Nationaal Park Sallandse Heuvelrug
Als je rondloopt in nationaal park De Sallandse Heuvelrug lijkt het wel alsof je in het buitenland bent. Het is een enorm glooiend landschap en je kunt heel ver kijken! De Sallandse Heuvelrug ligt in Overijssel en is een stuwwal uit de voorlaatste IJstijd. Naast veel mooie bossen, vind je hier één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa.
- Provincie: Overijssel
- Oppervlakte: 3500 ha
- Nationaal park sinds: 2004
- Hoogtepunten: uitzichtpunt Noetselerberg, wandelen over de uitgestrekte heide en de schaapskooien.
- Officiële website
Nationaal Park Schiermonnikoog
Foto: Nick van der Ende | Unsplash
Het enige Nederlandse Waddeneiland dat tevens een nationaal park is, is Schiermonnikoog. Dit is een klein eiland en wordt gezien als het meest rustige Waddeneiland. Als je de overtocht maakt, mag je auto niet mee. Op het eiland vind je slechts een dorpje (genaamd Schiermonnikoog) en voor de rest is het vooral natuur! Het is een van de meest ongerepte plekken in Nederland en erg populair vanwege de vele fiets- en wandelpaden.
Een van de mooiste plekken om te wandelen op Schiermonnikoog zijn de kwelders in het oosten van het eiland. Zo’n ongerept en uitgestrekt leeg landschap zie je bijna nergens in Nederland.
- Provincie: Friesland
- Oppervlakte: 5400 ha
- Nationaal park sinds: 1989
- Hoogtepunten: ongerepte natuur, zeehonden en twee vuurtorens.
- Officiële website
Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
Foto: Alissa van Velhuizen | Unsplash
In het midden van Nederland ligt Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Net als de Sallandse Heuvelrug is de Utrechtse Heuvelrug ook ontstaan door een stuwwal uit de ijstijd. Het heuvelachtige landschap bestaat uit veel bos (het is na de Veluwe het grootste bosgebied in Nederland) en heide. Er zijn veel mooie korte wandelroutes, dus wandelen op de Utrechtse Heuvelrug is een must. Wat dit nationale park nog meer bijzonder maakt, is dat er veel cultuurhistorie te vinden is, zo zijn er veel landgoederen en buitenplaatsen.
- Provincie: Utrecht
- Oppervlakte: 10000 ha
- Nationaal park sinds: 2003
- Hoogtepunten: de Lange Duinen, de Amerongseberg en Paleis Soestdijk.
- Officiële website
Nationaal Park Veluwezoom
Het oudste nationale park in Nederland is Nationaal Park de Veluwezoom. Het is bijzonder vanwege de hoge ligging en het barst er van de mooie bossen en heidevelden in een heuvelachtig gebied. Het is een geweldig mooi gebied om lange fiets- en wandeltochten te maken.
- Provincie: Gelderland
- Oppervlakte: 5000 ha
- Nationaal park sinds: 1930
- Hoogtepunten: de Posbank en de knalpaarse heidevelden in augustus.
- Officiële website
Nationaal Park Weerribben-Wieden
Foto: Jan Nijman | Pixabay
Nationaal Park Weerribben-Wieden ligt in de provincie Overijssel. Dit is het grootste laagveenmoeras van West-Europa. Het is een landschap vol rietlanden, meren, moerasbossen, vaarten en trilvenen. Je kunt er varen, wandelen en fietsen, maar het is ook de moeite waard om een of meer leuke dorpjes in het gebied te bezoeken. Bijvoorbeeld Giethoorn, Ossenzijl en Paasloo.
- Provincie: Overijssel
- Oppervlakte: 10500 ha
- Nationaal park sinds: 1992
- Hoogtepunten: bezoek de mooiste plekken in het nationaal park met een excursieboot.
- Officiële website
Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Nationaal Park Zuid-Kennemerland ligt tussen Zandvoort en Haarlem en heeft een erg divers landschap. Hier vind je eindeloze stranden, een golvend duinlandschap, bossen, meertjes en zelfs een aantal landgoederen. De kans is groot dat je hier wilde dieren ziet, want naast veel vogelsoorten leven hier ook een aantal grote zoogdieren. Denk bijvoorbeeld aan damherten, vossen, Schotse hooglanders en zelfs wisenten (Europese bizons).
- Provincie: Noord-Holland
- Oppervlakte: 3800 ha
- Nationaal park sinds: 1995
- Hoogtepunten: wisenten, duinen, strand en landgoederen.
- Officiële website
Nationaal Park Hollandse Duinen
Nederland kent in de toekomst waarschijnlijk 22 nationale parken, want in december 2020 is er een aanvraag ingediend om van het Zuid-Hollandse duin- en strandgebied een nationaal park te maken. Dit heeft de naam Nationaal Park Hollandse Duinen. In dit park kun je vele wandelingen en fietstochten maken, maar ook is er veel te zien voor cultuurliefhebbers. Er liggen namelijk zeven landgoederen in dit gebied en ook kun je meerdere musea voor moderne kunst bezoeken.
- Provincie: Zuid-Holland
- Oppervlakte: 20000 ha
- Dit is nog geen officieel nationaal park. De statusaanvraag in op 9 december 2020 ingediend.
- Hoogtepunten: duinen, stranden, landgoederen en mooie kustdorpen en steden.
- Officiële website
Kaart: alle nationale parken in Nederland
Dit is een kaart met de 21 nationale parken in Nederland:
Boeken over de nationale parken in Nederland
Wil je meer lezen? Bestel dan een van deze mooie boeken over de nationale parken in Nederland:
De Nationale Parken Van Nederland – M. Roscam Abbing
Nationale Landschappen En Parken (ANWB)
Routiq Wandelatlas Nederland – Wandelroutes in 21 nationale parken
En, hoeveel nationale parken in Nederland heb jij al bezocht?
Ontdek meer mooie plekken in Nederland
Heb je zin om Nederland helemaal opnieuw te ontdekken? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk om te lezen:
- Leuke plekken in Nederland: ben je hier al eens geweest?
- Het Pieterpad lopen: dit moet je weten
- De mooiste bezienswaardigheden in Friesland
Het verbaast me altijd dat er zoveel Nationale Parken in Nederland zijn en ik ze nog lang niet allemaal heb bezocht. In het buitenland zoek ik juist naar NP’s. Dus er staan er nog wat op mijn lijstje. De Alde Feanen vond ik vorig jaar echt een verrassing, zo mooi! De Loonse en Drunense duinen zijn bij mij ‘om de hoek’. Ik kom er vaak , maar het blijft bijzonder.
Ik vond De Alde Feanen ook verrassend mooi. En er was ook bijna niemand op de wandelpaden :) Loonse en Drunense Duinen zou ik graag nog bezoeken!
Wat een mooie en handige lijst! Ik las pas ook zoiets bij iemand anders en ontdekte toen dat ik gewoon in een Nationaal Park gewoond heb: de Utrechtse Heuvelrug. Op dit moment woon ik nog in het westen dus kom ik af en toe in Zuid-Kennemerland. Deze week verhuizen we naar het oosten waar ik vandaan kom, en daar bezoek ik heel vaak NP Veluwezoom. Schitterende gebieden!
Ja mooi hè? Ik kwam ook vaak in Zuid-Kennemerland toen ik in Amsterdam woonde. Nu ik in Groningen woon, kom ik sneller in de NP’s in Groningen, Friesland en Drenthe. Er is zoveel moois te ontdekken!
Wat een mooie lijst zeg! Ik heb nog maar weinig nationale parken in Nederland gezien en daar mag wel eens wat verandering in komen, haha. Dit jaar hoop ik er een aantal te zien. Wil heel graag naar de Loonse en Drunense Duinen, de Veluwe en de Biesbosch.
Er zitten mooie tussen hè? Ik hoop er dit jaar ook weer een paar te ontdekken :)
Wat hebben we ook een fantastische natuur in Nederland. Een heel aantal van deze Nationale Parken heb ik al eens bezocht, maar een heel aantal ook nog niet. Favorieten in het noorden zijn toch wel de Drentsche Aa en Alde Feanen!
Ja, die zijn heel mooi!