De Lee Trail is een van de mooiste wandelingen in de Benelux, vol avontuurlijke bospaden en mooie uitzichten. Lees nu meer over deze wandelroute in Luxemburg.
Wat is de Lee Trail?
De Lee Trail (voluit: Escapardenne Lee Trail) is een langeafstandswandeling van 53 kilometer door het hart van Luxemburg. De route start in Ettelbruck en eindigt in Kautenbach en volgt grotendeels de loop van de rivier de Sûre (ook bekend als de Sauer). Onderweg passeer je schilderachtige dorpjes, groene bossen vol mos, steile kliffen en weides vol kleurrijke bloemen. Dankzij de variatie in landschappen en de vele panoramische uitzichtpunten is dit een van de mooiste wandelroutes in Luxemburg.
Ik liep de Lee Trail in augustus. Hoewel het niet koud was, was het ook zeker niet te warm. Wat mij betreft perfect wandelweer. Op een paar momenten kreeg ik zelfs een buitje op mijn hoofd, maar dat mocht de pret niet drukken.
In eerste instantie wilde ik de route in twee dagen lopen, maar de hoogteverschillen vielen toch wat tegen. Daarom besloot ik de oorspronkelijke driedaagse indeling aan te houden, en daar heb ik geen moment spijt van gehad. Het landschap was prachtig groen, overal bloeiden wilde bloemen en de route leidde langs kastelen en door authentieke dorpjes. Voor mij was dit echt een perfecte manier om de schoonheid van Luxemburg te ontdekken.
De Lee Trail is zeer geschikt voor een korte wandelvakantie en voor iedereen die het een keer wil meemaken hoe het is om een langeafstandswandeling te lopen. In dit artikel neem ik je mee en deel ik al mijn praktische tips voor de Lee Trail.
Lee Trail etappes
De Lee Trail kent drie etappes:
- Etappe 1: van Ettelbruck naar Bourscheid-Moulin (17,8 kilometer)
- Etappe 2: van Bourscheid-Moulin naar Hoscheid (19,3 kilometer)
- Etappe 3: van Hoscheid naar Kautenbach (14,5 kilometer)
Klik op de etappes om mijn wandelverslagen te lezen.
Natuurlijk hoef je je niet perse aan deze etappes te houden (als je gaat kamperen onderweg is dat zelfs niet mogelijk), maar mijn ervaring is dat dit wel een goede indeling is. Het is behoorlijk heuvelachtig, waardoor je niet supersnel loopt en door je aan deze etappes te houden heb je ook genoeg tijd om foto’s te maken en af en toe lekker lang te pauzeren.
Wat is de beste tijd om de Lee Trail te lopen?
Luxemburg is qua klimaat redelijk hetzelfde als Nederland en België, al kan er in de wintermaanden wat vaker sneeuw vallen. De beste periode om de Lee Trail te lopen is tussen mei en oktober, dan heb je de grootste kans op aangename temperaturen.
Je kunt de Lee Trail het hele jaar lopen, maar neem altijd een regenjas mee en trek goede wandelschoenen aan. De paden kunnen erg glad worden.
Moeilijkheidsgraad Lee Trail
De Lee Trail is een gemiddeld tot moeilijke wandeling. Er zitten meerdere steile klimmen in en soms zijn de paden erg smal. Je loopt ook een paar keer over een bergrug, dus kijk goed uit waar je je voeten neerzet.
Over het algemeen kan iedereen die van wandelen houdt de Lee Trail lopen, ook als je niet zoveel getraind hebt. In dat geval raad ik je wel aan om rustig aan te doen en op tijd te beginnen.
Navigeren op de Lee Trail is erg makkelijk. Het pad is goed aangegeven met witte bordjes met daarop een blauwe golf en ze staan werkelijk overal. Ook zie je ze veelvuldig op bomen. Mocht je onverhoopt toch bang zijn dat je verkeerd loopt, dan kun je op deze website een gpx bestand downloaden. Dit bestand kun je openen en bekijken met een app zoals GPX Viewer of Gaia GPS.
Daarnaast kun je ook deze wandelkaart voor de Escapardenne Eisleck Trail gebruiken om te navigeren. Hier staat zowel de Lee Trail als de Eisleck Trail (106 kilometer) op.
Vervoer
Om naar het begin- of eindpunt van een etappe van de Lee Trail te komen, kun je gebruik maken van het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer in Luxemburg is goed geregeld, er komt vrijwel overal minimaal een keer per uur een bus of trein voorbij (meestal zelfs twee keer per uur).
Ook goed om te weten: openbaar vervoer in Luxemburg is gratis, je hoeft dus geen kaartjes te kopen of in te checken, je stapt meteen in. Check Mobiliteit.lu of Google Maps voor de routes en vertrektijden.
Zelf heb ik Ettelbruck aangehouden als “thuisbasis” en heb ik vanuit hier de gehele Lee Trail gelopen. Ettelbruck is een vrij grote plaats in het midden van Luxemburg en daardoor heel goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ik kon vanuit hier dan ook makkelijk naar alle begin- en eindpunten van de etappes komen.
Eten
Bij elk begin- en eindpunt van de etappes zijn meestal wel eetgelegenheden of supermarkten te vinden. Toch is het verstandig om altijd wat te eten mee te nemen zodat je genoeg hebt. Soms zijn de dorpjes onderweg piepklein dat je er niets kunt kopen. Daarnaast staan er langs de trail veel bankjes op plekken met een prachtig uitzicht en dat zijn perfecte plekken om te stoppen en iets te eten.
Zorg er in ieder geval voor dat je genoeg drinken bij je hebt, ik ben onderweg amper plekken tegengekomen waar ik mijn waterfles kon vullen. Zelf had ik meestal zo’n 2 liter water bij me en dat was met 25 graden geen overbodige luxe. Wil je niet zoveel meenemen? Je loopt langs veel rivieren en beken en kunt ook daar je fles vullen. Neem dan wel een waterfilter mee om het water te zuiveren.
Overnachten
Er zijn maar weinig mensen die 53 kilometer op een dag lopen, dus het is handig om onderweg een plek te zoeken om te overnachten. Aangezien je door veel dorpjes komt, zijn er ook genoeg plekken om te overnachten.
Hotels & B&B’s
Slaap je onderweg het liefst in een hotel of een B&B? Dan zijn dit fijne accommodaties langs de Lee Trail:
- Hotel Herckmans (3⭐) is een knus hotel in het centrum van Ettelbruck. Het is slechts een paar minuten lopen naar het station waar de Lee Trail begint.
- Cocoon Hotel Belair (4⭐) is een mooi hotel en ligt op een prachtige locatie aan de rivier de Sauer. Het ligt slechts een paar minuten lopen van het eindpunt van de eerste etappe.
- Leaf Du Nord ligt op circa 2/3 van de tweede etappe op de gezellige Camping du Nord. De “Leafs” zijn gezellige huisjes in de vorm van een blad.
- Hotel Huberty Kautenbach heeft knusse kamers is mooi gelegen in het centrum van Kautenbach. Een fijne plek om je wandeling op de Lee Trail af te sluiten.
Check Booking.com voor meer mogelijkheden, beschikbaarheid en prijzen.
Goed om te weten: er is ook een hotel in Hoscheid (Hôtel des Ardennes), maar dat is gesloten. Ik heb niet kunnen vinden of dit hotel weer opengaat of niet. Het kan goed zijn om dit ook even te checken als je accommodaties gaat boeken voor je wandeling op de Lee Trail.
Campings aan de Lee Trail
Wil je gaan kamperen? In dat geval is je aanbod beperkt en dien je de etappes ook anders in te delen. Deze campings liggen aan de Lee Trail:
- Camping Ettelbruck is een fijne camping net buiten Ettelbruck. Het ligt circa 2 kilometer van het station, het beginpunt van de Lee Trail.
- Camping du Moulin (Bourscheid) ligt aan het eindpunt van de eerste etappe en is dan natuurlijk ook het beginpunt van de tweede etappe.
- Camping du Nord ligt tussen Dirbach en station Goebelsmühle. Dit is ongeveer op 2/3 van de tweede etappe.
- Camping Kautenbach ligt op ongeveer 1,5 kilometer vanaf het eindpunt van de Lee Trail.
Kijk bij ANWB Camping voor meer campings in Luxemburg die je makkelijk kunt reserveren.
Goed om te weten: wildkamperen is niet toegestaan in Luxemburg.
Wat neem je mee?
Loop je de Lee Trail in drie losse dagwandelingen vanaf een plek of wandel je met kampeerspullen?
Paklijst dagwandeling
Als je de Lee Trail in losse dagwandelingen gaat lopen, heb je maar een kleine rugzak nodig. Een dagrugzak van 15 tot 20 liter is dan ruim voldoende. Wat neem je in ieder geval mee?
- Eten & drinken
- Een kleine EHBO-kit met o.a. blarenpleisters, sporttape en een tekenpen.
- Een lichtgewicht regenjas
- Goede Anti-muggenspray
- Zonnebrand
- Pet of Buff
- Hervulbare waterfles
- Zakdoekjes
- Afvalzakje (die zakdoekjes laat je natuurlijk niet achter in de natuur)
Meer tips? Lees ook: Paklijst voor een dagwandeling
Paklijst kamperen op de Lee Trail
Ga je kamperen op de Lee Trail? Dan heb je naast het bovenstaande lijstje natuurlijk ook lichtgewicht kampeerspullen en wat extra kleding nodig. Neem niet te veel mee, want je kunt op elke camping wel iets wassen. Dit zijn mijn favoriete lichtgewicht kampeerspullen voor een langeafstandswandeling in Europa:
- Backpack: Osprey Eja – lichtgewicht en stevig. Voor de mannen is er de Osprey Exos.
- Tent: Big Agnes Tiger Wall – weegt slechts een kilo en is lekker ruim (ja, hij is niet goedkoop, maar ik gebruik de mijne al jaren. Fantastische tent!)
- Slaapmat: Therm-a-Rest NeoAir Xlite – heel licht, kleine verpakking en toch heel comfortabel.
- Slaapzak: Mummy slaapzak van Forclaz – lichtgewicht en warm. Daarnaast ook goed betaalbaar, want van de Decathlon.
- Kookset: MSR Pocket Rocket (vergeet niet om ook een gaspatroon mee te nemen) en een heel klein kooksetje van GSI Outdoors.
Lees voor meer tips en een meer uitgebreide lijst ook: Paklijst wandelvakantie: kamperen op het Pieterpad
Veelgestelde vragen
De Lee Trail is een prachtige, maar ook pittige wandeling door Luxemburg. Je weet inmiddels al behoorlijk veel over deze wandelroute, maar misschien heb je nog wat praktische vragen voordat je op pad gaat. Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen.
Zo, dit waren al mijn Lee Trail tips! Wil je verder nog iets weten? Laat dan een berichtje achter onder dit artikel.
Meer lezen over Luxemburg?
Lijkt het je leuk om meer mooie plekken in Luxemburg te ontdekken? Ik kom er regelmatig en daarom kun op deze website meer informatie vinden over dit heerlijke vakantieland. Deze artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen:
- Wandel de Minett Trail: ontdek het zuiden van Luxemburg
- Wandelen in Esch-sur-Sûre: het mooiste dorp in Luxemburg
- Wat te doen in Luxemburg stad? 22 tips!
Meer mooie langeafstandswandelingen
Dit waren mijn tips voor een wandeling op de Lee Trail. Heb je zin om de Lee Trail of een andere langeafstandswandeling te maken? Deze boeken staan vol mooie wandelpaden:
Mythische trektochten in Europa | Verken de meest indrukwekkende wandelroutes in Europa
100 Hikes of a Lifetime | The World’s Ultimate Scenic Trails
Daarnaast kun je op deze website ook veel informatie en tips vinden voor een langeafstandswandeling. Neem maar eens een kijkje op deze pagina’s:
- Alles wat je wilt weten over het Pieterpad: praktische tips, route-indeling, overnachten & paklijst voor als je gaat kamperen.
- De Fishermen’s Trail: een prachtwandeling langs de zuidwestkust van Portugal.
- De Pacific Crest Trail: een legendarische wandeling in de Verenigde Staten van Amerika. Ik liep de eerste 700 kilometer in 2019.
En schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor meer leuke wandeltips, reisinspiratie en tips voor mooie bestemmingen.
Dit artikel verscheen voor het eerst in september 2021. Laatste update met extra tips: februari 2025.
Leuk dat je de disclaimer leest! Het onderhouden van deze website brengt kosten met zich mee. Als je iets boekt of koopt via de links in dit artikel, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra’s, maar helpt mij wel om de site draaiende te houden. Bedankt! Klik hier voor meer manieren om Op reis met Co te steunen.
Dank je wel voor de informatie over Lee Trail, ik ben bezig met een voorbereiding voor De Malerweg, sinds 2020 beginnen wandelen. Ik zou deze willen doen in oktober 2023. Is de Lee trail een voorbereiding daarvoor?
Ik denk dat de Lee Trail een mooie voorbereiding is voor elke langeafstandswandeling, zeker als je nog niet zo vaak een langeafstandswandeling hebt gemaakt. De Malerweg lijkt me ook prachtig, veel plezier!
Mooie info over de Lee Trail. Deze gaan we in oktober lopen.
Dit gaat onze eerste meerdaagse wandeltocht zijn. Heb jij advies over het type wandelschoen? Mocht het bevallen staan er wellicht meerdere huttentochten in Oostenrijk/Zwitserland etc. op de planning.
Dat is echt zo persoonlijk! Sommige mensen geven de voorkeur aan zware bergschoenen, anderen (waaronder ikzelf) wandelen het liefst op trailrunners. Het is maar waar jij je het prettigst bij voelt. Maar een goed profiel is altijd verstandig :)