Wandeling van Zwaagwesteinde naar Rottevalle op het Friese Woudenpad

Wandeling van Zwaagwesteinde naar Rottevalle | Wandelverslag Friese Woudenpad

De wandeling op het Friese Woudenpad wordt elke keer mooier. Op een zonnige lentedag wandel ik 28 kilometer van Zwaagwesteinde naar Rottevalle.

Wandelverslag: van Zwaagwesteinde naar Rottevalle

Na een redelijk korte wandeling van Dokkum naar Veenwouden (Feanwâlden), besluit ik op een mooie zaterdag weer een lang stuk van het Friese Woudenpad te lopen. Ik start op het station in Zwaagwesteinde (De Westereen) en loop niet alleen. Mijn moeder wandelt met me mee, gezellig!

Eindelijk wat onverharde paden!

Het Friese Woudenpad ligt precies tussen twee stations: die van Veenwouden en Zwaagwesteinde. We moeten dus eerst een stuk lopen om op het pad te komen. De zon schijnt flink als we de trein uitstappen en dat is een goed teken. De twee kilometer die we naar het pad moeten lopen zijn dan ook zo om. Onderweg komen we langs boerderijen die op een kraampje verkopen langs de weg, blijft leuk om te zien!

Niet veel later staan we op het Friese Woudenpad. Daar gaan we! Het pad veranderd al snel van een asfaltweg in een onverharde weg en daar ben ik erg blij om. Tot nu toe waren het namelijk wel heel veel asfaltwegen. Ook wandel ik steeds meer tussen de bomen in plaats van de uitgestrekte weilanden. Een fijne afwisseling.

Wandelen over onverharde paden van het Friese Woudenpad

Links van ons is een natuurgebied en daar lopen een paar (erg nieuwsgierige) geiten. Ik heb mijn zoomlens mee, dus maak flink wat foto’s. Op een gegeven moment komen ze zo dichtbij dat die lens niet eens meer nodig is!

Het pad kronkelt daarna door het landschap en we lopen vooral op onverharde wegen. Soms smalle paadjes langs een heg, soms een brede zandweg. Het is echt perfect wandelweer, heerlijk!

Langs het Bergumermeer

Bij Jistrum lopen we langs een vaart vol eendekorven richting het Bergumermeer. Het is hier echt heel mooi en we komen amper andere mensen tegen.

Niet veel later komen we bij het Prinses Margrietkanaal, dat we erg goed kennen. Wij wonen namelijk vlakbij het Van Starkenborghkanaal en dit is eigenlijk hetzelfde kanaal, maar dan in de provincie Groningen.

Bij Skûlenboarch steken we de brug over. Althans, dat is de bedoeling. Als we daar aankomen blijkt de brug open te staan. En hij is kapot, dus gaat ook niet meer dicht. Een omstander weet ons te vertellen dat er een schip tegenaan is gevaren. En nu? De eerstvolgende brug is die bij Kootstertille en dat is ruim zeven kilometer omlopen op een toch al lange route.

Kapotte brug bij skulenboarch

Gelukkig is mijn vader in de buurt en die haalt ons op met de auto en zet ons er aan de overkant weer uit. Dat scheelt een hoop kilometers extra lopen, dankjewel!

Het mooie Eastermar

We zijn inmiddels ruim 12 kilometer onderweg en genieten met volle teugen. Mijn moeder is in deze omgeving opgegroeid, dus ze heeft veel te vertellen. We lunchen op een bankje met een peddel (?) bij het Bergumermeer. Het is uit de wind en daardoor zo warm dat ik mijn fleecevest uittrek. Zo fijn dat het eindelijk lente is!

Niet veel later komen we aan in het enige dorpje waar we dwars doorheen lopen: Eastermar. Dit ligt aan het Bergumermeer en is een kleine toeristische hotspot. En niet zonder reden: het is een prachtig dorpje! We komen langs een ijscokar en eten ons ijsje in de haven op. Lekker! Daarna dwalen we nog even door het dorpje en het is echt een plaatje om te zien.

Over het platteland naar Rottevalle

Het stuk tussen Eastermar en Rottevalle is vooral heel veel platteland. Het barst hier van de boomwallen en verstopte onverharde wegen. Hoewel onze voeten inmiddels wat moe zijn, stappen we dapper door. Het blijft mooi om hier rond te wandelen.

Bij Museum de Spitkeet in Harkema houden we een korte stop. Hier is normaal gesproken een rustpunt, maar dat is helaas vanwege corona gesloten. Ik hoop dat ze snel weer open kunnen, de rustpunten in Nederland zijn echt ideaal voor wandelaars. Het zijn namelijk altijd mooie plekjes met betaalbaar eten & drinken en vaak een toilet. Na deze stop hoeven we nog maar vier kilometer te wandelen naar Rottevalle. Het is echter een lange rechte weg, saai! Dat viel uiteindelijk best mee, want we krijgen halverwege de slappe lach, dus de tijd vliegt voorbij.

Toch zijn we heel blij als we in Rottevalle zijn. Er staat 28 kilometer op de teller!

In Rottevalle staat mijn vader ons op te wachten, we krijgen een lift naar huis. Superfijn! De etappe van Zwaagwesteinde naar Rottevalle is echt een supermooie etappe en ik ben nu alweer halverwege het Friese Woudenpad. Ik ben erg benieuwd naar het vervolg. Hopelijk kan ik dit pad snel vervolgen!

Tip Wil je de rest van mijn wandelavonturen op het Friese Woudenpad volgen? Ik plaats regelmatig updates op Facebook, Instagram en in mijn nieuwsbrief.

Lees nu het volgende wandelverslag: van Rottevalle naar Ureterp

Lees op deze pagina alle wandelverslagen van mijn wandeling op het Friese Woudenpad.

Praktisch: vervoer & overnachten

Wil je deze mooie 28 kilometer van het Friese Woudenpad ook lopen? De etappe is eigenlijk 26 kilometer, maar er kwam ruim twee kilometer bij door de wandeling van het station in Zwaagwesteinde naar het pad.

Vervoer

Het openbaar vervoer naar het startpunt is erg goed. Je kunt beginnen op station Veenwouden (Feanwâlden, dit ligt het dichtste bij Leeuwarden) of station Zwaagwesteinde (De Westereen, deze ligt het dichtste bij Groningen). Er gaan meerdere treinen per uur. Om de stations in de routeplanners te vinden moet je op de Friese namen zoeken.

Vanaf Rottevalle kun je een bus nemen naar Drachten (met goede verbindingen naar veel plekken in Groningen en Friesland), Buitenpost (station) of Surhuisterveen. Check de routeplanner goed, in het weekend rijden de bussen minder vaak. Kijk voor actuele vertrektijden op 9292.nl.

Overnachten

Er zijn maar weinig overnachtingsmogelijkheden op deze route. De grootste kans om iets te vinden is in de omgeving van Eastermar. Hier zijn vooral hele mooie huisjes te boeken. Dit zijn een paar mooie opties:

Wat is het Friese Woudenpad?

Het Friese Woudenpad (LAW 1-1) is een van de officiële langeafstandswandelpaden in Nederland. Het Friese Woudenpad loopt van Lauwersoog naar Steenwijk (Overijssel) en is in totaal zo’n 150 kilometer lang. Het is onderdeel van het langere Diagonaalpad (LAW 1), dat van Lauwersoog (Groningen) naar Bergen op Zoom (Noord-Brabant).

Route & navigatie

De route van het Friese Woudenpad is prima aangegeven met de bekende wit-rode markering van de Nederlandse LAW’s.

Tijdens de wandeling maak ik gebruik van de officiële gids van het Friese Woudenpad. Hierin staan kaarten en een beschrijving van de route. Het boekje is inmiddels tien jaar oud, dus de route klopt overal meer, daarom is het verstandig om ook GPS te gebruiken. Om zeker te zijn van de juiste route maak ik gebruik van de app GPX Viewer Pro op mijn telefoon en de routes download ik op de website van Wandelnet.

Het boekje is echter wel heel geschikt om meer te leren over de mooiste plekjes langs de route en bovendien steun je hiermee het onderhoud van het pad. Het is dus altijd een goed idee om de gids aan te schaffen.

Wandelverslagen

Ik wandel het Friese Woudenpad in zes etappes en ik schrijf per etappe een wandelverslag. Je kunt ze hier lezen:

Leestips

Wil je graag meer lezen over langeafstandswandelingen? Dit zijn een paar boeken vol mooie wandelingen om bij weg te dromen.

Het langste natuurpad van Nederland

Mythische trektochten in de wereld

De afgelopen jaren liep ik meerdere langeafstandswandelingen waar ik een reisverslag van bijhield:

Wandeling van Zwaagwesteinde naar Rottevalle - Friese Woudenpad - wandelverslag
Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

6 reacties