Wandeling van Rottevalle naar Ureterp - Friese Woudenpad reisverslag

Wandeling van Rottevalle naar Ureterp | Wandelverslag Friese Woudenpad #4

Tijdens de wandeling van Rottevalle naar Ureterp wandel ik door kleine dorpjes en leer ik steeds meer over het bijzondere landschap van de Friese Wouden.

Wandelverslag: van Rottevalle naar Ureterp

Dit is mijn vierde wandeldag op het Friese Woudenpad en ik heb nog zo’n 80 kilometer te gaan. Ik heb besloten om dit in een weekend te doen en vertrek op een mooie vrijdag naar Rottevalle om het stuk van Rottevalle naar Ureterp te wandelen.

Op pad met een volle backpack

Omdat ik deze keer voor drie dagen wandelen ga, heb ik een flinke backpack bij me vol kampeerspullen. Inclusief water en eten weegt mijn tas zo’n dertien kilo. Dat valt me nog best mee! Het is in ieder geval weer even een goede oefening voor volgend jaar, dan hoop ik de 1300 kilometer lange Arizona Trail in Amerika te lopen.

Vanuit mijn woonplaats vlakbij Groningen stap ik in de bus naar Surhuisterveen, om daar over te stappen op de bus naar Rottevalle. Ik wordt aan een drukke weg afgezet, het voelt een beetje als de middle of nowhere, haha!

Om op het pad te komen, moet ik eerst naar het centrum van Rottevalle. Het is maar een korte wandeling en ik sta na tien minuten weer bij het kerkje waar vorige keer mijn wandeling op het Friese Woudenpad eindigde. Yes, we gaan beginnen!

Ik verlaat Rottevalle langs een weide vol schapen en een tunnel vol kleurrijke graffiti.

Wandeling door Nationaal Landschap ‘Noord Friese Wouden’

Ik wandel in de richting van het kleine dorpje Houtigehage. Het is vooral een kwestie van de autoweg volgen, de ene keer op asfalt, de andere keer op een mooie klinkerweg. Het is hier heel rustig, ik zie hooguit een auto per kwartier. En soms wordt de weg nog even geblokkeerd door een groot landbouwvoertuig, ik ben tenslotte op het platteland.

Ik zie niet veel van Houtigehage, je loopt namelijk vooral om het dorp heen. Ik kom heel af en toe iemand tegen, verder is het heel stil op wat kwetterende vogels na. Wat is het toch lekker om de hele dag buiten te wandelen, ik kom helemaal tot rust. Via een grindpad langs een vaart (vol jonge eendjes) wandel ik naar Drachtstercompagnie.

Friese Woudenpad bij Drachtstercompagnie

Met de wandeling langs Houtigehage en Drachtstercompagnie wandel ik eigenlijk met een grote boog om Drachten heen, dit is na Leeuwarden de grootste stad van Friesland. De ontwikkeling van Drachten als industriestad heeft er eigenlijk voor gezord dat Drachtstercompagnie is ontstaan. In de zeventiende eeuw is hier heel veel hoogveen afgegraven voor turfwinning (turf werd vroeger veel als brandstof gebruikt) en je ziet dit heel erg goed terug in het landschap.

Overal zijn vaarten afgegraven en er staat ook vaak een bordje bij met de naam van de vaart en wanneer deze is afgegraven. Gelukkig staan er onderweg ook af en toe borden met uitleg, waardoor dit opeens een hele leerzame wandeling wordt. Door de turfwinning zijn er smalle lange percelen ontstaan die omringd worden door elzen. Dit coulissenlandschap zie je veel terug op het Friese Woudenpad en is uniek voor Nederland. Daarom is het ook een Nationaal Landschap, genaamd ‘Noord Friese Wouden’.

Ureterp

Na Drachtstercompagnie steek ik de A7 over en niet ver daarna verwissel ik het asfalt voor een avontuurlijk pad door de weilanden.

Aan het eind van het pad doemt opeens de Sint-Petruskerk van Ureterp op. Dit is een kerkje uit de dertiende eeuw en echt een plaatje om te zien. Rondom het kerkje ligt een begraafplaats en ook staat er een oude houten klokkenstoel. Hier zijn er in Friesland nog wel meer van te zien. Vroeger konden ze namelijk niet in elk Fries dorpje een kerktoren betalen, dus werd er een klokkenstoel gebouwd.

In Ureterp haal ik lunch (een lekker stokbroodje met brie) bij de supermarkt en plof ik even op een bankje neer om uit te rusten. Ik heb er inmiddels zo’n zestien kilometer opzitten en nog vier te gaan.

Vanuit Ureterp wandel ik via een park het dorp weer uit en loop een heel lang stuk over een smal fietspad door de weilanden. De zon komt steeds vaker door de wolken heen en het is echt een heerlijke tocht. In de weilanden is ook veel te zien, koeien, veel wilde bloemen en ik zie zelfs een weiland vol ooievaars!

Vlak voor de camping heb ik nog even last van overstekend wild in de vorm van koeien. Geweldig! Met een grote glimlach op mijn gezicht, het is zo leuk om weer even op wandelvakantie te zijn! Op de camping mag ik zelf kiezen waar ik mijn tent neerzet en er is echt plek zat (ik heb bijna een heel weiland voor mezelf). Ik ben vroeg, dus doe de rest van de middag en avond niets anders dan luieren en lezen. Genieten!

Praktisch: vervoer & overnachten

In totaal liep ik 20,5 kilometer, waarvan 20 kilomter op het Friese Woudenpad. Ik sliep op een camping tussen Ureterp en Beetsterzwaag, vandaar dat ik na Ureterp nog vier kilometer extra moest lopen. Wil jij deze wandeling ook maken? Dit zijn een paar tips qua openbaar vervoer en overnachten.

Vervoer

Het openbaar vervoer naar Rottevalle is prima. Er rijdt ieder uur een bus van Drachten naar Surhuisterveen (en vooral Drachten is erg goed te bereiken vanuit Groningen of Leeuwarden. Vanuit Ureterp en Beetsterzwaag rijden ook geregeld bussen naar Drachten of Leeuwarden. Check vooraf wel even de routeplanner, want in het weekend rijden de bussen minder vaak. Kijk voor actuele vertrektijden op 9292.nl.

Overnachten

Er zitten onderweg een aantal B&B’s en hotels waar je kunt verblijven. Dit zijn een paar mooie plekken om te overnachten:

Aangezien ik kampeerspullen mee had, sliep ik zelf op Camping “Het Koningsdiep”, achter een manege. Rustig met enorme plaatsen en schoon sanitair. Kosten: €20 (ze hebben helaas geen speciaal trekkerstarief).

Wat is het Friese Woudenpad?

Het Friese Woudenpad (LAW 1-1) is een van de officiële langeafstandswandelpaden in Nederland. Het Friese Woudenpad loopt van Lauwersoog naar Steenwijk (Overijssel) en is in totaal ongeveer 150 kilometer lang. Het is onderdeel van het langere Diagonaalpad (LAW 1), dat van Lauwersoog (Groningen) naar Bergen op Zoom (Noord-Brabant) loopt.

Route & navigatie

De route van het Friese Woudenpad is prima aangegeven met de bekende wit-rode markering van de Nederlandse LAW’s. Let er bij Ureterp op dat er een splitsing is in de route. Je kunt het officiele pad blijven volgen of variant B volgen. Met variant B sla je Beetsterzwaag over en wandel je over de Duurswouderheide.

Tijdens de wandeling maak ik gebruik van de officiële gids van het Friese Woudenpad. Hierin staan kaarten en een beschrijving van de route. Het boekje is inmiddels tien jaar oud, dus de route klopt overal meer, daarom is het verstandig om ook GPS te gebruiken. Het boekje is echter wel heel geschikt om meer te leren over de mooiste plekjes langs de route en bovendien steun je hiermee het onderhoud van het pad. Het is dus altijd een goed idee om de gids aan te schaffen.

Om zeker te zijn van de juiste route maak ik gebruik van de app GPX Viewer Pro op mijn telefoon en de routes download ik op de website van Wandelnet.

Wandelverslagen

Ik wandel het Friese Woudenpad in zes etappes en ik schrijf per etappe een wandelverslag. Je kunt ze hier lezen:

Leestips

Wil je graag meer lezen over langeafstandswandelingen? Dit zijn een paar boeken vol mooie wandelingen om bij weg te dromen.

Dutch Mountain Trail – En de Seven Summits

Mythische trektochten in Europa – Verken de meest indrukwekkende wandelroutes in Europa

De afgelopen jaren liep ik meerdere langeafstandswandelingen waar ik een reisverslag van bijhield:

Wandeling van Rottevalle naar Ureterp - Friese Woudenpad reisverslag
Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

1 reactie