Wandeling van Dokkum naar Veenwouden _ Wandelverslag Friese Woudenpad

Wandeling van Dokkum naar Veenwouden | Wandelverslag Friese Woudenpad

Tijdens mijn tweede wandeling op het Friese Woudenpad wandel ik van het prachtige historische stadje Dokkum naar Veenwouden. Lees nu mijn wandelverslag.

Wandelverslag: van Dokkum naar Veenwouden

Op een frisse zaterdag in april besluit ik om mijn tocht op het Friese Woudenpad te vervolgen. De vorige keer liep ik maar liefst 30 kilometer van Lauwersoog naar Dokkum, maar deze keer staat er een kortere etappe op de planning: 17 kilometer van Dokkum naar Veenwouden.

Dokkum

Net als vorige week is het vandaag ook behoorlijk fris als ik mijn weg vervolg op het Friese Woudenpad. Er is zelfs regen voorspeld, maar als ik in Dokkum aankom, schijnt de zon zelfs een beetje. Dokkum is een mooie stad om te zien (een van de mooiste plekken in Friesland!) en ik neem goed de tijd om alle mooie gebouwen te bekijken. Dokkum is een historische vestingstad en er zijn nog veel gebouwen te zien uit de zeventiende en achttiende eeuw, prachtig!

De oorspronkelijk vestingstad is nog goed te zien aan de stadswallen (bolwerken) die om het centrum heen liggen. Op twee van de punten staan molens en dat ziet er echt fantastisch uit.

Langzaam loop ik de stad uit en dan kom ik langs de Bonifatiuskapel. Dit is een groot rooms-katholiek bedevaartskapel en deze plek wordt jaarlijks door maar liefst 25.000 en 40.000 pelgrims bezocht. Er wordt gewerkt in het park rondom de kapel, dus ik durf er niet al te ver heen te lopen. En man ziet me dwalen en zegt tegen me dat ik gewoon naar binnen mag. Dat laat ik me geen twee keer zeggen!

Ik neem een kijkje in de kapel die wel wat weg heeft van een Romeins amfitheater. Het is deels overdekt en de banken staan in een halve cirkel om een soort podium. Ik heb het gevoel dat ik in een heel oud gebouw rondloop, maar in werkelijkheid is het nog geen 90 jaar oud. Bijzonder om te zien!

Wie was Bonifatius?

Dokkum is wereldberoemd omdat Bonifatius hier in 754 werd gedood. Bonifatius was in die tijd een belangrijke missionaris uit Zuid-West Engeland en mocht mensen heilig verklaren. Daarnaast was hij ook de grondlegger van van het christelijke West-Europa. Bonifatius wilde graag de Friezen bekeren tot het Christendom en trok (toen hij al hoogbejaard was) met een groot gevolg (inclusief militairen en bewakers) naar Dokkum. Hierdoor leek het voor de Friezen alsof er een leger in aantocht was en zij vielen Bonifatius en zijn gezelschap aan. Hierbij werden Bonifatius en 52 van zijn metgezellen gedood. Niet lang daarna werd Bonifatius vereerd, omdat zijn betekenis voor de Christelijke kerk enorm was.

Damwoude

Na de geschiedenislessen in Dokkum wandel ik via diverse parken langzaam de stad uit. De lucht wordt wat grijs, maar gelukkig gaat het niet regenen. Ik wandel stevig door om warm te blijven en wandel al snel tussen de weilanden in de richting van Damwoude. Eerlijk is eerlijk, ik dacht op dit stuk even: is dit het nou? De lange rechte weg tussen de weilanden vond ik niet echt inspirerend, zelfs een beetje saai. Af en toe moest ik ook de berm in springen omdat er een auto met een noodgang over de weg reed.

Als ik dichterbij het dorpje Damwoude kom, slaat mijn stemming al snel om. Ik zie namelijk hele schattige boerderijen en een molen aan het water. Het is echt een plaatje om te zien! Na een tijdje ontdek ik dat dit onderdeel is van een openluchtmuseum genaamd De Sûkerei. In dit museum kun je dus zien hoe mensen leefden in de Noordelijke Friese Wouden rond het jaar 1900. Een leuke (en leerzame) plek voor een toekomstig uitje!

Ik ben nu echt in het “wouden” gedeelte van het Friese Woudenpad aangekomen en zie al een klein bos als ik Damwoude uitloop. Hier kruisen meerdere streekpaden en langeafstandswandelingen. Niet alleen het Friese Woudenpad loopt door Damwoude, maar ook het Elfstedenpad (SP19) en Noardlike Fryske Wâlden (SP20). Ik blijf de wit-rode markering van LAW 1-1 volgen, nog maar 122 kilometer tot Steenwijk! De route staat tot nu toe overigens heel goed aangegeven, ik hoef zelden op mijn gps te kijken.

Langeafstandswandelpaden in Damwoude

Via een laan met knotwilgen (gaan ze al bijna bloeien?) wandel ik Damwoude weer uit. Het is best wel koud, dus ik blijf flink doorstappen om warm te blijven. Maar wat is het heerlijk om weer een langeafstandswandeling te lopen!

Houtwiel

Na Damwoude loop ik even helemaal verkeerd in Broeksterwâld. Er is een weg afgesloten en de markering klopt daardoor niet meer (op de gps gaat het ook niet helemaal goed). Maar gelukkig weet ik het pad snel weer terug te vinden. Ik loop hier vooral tussen de boerderijen en zie veel schapen en kippen. Onderweg wordt ik door veel mensen begroet, iedereen is hier echt heel vriendelijk.

Langs de boerderijen in Friesland

Na Broeksterwâld kom ik op een van de mooiste stukken van deze wandeling: natuurgebied De Houtwiel. Dit is een moerasachtig gebied vol rietkragen, vogels en als je geluk hebt zie je hier zelfs otters. Dat geluk heb ik niet, maar ik geniet wel van dit mooie stuk natuur (ondanks de koude wind).

Leuke achtergrondinformatie: dit pad heet de De Goddeloze Singel. Het hoort bij het nabijgelegen gehucht De Valom en dat had vroeger een behoorlijk slechte reputatie: denk aan intimidatie, berovingen en moorden. Er gaan ook diverse legendes en sterke verhalen over dit “griezelige” moeras.

Na De Houtwiel is het niet ver meer naar mijn eindpunt: het station van Zwaagwesteinde of Veenwouden. Beide stations liggen circa 2,5 kilometer van het Friese Woudenpad af, dus ik moet even goed timen vanaf welk station ik de trein neem (ik wil in deze kou niet te lang wachten op het station).

Ik kies uiteindelijk voor station Veenwouden en ik heb het perfect getimed: ik hoef slechts 3 minuten op de trein naar huis te wachten. Moe en voldaan zit ik na 17 kilometer wandelen in de trein. Hoe zal de rest van de route er uit zien?

Wil je op de hoogte blijven van het vervolg van mijn wandeling op het Friese Woudenpad en het Diagonaalpad? Je kunt me volgen op Facebook en Instagram of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. In dat geval krijg je altijd een melding als er een nieuw wandelverslag live staat.

Lees het volgende wandelverslag: van Zwaagwesteinde naar Rottevalle

Lees op deze pagina alle wandelverslagen van mijn wandeling op het Friese Woudenpad.

Praktisch: vervoer & overnachten

Wil je dit stuk van het Friese Woudenpad ook lopen? Na afloop van mijn wandeling had ik volgens mijn Strava-app 17 kilometer gelopen. Volgens de route in het boekje zou deze etappe ongeveer 13 kilometer moeten zijn. Ik heb echter wat extra rondgelopen in Dokkum (van het busstation naar het Friese Woudenpad is 1 kilometer) en ook ligt het station van Veenwouden meer dan 2 kilometer van het pad. Vandaar dat ik in totaal op 17 kilometer uitkwam.

Vervoer

Het openbaar vervoer naar zowel Dokkum als Veenwouden is erg goed. Veenwouden heeft een station en er stopt elk half uur wel een trein in de richting van Groningen of Leeuwarden. Vanaf Veenwouden rijdt regelmatig een bus naar Dokkum. Kijk voor actuele vertrektijden op 9292.nl. Om het station van Veenwouden te vinden in de routeplanner moet je zoeken op de Friese naam van het dorp: Feanwâlden.

Overnachten

Er zijn in Dokkum, maar ook op de route naar Veenwouden, een paar leuke plekken om te overnachten.

  • Hotel de ABDIJ Dokkum: mooi en luxe hotel in een historisch gebouw. TIP in dit gebouw zit ook restaurant Waard van Dokkum. Dit restaurant heeft een vermelding in de Michelingids en de chefkok gebruikt in zijn gerechten voornamelijk lokale producten.
  • Bed en Breakfast de Houtwiel – Gezellige B&B niet ver van de route. De B&B ligt in het gehucht De Valom, dus je kunt hier ongetwijfeld meer leren over de bijzondere legendes van dit gebied.

Wat is het Friese Woudenpad?

Het Friese Woudenpad (LAW 1-1) is een van de officiële langeafstandswandelpaden in Nederland. Het is onderdeel van het langere Diagonaalpad (LAW 1), dat van Lauwersoog (Groningen) naar Bergen op Zoom (Noord-Brabant).

Het Friese Woudenpad loopt van Lauwersoog naar Steenwijk (Overijssel) en is in totaal zo’n 150 kilometer lang. Het pad loopt grotendeels door het oosten van de provincie Friesland. Hoe zuidelijker je gaat, hoe meer het landschap veranderd. Vanaf Lauwersoog begint het met een zeekleigebied, vol weilanden en dijken, daarna zie je steeds meer bossen en volg je de rand van het Drentse keileemplateau.

Tot slot wandel je over het Friese veen- en kleigebied. Je loopt door drie nationale parken: Nationaal Park Lauwersmeer,  Nationaal Park Drents-Friese Wold en Nationaal Park De Weerribben-Wieden. Centraal in de route staat Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Fryske Wâlden is Fries voor Friese Wouden, vandaar de naam Friese Woudenpad.

Route & navigatie

De route van het Friese Woudenpad is prima aangegeven met de bekende wit-rode markering van de Nederlandse LAW’s.

Om zeker te zijn van de juiste route maak ik gebruik van de app GPX Viewer Pro op mijn telefoon en de routes download ik op de website van Wandelnet.

Ook maak ik gebruik van de officiële gids van het Friese Woudenpad. Hierin staan kaarten en een beschrijving van de route. Het boekje is inmiddels tien jaar oud, dus de route klopt niet meer helemaal, daarom is het verstandig om ook GPS te gebruiken. Dit boekje is echter wel heel geschikt om meer te leren over de mooiste plekjes langs de route en bovendien steun je hiermee het onderhoud van het pad. Het is dus altijd een goed idee om de gids aan te schaffen.

Wandelverslagen

Ik wandel het Friese Woudenpad in zes etappes en ik schrijf per etappe een wandelverslag. Je kunt ze hier lezen:

Leestips

Wil je graag meer lezen over wandelen in Nederland? Dan kan ik je deze boeken aanraden:

10.000 stappenboek – Arie Boomsma

Wandellust – Twan Huys

En ik schreef op deze website ook over deze wandelingen in Nederland:

Wandeling van Dokkum naar Veenwouden - wandelverslag Friese Woudenpad

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

6 reacties