Wil je op vakantie naar Cuba? In dit artikel deel ik praktische reistips (boek je zelf of via een reisbureau?) en de leukste bezienswaardigheden.
Opmerking: ik maakte mijn reis naar Cuba in 2013 en sindsdien is er veel veranderd. Destijds kon je nog vrijwel niets boeken via internet, nu is dit anders. Dit artikel verscheen voor het eerst in 2015 en heeft in 2021 een flinke update gekregen. Ik probeer de informatie op deze pagina uiteraard zo up to date mogelijk te houden, maar dingen veranderen vaak snel in Cuba, dus hou hier rekening mee.
Een vakantie naar Cuba is anders dan alle andere reizen
De afgelopen jaren heb ik veel reizen gemaakt en ik weet als geen ander hoe ik een reis moet plannen en organiseren. Het organiseren van een reis naar Cuba was echter een flinke uitdaging, zeker in 2013. Er was toen nog vrijwel geen internet op het eiland, er waren amper blogs over geschreven en ook was er weinig te vinden op websites als Tripadvisor. Voor de reis heb ik me dan voorbereid door het lezen van reisgidsen, ging ik langs reisbureaus en vroeg ik via via om informatie.
Uiteindelijk liep ter plekke vrijwel alles anders dan gepland, maar dat is ook weer iets dat reizen naar een land als Cuba nog leuker maakt. Het is en blijft een bijzonder land en je hebt het gevoel in een andere tijdperk te zijn. De oldtimers, de prachtige koloniale gebouwen, de vriendelijke locals. Cuba is een land dat je zo snel mogelijk wilt bezoeken voor het volgebouwd is met fastfoodketens.
Praktische reistips voor Cuba
Eerst een paar praktische reistips voor een vakantie naar Cuba. Heb je een visum nodig? Hoe zit het met geld en kun je je elektronica opladen?
Reisadvies
Kijk voor je gaat altijd even op de website van de overheid (in Nederland is dit wijsopreis.nl) wat het huidige reisadvies is voor Cuba.
Visum
Voor Cuba heb je een toeristenvisum nodig en dit is 30 dagen geldig. Je moet dit visum vooraf regelen, dus voor je het vliegtuig instapt. Als je een pakketreis naar Cuba boekt, dan wordt dit visum voor je geregeld, maar als je zelf een losse vlucht boekt, dan moet je het zelf regelen.
Ik heb dat laatste gedaan en ik heb mijn visum (en een paar andere dingen) laten regelen door Riksja Travels. Zij hebben me erg goed geholpen en ik had het visum in no time in huis.
Let op: reizen naar Amerika en Cuba
Cuba is op 12 januari 2021 toegevoegd aan de Amerikaanse lijst van landen die worden gezien als staatssponsoren van terrorisme. Als je op of na 12 januari 2021 in Cuba bent geweest, kun je Amerika niet meer in op een ESTA en moet je een apart visum aanvragen. Hou hier dus rekening mee als je veelvuldig naar de Verenigde Staten van Amerika reist en van plan bent om op vakantie te gaan naar Cuba.
Verzekeringen
Als je op vakantie gaat naar Cuba, dien je goed verzekerd te zijn en – als ze er naar vragen – dan moet je deze ook kunnen laten zien. Daarom moet je altijd een bewijs van je zorg- en je reisverzekering meenemen. Heb je nog geen reisverzekering? Bij FBTO kun je een goede reis- en annuleringsverzekering afsluiten.
Geld
Toeristen en de lokale bevolking worden gescheiden op Cuba. Naast eigen bussen, hotels en winkels hebben toeristen ook een eigen munteenheid: de Cubaanse Peso (CUC). 1 CUC is over het algemeen hetzelfde waard als 1 USD.
De Cubaanse munteenheid is alleen op Cuba verkrijgbaar en je kunt deze het beste verkrijgen door euro’s om te wisselen. Neem dus genoeg contant geld mee! Er zijn enkele pinautomaten, maar je kunt ervan uitgaan dat deze niet werken. Zo hebben wij op een dag vijf pinautomaten geprobeerd en hadden we aan het eind van de dag nog steeds geen geld.
Heb je contant geld mee? Wisselen kan in hotels (maar doe dit niet te veel, in hotels heb je vaak een slechte wisselkoers) en in de wisselkantoren. In de wisselkantoren kun je ook terecht met een creditcard (VISA of Mastercard, AMEX wordt niet geaccepteerd). De openingstijden van de wisselkantoren zijn zeer beperkt, hierdoor is het vaak erg druk. Bereid je dus voor op een uurtje in de rij staan.
Let op: sinds 1 januari 2021 zijn er geen twee verschillende munteenheden meer op Cuba. Er is op dit moment nog vrij weinig informatie over wat dit voor jou als toerist betekent.
Heb je een reisstekker nodig voor Cuba?
Er zijn veel verschillende stopcontacten op Cuba, maar meestal kun je prima terecht met type A & B (Amerikastekker). Neem een goede reisstekker mee, dan komt het helemaal goed.
Internet op Cuba
Toen ik in 2013 op Cuba was, was er geen internet. Inmiddels zijn er steeds meer mogelijkheden en hebben ze op steeds meer plekken wifi. Dit is nooit gratis, je moet hiervoor betalen. In hotels kun je vaak ter plekke gebruik maken van de wifi en daarnaast zijn er op straat (vaak in parken) speciale wifispots. Om die te gebruiken, dien je bij een ETECSA kantoor een wifikaartje te kopen.
Moet je Spaans leren?
Ja, het is handig om voor je vakantie naar Cuba een paar woorden Spaans te leren. Op veel toeristische plekken kun je nog wel terecht met Engels, maar lang niet iedereen spreekt dit. Leer dus in ieder geval een paar woorden, dit kan bijvoorbeeld via een app als Duolingo.
Wat neem je mee naar Cuba?
Je kunt op Cuba weinig kopen, dus zorg ervoor dat je alles meeneemt dat je nodig hebt. In ieder geval:
- Zonnebrand
- Een EHBO-setje (met bijvoorbeeld paracetamol en pleisters)
- Shampoo
- Een regenjas (het kan er heel hard regenen)
- Een drybag (dan hou je je spullen droog voor het geval dat het heel hard regent)
- Een zaklamp of een hoofdlamp (de stroom valt nog wel eens uit)
Zelf regelen of boek je een pakketreis?
Een reis naar Cuba regelen kun je zelf doen, maar is wat lastiger dan andere reizen. Daarom is het soms makkelijker om een pakketreis te boeken, dan heb je alles in een keer geregeld.
Boek een pakketreis
Er zijn in Nederland diverse reisorganisaties die reizen naar Cuba aanbieden. Dit zijn een paar aanraders:
- Riksja Travel – verschillende rondreizen en bouwstenen om zelf een reis samen te stellen.
Regel zelf je reis naar Cuba
Zelf je reis naar Cuba regelen kan wat gedoe opleveren, maar op deze manier kun je je reis precies inrichten zoals jij wilt.
Vliegen naar Cuba
Cuba heeft meerdere internationale luchthavens, maar het is vaak het meest handig (en goedkoopst) om op Havana te vliegen. Check Skyscanner voor reistijden en de goedkoopste vliegtickets.
Waar slaap je op Cuba?
Op Cuba kun je er voor kiezen om in een hotel te slapen, maar je kunt ook bij locals thuis terecht. Dit noemen ze een casa particulare.
Casa Particulares
Het is ontzettend leuk om bij Cubanen thuis te verblijven in een Casa Particular. Deze zijn overal te vinden en te herkennen aan een wit met blauw bord op de voorzijde van het huis.
Je krijgt over het algemeen een nette kamer met twee bedden en een eigen badkamer. De prijzen variëren tussen de €20 en de €35 per nacht en voor een klein bedrag kun je vaak ook een ontbijt, lunch en diner krijgen.
Sommige casas zijn net kleine hotels met meerdere kamers, maar soms tref je er eentje waar je de enige bent. Wij hadden dit bij Estrella in Viñales, die ons haar hele levensverhaal vertelde. Een hele bijzondere ervaring! Veel Cubanen hebben familie of kennissen in andere plaatsen in Cuba, dus als je een casa hebt die je bevalt, vraag dan of zij iets voor je kunnen regelen op je volgende bestemming. De kans is dan groot dat je in een soortgelijke familie terechtkomt.
In 2013 was het nog niet mogelijk om casas vooraf te boeken, inmiddels kun je dit gewoon online doen. Je kunt dit doen via een reisorganisatie (zoals het eerdergenoemde Riksja Travel), maar ook op Booking.com kun je tegenwoordig casas vinden.
Hotels
Naast slapen in casas kun je ook “gewoon” in een hotel slapen. Zelf heb ik dit alleen gedaan in Havana (omdat ik hoorde dat de hotels hier beter waren dan de casas).
In Havana heb je in het historische gedeelte (Havana Vieja) prachtige koloniale hotels staan, zoals het beroemde hotel Inglaterra (drink ‘s avonds vooral een mojito op het dakterras, het uitzicht is fantastisch) en Hostal Valencia, waar wij verbleven. Beide zijn echt een aanrader!
Wil je in een of meerdere hotels slapen tijdens je vakantie op Cuba? Je kunt ze heel makkelijk boeken via Booking.com. Let op: hotels op Cuba zijn minder luxe dan je misschien gewend bent.
Tip: wil je niet in een hotel slapen, maar wel een keer lekker in het zwembad van een hotel duiken? Bij veel hotels mag je tegen betaling gebruik maken van het zwembad. Vraag dit even bij de receptie. Ik heb dit een paar keer gedaan en meestal hoefde ik slechts een paar euro te betalen.
Vervoer op Cuba
Hoe reis je rond op Cuba? Je kunt gebruik maken van de bussen van Viazul of een auto huren.
Bus
Het goedkoopste vervoer op Cuba is de bus. Tussen de grote (toeristische) plaatsen kun je gebruik maken van de Viazul bus (deze is alleen voor toeristen). Dit zijn prima bussen voor een prima prijs. Ze gaan echter maar een paar keer per dag, dus haal je busticket het liefst een dag van voor je vertrek, anders zit de bus wellicht vol en bestaat de kans dat je een dag moet wachten. Je kunt nu ook online een reservering maken voor de bus.
Huurauto
Het is nog leuker om Cuba te ontdekken met een auto. Wij hebben vanwege de kosten uiteindelijk een compromis gesloten door een deel met de bus te reizen en voor de laatste week een auto te huren. Een auto huren in Cuba is wat lastiger dan bij de meeste andere reizen.
Daarom hebben we in Nederland al geregeld via een reisbureau omdat je dan zeker weet dat het goed zit met alle verzekeringen. Je kunt hiervoor bij diverse reisbureaus een offerte opvragen, want de prijzen lopen sterk uiteen. Wij vonden uiteindelijk de beste deal via Riksja Travel. Daar waren we zo goed verzekerd dat we alleen onze autosleutel en nummerbord maar hoefden in te leveren. Maar goed ook, want er gaat altijd wel iets stuk aan je auto door het slechte wegdek op Cuba. Daarnaast heeft TUI Cars ook vaak goede deals voor huurauto’s op Cuba.
Ook handig: aangezien er vrijwel geen internet is op Cuba, is het handig om een papieren wegenkaart mee te nemen voor nagivatie.
Taxi
Ook handig: reizen met de taxi. Vooral in de grote steden en op toeristische plekken kun je makkelijk taxi’s vinden. Vaak is dit een oude Amerikaanse auto, die bij elkaar gehouden wordt door tape. Een ritje met zo’n oldtimer is een avontuur op zich!
Om een taxi te nemen spreek je vooraf een bedrag af met de chauffeur, anders betaal je veel te veel. Voor kleine stukjes kun je ook met een fietstaxi, ook leuk om te doen. Dit is vaak niet duurder dan €2 en ook hier moet je vooraf een prijsafspraak maken.
Eten op Cuba
Om heel eerlijk te zijn: om lekker te eten hoef je niet naar Cuba (ik viel zelfs vijf kilo af tijdens mijn vakantie!). Het is vaak smaakloos en soms veel te zout. Ik zou dan ook niet gaan eten bij de officiële restaurants (op La Paella in Havana na, daar hebben ze echt heerlijke paella), maar gaan eten bij Paladares (huiskamerrestaurants). Mijn absolute favoriet was Palader Estela in Trinidad, heerlijk verse groenten met lamsvlees.
Daarnaast kun je in de meeste gevallen ook goed (en goedkoop eten) in je casa. Bereid je wel voor op veel gerechten met kip of vis, sperziebonen en rijst. Aardappels en patat zijn amper verkrijgbaar. De ijsjes die je in de supermarkt kunt kopen zijn trouwens overheerlijk.
Shoppen & souvenirs
Om te shoppen hoef je niet naar Cuba, want er zijn vrijwel geen winkels. Wel leuk om te kopen zijn souvenirs zoals Cubaanse sigaren of een fles rum. Rum is op Cuba soms goedkoper dan water.
De mooiste bezienswaardigheden op Cuba
Er zijn heel veel mooie dingen om te zien op Cuba, maar dit is mijn persoonlijke top vijf:
Havana
De hoofdstad van Cuba is echt een must see. Bezoek hier o.a. het Museo de Revolucion om meer te leren over de geschiedenis van Cuba, bekijk het indrukwekkende El Capitolio en dwaal door de mooie straten van Havana Viejo.
Lees ook: De leukste dingen om te doen in Havana
De vallei van Viñales
Ten westen van Havana ligt het dorpje Viñales in een prachtige groene vallei. Je kunt hier op bezoek gaan bij de sigarenmakers, grotten bezoeken, paardrijden of een mooie fietstocht maken.
Trinidad
Trinidad is een prachtig oud stadje, waar veel te doen is. Bezoek de musea, ga op straat dansen met een mojito in je hand (er is elke avond live muziek) en relax op het mooie Playa Ancon.
Lees ook: de leukste dingen om te doen in Trinidad.
Topes de Collantes
Topes de Collantes is een natuurreservaat ten noorden van Trinidad. Een plek waar je mooie wandelingen kunt maken en watervallen kunt bezoeken. Je bezoekt Topes de Collantes het beste met een tour vanuit Trinidad, deze kun je ter plekke boeken bij een van de vele touroperators.
Bahía de Cochinos
Neem een snorkelset mee naar Cuba, want rondom het eiland is het water echt heel helder! Vooral in Bahía de Cochinos (Varkensbaai) kun je onwijs mooi snorkelen. Ik zag hier echt enorme barracuda’s zwemmen.
Meer lezen over een vakantie naar Cuba?
Heb je helemaal zin gekregen in een vakantie naar Cuba? Bereid je goed voor en lees je in met deze fijne reisgidsen:
National Geographic Reisgids Cuba
Daarnaast schreef ik ook deze artikelen over Cuba:
- Cuba reisroute: roadtrip van 2 weken
- 15 toffe Havana bezienswaardigheden
- 7x doen in Trinidad Cuba: de mooiste bezienswaardigheden & tips
Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Dan krijg ik een klein beetje commissie en het kost jou helemaal niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.
Leave a reply