Australië is een fantastische bestemming om naar toe te reizen. Maar wat neem je mee? Check nu deze handige inpaklijst Australië voor tips.
Australië is het land van uitgestrekte woestijnen, levendige steden, unieke dieren en adembenemende kustlijnen. Een reis naar dit fascinerende land vraagt om een goede voorbereiding, zeker als het gaat om inpakken.
Of je nu gaat backpacken door de Outback, surfen aan de Gold Coast of de culturele hoogtepunten van Sydney en Melbourne gaat ontdekken, een doordachte inpaklijst is essentieel. In deze blog lees je wat je absoluut niet mag vergeten wanneer je Down Under gaat.
Backpack of koffer?
Laten we beginnen met de basics, want waar ga je mee reizen? Ben je team koffer of team backpack? Beide hebben ze hun voor- en nadelen.
Backpack
De voordelen van een backpack is dat je daarmee flexibeler bent, je hebt namelijk je handen vrij. Een goede backpack is ook nog eens comfortabel om te dragen, wat goed van pas komt als je een stuk over oneffen terrein moet lopen.
De nadelen van een backpack is dat deze minder geschikt voor lange reizen met veel bagage en dat je minder ruimte hebt. Daarbij is het soms niet zo overzichtelijk om je spullen eruit te krijgen, omdat het moeilijk te organiseren is.
Koffer
Een koffer is vaak lekker ruim en overzichtelijk, zodat je in een oogopslag al je spullen ziet. Daarbij bieden koffers een betere bescherming aan kwetsbare items door harde wanden. Een koffer met goede wielen is bovendien handig om te verplaatsen, vooral als het gaat om vlakke ondergronden.
Helaas zijn koffers wat lastiger om mee te reizen als je juist niet over een vlakke ondergrond gaat, dat rolt niet zo lekker en de wieltjes kunnen daar kapot van gaan. En dan is een koffer heel onhandig om te tillen. Daarbij ben je minder flexibel, want je hebt alitjd een hand nodig om hem vooruit te trekken of te duwen.
Zoals je ziet, hangt de keuze tussen een backpack en een koffer voor Australië af van jouw reisstijl, reisduur en persoonlijke voorkeur. Nog even samengevat:
- Backpacks zijn ideaal voor avontuurlijke reizigers die veel rondreizen, kamperen en comfort waarderen tijdens het dragen.
- Koffers bieden meer ruimte, bescherming en organisatie, en zijn geschikt voor reizigers die comfortabel van A naar B willen met meer bagage.
Zelf ben ik team backpack. Ik reisde in Australië namelijk rond met het openbaar vervoer. Hierdoor moest ik vaak stukken lopen naar de accommodatie (op de een of andere manier was dit vaak bergop) en dat vind ik altijd makkelijker om te doen met een backpack. Maar de keus is uiteraard helemaal aan jou!
- Mooie stevige koffers vind je op de website Travelbags
- Bij Bever heb je de keus uit veel verschillende soorten backpacks die jaren meegaan. Goede merken zijn bijvoorbeeld Osprey, Lowe Alpine en The North Face.
Inpaklijst Australië
En dan nu die handige inpaklijst Australië! Wat mag je echt niet vergeten als je op reis gaat naar Australië?
Belangrijke documenten en essentials
Laten we beginnen met de essentials. Zonder deze documenten kom je Australië niet in of kom je in problemen tijdens je verblijf.
- Paspoort: Uiteraard is een geldig paspoort essentieel. Zorg ervoor dat deze je gehele verblijf in Australië geldig is.
- Visum: Reis je met een Nederlands paspoort? Dan heb je een visum nodig om Australië binnen te komen. Er zijn verschillende opties, kijk op deze website wat die inhouden. Voor de meeste reizigers zal het een tourism visum zijn. Vraag het visum op tijd aan. Een eVisitor visum voor een bezoek tot drie maanden is gratis.
- Internationaal rijbewijs: Als je van plan bent om een auto of camper te huren, dan heb je een internationaal rijbewijs nodig. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van de ANWB. Je kunt deze aanschaffen in een van hun winkels.
- Reisverzekering: Een ongeluk zit in een klein hoekje en een goede reisverzekering met werelddekking is onmisbaar. Zelf heb ik goede ervaringen met de reisverzekering van FBTO. Kijk ook goed naar je zorgverzekering (ook hier kun je een aanvullende module voor wereld aanzetten), want de medische kosten kunnen in Australië hoog oplopen voor toeristen.
- Kopieën van belangrijke documenten: Neem kopieën mee van al je belangrijke documenten en bewaar deze gescheiden van de originelen. Zorg er ook voor dat je deze documenten online terug kan vinden, door ze bijvoorbeeld in de cloud te zetten of naar jezelf te mailen.
Kleding & accessoires
Het klimaat in Australië klimaat varieert sterk van regio tot regio. Het noorden kent een tropisch klimaat, terwijl het zuiden meer gematigd is. De centrale woestijngebieden kunnen overdag extreem heet zijn en ‘s nachts verrassend koud. Laagjes is het codewoord als je kleding inpakt voor je reis naar Australië.
- Lichte kleding: Voor de meeste gebieden en tijdens de zomermaanden zijn lichte kledingstukken zoals T-shirts, shorts en jurken essentieel.
- Warmere kleding: Voor de avonden en zuidelijkere gebieden zijn een warme trui en een lange broek aan te raden. Als je steeds wisselende temperaturen hebt tijdens je reis, is het handig om een vest met rits of een afritsbroek mee te nemen. Die heb je zo aan (of uit).
- Regenkleding: Een lichte regenjas of poncho kan handig zijn, vooral in de tropische gebieden waar plotselinge buien voorkomen. Maar vergis je ook niet in het weer de steden, tijdens mijn bezoek aan Sydney en Melbourne kwam het af en toe met bakken uit de lucht.
- Zwemkleding: Met zoveel prachtige stranden mag zwemkleding zeker niet ontbreken in je koffer (of backpack).
- Fijne wandelschoenen: Of je nu uren door de steden wilt dwalen of een mooie hike wilt maken in een natuurpark, comfortabele wandelschoenen zijn een must. Dit hoeven niet perse grote zware bergschoenen zijn, sportschoenen met een goed profiel (zoals trailrunners) zijn ook goed.
- Slippers of sandalen: Als je regelmatig te vinden bent op de stranden en in warme gebieden, is het fijn om je (warme) schoenen af en toe in te ruilen voor luchtige sandalen of slippers. Zelf heb ik een paar sandalen van Teva, die gaan echt elke reis mee. Ik kan er namelijk ook uren op lopen.
- Waterschoenen: Ben je van plan om te gaan snorkelen? Als je geen flippers draagt, is het handig om een paar waterschoenen aan te hebben. Mocht je per ongeluk het koraal raken met je voeten, dan zit er niet meteen een snee in.
- Hoed of pet: Een brede hoed of pet biedt extra bescherming voor je gezicht en nek.
- Zonnebril: Een goede zonnebril beschermt je ogen tegen UV-straling.
Persoonlijke hygiëne
De Australische zon is intens, en bescherming tegen de zon is cruciaal om zonnebrand en huidschade te voorkomen.
- Tandenborstel en tandpasta
- Shampoo (en eventueel conditioner)
- Zeep of douchegel
- Deodorant
- Zonnebrandcrème: Kies voor een hoge beschermingsfactor en waterbestendige zonnebrandcrème. Kijk ook of je zonnebrand rifvriendelijk is, vooral als je gaat zwemmen in zee.
- Insectenwerend middel: Vooral in de tropische regio’s en tijdens de avonduren is een effectief insectenwerend middel onmisbaar.
- EHBO-kit: Een basis EHBO-kit met pleisters, ontsmettingsmiddel en pijnstillers.
- Eigen medicatie: Voor het geval je persoonlijke medicatie nodig hebt tijdens je reis. Het kan handig zijn om hiervan ook een Engelstalige uitdraai te vragen bij je dokter of de apotheker.
- Handdesinfectiemiddel: Zodat je altijd je handen schoon kunt maken (of in ieder geval bacterievrij).
Elektronica en adapters
Zonder elektronica reizen is er in de 21e eeuw niet meer bij, dus hier volgt een lijstje met handige elektronica en adaptors.
- Smartphone en oplader: Met je telefoon kun je natuurlijk lekker navigeren en contact houden met het thuisfront. Tip: voor internet in Australië is het handig om een E-sim van Airalo aan te schaffen. Met de code JACOBA4108 krijg je ook nog eens $3 korting.
- Wereldstekker: Australië heeft andere stopcontacten (type I) dan Nederland. Een wereldstekker is dan ook onmisbaar. Als je ook met een laptop of föhn reist, is het handig om een geaarde stekker (met drie pinnen) mee te nemen.
- Powerbank: Voor lange dagen buiten of wanneer je geen toegang hebt tot stroom, is een powerbank handig om bij je te hebben. Zelf reis ik altijd met een powerbank van 20.000mAh, daarmee kan ik mijn telefoon maar liefst vijf keer opladen.
- Camera: De landschappen en dieren in Australië landschappen zijn erg fotogeniek, dus vergeet niet een goede camera mee te nemen voor al die adembenemende foto’s. Systeemcamera’s zijn meestal erg goed en ook nog eens lichtgewicht. Zelf heb ik een systeemcamera van Sony.
Betalen
Je zou het bijna vergeten, maar je hebt ook betaalmiddelen nodig om ter plekke eten en drinken te kopen en leuke dingen te doen.
- Creditcard: Een must voor grote uitgaven (want verzekerd) en je kunt er vrijwel overal mee betalen. Vrijwel alle creditcards worden geaccepteerd in Australië, waaronder VISA, Mastercard en American Express.
- Pinpas: Ook hiermee kun je in Australië betalen. Ook handig om geld te pinnen (met je pinpas is dit vaak goedkoper dan met een creditcard. Check wel even in je bankpas of deze op “wereld” staat, want standaard staat hij vaak alleen aan voor Europa.
- Contant geld: Het is altijd handig om ook wat Australische dollars bij je te hebben voor kleine uitgaven. Deze kun je pinnen bij aankomst, op het vliegveld of de eerste plaats die je in Australië bezoekt.
Overige tips
Wat kun je verder nog gebruiken voor je reis naar Australië?
- Waterfles: Blijf gehydrateerd! Een hervulbare waterfles is milieuvriendelijk en bespaart geld. Je kunt in Australië gewoon water uit de kraan drinken, maar op afgelegen plekken is het wellicht beter om je water eerst te koken.
- Duurzame boodschappentas: Veel Australische staten hebben plastic tassen verboden, dus een herbruikbare tas is handig voor boodschappen of als strandtas.
- Reisgids en kaarten: Hoewel digitale kaarten handig zijn, kan een fysieke kaart of reisgids van pas komen in gebieden zonder mobiele dekking.
- Drybag: Ontzettend handig om je belangrijke spullen droog te houden, vooral in een tropische omgeving met veel regen of aan de kust.
- Een handdoek of pareo: Voor die heerlijke stranddagen of gezellige picknicks.
- Oordoppen en slaapmasker: Overnacht je in een hostel of een gehorig hotel? Met oordoppen en een slaapmasker kun je je makkelijker afsluiten.
Wat neem je niet mee naar Australië?
Sommige items zijn niet zo handig om mee te nemen, of mogen simpelweg niet mee. Een kort overzicht.
Dit mag niet mee naar Australië
Australië is natuurlijk een (heel groot) eiland, daarom zijn ze erg voorzichtig met wat er wel en niet het land in mag komen. Zo mag je bijvoorbeeld geen vers eten importeren (dus ook geen fruit). Op deze pagina vind je alles wat wel en niet in je tas mag zitten naar Australië.
Dit is niet handig om mee te nemen naar Australië
Vermijd overbodige kleding, te grote voorwerpen, onnodige adapters, volle toilettassen, papieren reisgidsen, onhandige schoenen, overtollige medicijnen, te veel contant geld, onnodige reisverzekeringen en zware bagage. Pak slim in, zodat je optimaal van je reis kunt genieten.
Veel plezier in Australië!
Zo, dit waren mijn tips voor je inpaklijst Australië. Ik hoop dat het je geholpen heeft ter voorbereiding van je lijst. Vergeet niet om je documenten te controleren, je bagage aan te passen aan verschillende klimaten en om te denken aan je gezondheid en veiligheid. Met deze inpaklijst ben je goed voorbereid op je avontuur in Australië. Veel plezier!
Boek je reis naar Australië
Heb je je reis naar Australië (nog) niet geboekt en ben je op zoek naar handige websites voor het boeken van je reis? Hier is een handig overzicht:
✈️ Vliegtickets – Vanuit Nederland en België kun je niet rechtstreeks naar Australië vliegen, je hebt altijd een overstap, meestal in het Midden-Oosten of Azië. Zelf vloog ik heen via Hong Kong en terug via Denpasar (Bali). Melbourne en Sydney hebben grote internationale luchthavens. Kijk op Skyscanner om prijzen en tijden te vergelijken. Spaar je Flying Blue Miles? Boek je reis dan via de website van KLM.
🚘 Huurauto – Australië is een geweldig land voor een roadtrip en met een huurauto zie je het meest! Reserveer je auto via Sunny Cars, dan ben je sowieso goed verzekerd (altijd oppassen met die kangoeroes).
Daarnaast kun je ook goed rondreizen met een camper, kijk daarvoor op Travelhome. Houd er rekening mee dat ze in Australië aan de linkerkant van de weg rijden.
🚍 Reizen met de bus – Je kunt ook met de bus grote afstanden afleggen in Australië. Er rijden bussen naar vrijwel alle populaire toeristische trekpleisters. Tickets kun je boeken via Busbud.
🛏️ Overnachten – Aan accommodaties geen gebrek in Australië! Booking.com heeft een enorm aanbod aan hotels en appartementen, daarnaast is Hostelworld een goede website om een bed in een hostel te boeken.
💊 Reisverzekering – Sluit een goede reisverzekering af voor vertrek, dat geeft een rustig gevoel tijdens je reis. Kijk bij FBTO voor de mogelijkheden.
🎡 Tours en activiteiten – Wil je graag uitleg en vind je het fijn als alles voor je geregeld is? Kijk dan op Get Your Guide voor interessante tours en leuke activiteiten.
📦 Pakketreizen – Ik kan me voorstellen dat het vrij overweldigend is om zelf je reis naar Australië te organiseren. Gelukkig kun je bij diverse gespecialiseerde reisbureaus ook een kant-en-klare pakketreis boeken. Dit zijn betrouwbare en goede reisbureaus:
- Riksja Travel heeft mooie rondreizen, maar je kunt ook zelf je reis samenstellen door middel van bouwstenen.
- De reizen van ANWB zijn altijd goed. Ze bieden een groepsreis en een individuele rondreis aan naar Australië.
Lees meer over Australië
Ben je op zoek naar meer Australië tips en wil je lezen over de mooiste bezienswaardigheden? Dan zijn dit een paar fijne reisgidsen:
National Geographic Reisgids – Australië
ANWB Wereldreisgids – Australië
Daarnaast kun je op deze website ook meer lezen over een reis naar Australië. Lees ook:
- 20 mooie Australië bezienswaardigheden die je niet mag missen
- 15 Sydney bezienswaardigheden die je niet wilt missen
- Wat te doen in Melbourne? 25 tips en bezienswaardigheden
Tijdens mijn reis door Australië hield ik een reisverslag bij dat je hier kunt lezen.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor leuke reisverhalen en tips voor de mooiste bestemmingen.
Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Steun Op reis met Co.
Leave a reply