Dit voorjaar loop ik de 1300-kilometer lange Arizona Trail in Amerika. Wat neem ik mee tijdens deze wandeling? Dit is mijn paklijst voor de Arizona trail.
Introductie
In het voorjaar van 2022 hoop ik de Arizona Trail te lopen, een wandeling van 1300 kilometer dwars door de Amerikaanse staat Arizona. Het is een afwisselend landschap, de ene dag loop je hoog in de bergen in de sneeuw, de volgende dag in de woestijn tussen de cactussen.
Omdat zes tot acht weken wandelen niet niks is, wil je niet al te veel gewicht meenemen. Het is dus een kwestie van goed uitzoeken wat je wel en niet meeneemt. In deze paklijst Arizona Trail laat ik je zien wat ik allemaal meeneem tijdens deze wandeling.
Lees ook: Alles wat je wilt weten over de Arizona Trail | De ultieme gids
Paklijst Arizona Trail
Hier komt ie dan; mijn paklijst voor de Arizona Trail.
Grote 4 & aanverwant
Ik begin met de zwaarste spullen; backpack, tent, slaapzak en slaapmat. Samen worden deze items ook wel de grote vier genoemd.
Backpack – Osprey Eja 58
Hoewel ik erg tevreden ben over de Osprey Aura AG 65 die ik droeg op de Pacific Crest Trail en het Pieterpad, heeft die een groot nadeel, het is een behoorlijk zware backpack. Nu zijn er (vooral in Amerika) erg lichtgewicht backpacks op de markt, maar aangezien ik vaak last heb van mijn rug (komt door het turnen dat ik vroeger veel deed), vind ik het heel belangrijk om een backpack eerst te passen.
Tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe backpack ontdekte ik de Osprey Eja 58 (bijna niet verkrijgbaar). Deze tas is licht (1230 gram) en stevig. Er was maar een winkel in Nederland die deze backpack op voorraad had en daar heb ik ‘m dan ook gepast. Hij zit erg comfortabel. Inmiddels heb ik hem al even getest op het Friese Woudenpad en ik denk dat hij het prima gaat doen op de Arizona Trail.
Om nog wat gewicht te besparen zal ik de kap er waarschijnlijk afhalen (die gebruik ik toch amper).
Packliner
Ik heb een regenhoes voor mijn backpack, maar die is nogal zwaar en beschermt alleen de buitenkant van de tas. Daarom heb ik in plaats daarvan een packliner (nylofume) aangeschaft. Dit is een soort van supersterke plastic tas die ik in de backpack kan stoppen. Hier doe ik mijn slaapzak, elektronica en extra kleding in.
Tent – Big Agnes Tiger Wall UL2
Na 2,5 jaar kamperen met mijn Naturhike Cloud Up 2 tent, wilde ik voor deze wandeling toch wat anders. En dan vooral een lichter exemplaar. Lichtgewicht tenten heb je in veel soorten en maten (en prijzen) en uiteindelijk koos ik voor de Big Agnes Tiger Wall UL2.
Deze tent is erg ruim, zo op te zetten en hij weegt nog geen kilo. Ik ben er dan ook superblij mee!
Grondzeil
Daarnaast heb ik een grondzeil om mijn tent (en slaapmat) te beschermen. In de woestijn staan namelijk nogal veel cactussen, dus een extra laagje kan geen kwaad. Ik heb gekozen voor soft Tyvek en daar zelf een passend grondzeil uitgeknipt. Het voordeel hiervan is dat het ontzettend licht is en ik kan het ook gebruik om op te zitten of liggen tijdens een wandelpauze.
Slaapzak – Enlightened Equipment Revelation Quilt
De afgelopen jaren heb ik mijn lichte mummyslaapzak van de Decathlon veelvuldig gebruikt, maar voor de koude nachten in de woestijn is die net niet warm genoeg. Nou draai ik ook veel in mijn slaap en dan raak in je zo’n mummyslaapzak nogal snel verstrikt, dus heb ik deze keer voor een quilt gekozen. Deze klik je om je slaapmat en is daardoor meer een deken.
Dit merk is niet veel te koop in Europa, maar ik heb via Outdooronline.sk toch een Enlightened Equipment Revelation Quilt op de kop weten te tikken. Lekker fel oranje kleurtje, ontzettend warm (limiettemperatuur van -12 graden celcius) en ik raak er niet in verstrikt.
Slaapmat – Therm-a-Rest NeoAir XLite R
De Therm-a-Rest NeoAir XLite R gebruik ik al twee jaar als slaapmat en is echt een topper. Lichtgewicht, superklein op te bergen (net zo groot als een waterfles), heel comfortabel en met een R-rating van 3.2 ook nog eens lekker warm.
Koken
Op de Arizona Trail kom je niet bepaald elke dag door een dorpje, dus je hele keuken moet ook mee. Wat zit er in mijn kampkeuken?
- Waterfilter: Saywer Squeeze.
- Brander: MSR Pocket Rocket.
- Pannetje: Toaks 650 mililiter met deksel.
- Spork: Sea to Summit.
- Mes: Opinel.
- Wateropslag: Cnoc Vecto 2l (ook te gebruiken in combinatie met de waterfilter) en drie losse waterflessen van 1 liter (deze koop ik in Amerika).
Kleding
Bij kleding maak ik onderscheid tussen de kleding die ik tijdens het wandelen draag (hoort niet bij het basisgewicht) en de kleding die in mijn backpack zit.
Gedragen kleding
Wat draag ik tijdens het wandelen?
- Trailrunners: Hoka One One Speedgoat – Sinds ik vorig jaar voor het eerst op Hoka’s ben gaan lopen wil ik niet anders meer. Deze zitten echt zo lekker! Ik heb er al honderden kilometers op gelopen en nog geen enkele blaar gehad.
- Wandellegging: Reebok – Ik wandel het liefst in een legging. Een wandellegging is fijn, maar een hardlooplegging is ook prima. Ik ben erg blij met mijn legging van Reebok. Stevig en met een grote zak waar mijn telefoon in past.
- Shirt: Blouse van Columbia – Ook draag ik graag een blouse tijdens het wandelen. Deze zijn licht, houden de zon tegen en drogen in no time als ze nat zijn. Ik heb een mooie rode van Columbia, maar ook een roze van Craghoppers (deze houdt ook nog eens muggen tegen). Ik ben nog een beetje aan het twijfelen welke van de twee ik meeneem.
- Tanktop: Draag ik onder mijn wandelblouse.
- Wandelsokken: Bridgedale. Lekker stevige wandelsokken van merinowol (daardoor gaan ze niet zo snel stinken).
- Sportbh & onderbroek.
Kleding in backpack
Daarnaast heb ik ook wat extra kleding in mijn backpack.
- Thermolegging: om in te slapen.
- Merinowol shirt: om in te slapen
- Dikke merinowol sokken van Smartwool: om in te slapen.
- Extra wandelsokken: een paar teensokken van Injini (perfect om blaren tussen je tenen te voorkomen) en een paar van Falke.
- Korte wandelbroek: ik wissel mijn wandelbroeken graag af (ik krijg nogal snel last van pijnlijke schuurplekken, die voorkom ik door regelmatig af te wisselen).
- Twee extra onderbroeken.
- Een puffy van Mountain Hardwear: dit is een lichte, maar warme donsjas die je heel klein kunt opvouwen.
- Een regenjas: ik heb een goedkope van de Decathlon. Die is licht, maar toch stevig. En ik verwacht ‘m niet heel veel nodig te hebben.
- Een warm vest: ik heb al een paar jaar een vestje van de Decathlon en die gaat elke reis mee. Niet zwaar en lekker warm.
- Een muts: ik heb een mooie muts van de Eendracht gekregen en die zit perfect!
- Een buff: multifunctioneel, kan als haarband, slaapmasker en sjaal gebruikt worden.
Elektronica
Als ik geen reisblogger was geweest, dan had ik behoorlijk wat gewicht kunnen besparen, want al die elektronica is best zwaar. Maar goed, ik neem het hoe dan ook mee, want ik wil natuurlijk supermooie foto’s en mijn verhalen met jullie kunnen delen. Dit zit er in mijn tas qua elektronica:
- Telefoon: Samsung S21 met hoesje
- Powerbank: Anker 20000
- Camera: Sony A6000 (met hoesje en extra batterij)
- Hoofdlamp
- Garmin Inreach Mini: deze had ik niet mee op de PCT, maar voor de AZT vind ik het wel fijn om een PLB (Person Locator Beacon) bij me te hebben, je hebt namelijk amper bereik op de trail. Vrienden en familie kunnen de wandeling dankzij dit apparaat volgen en in noodgevallen kun je hiermee ook op plekken zonder bereik om hulp vragen.
- E-reader Kobo Clara: een luxe-item, maar ik kan geen dag zonder een boek.
- Koptelefoon: JLab Go Air POP – voor de broodnodige vrolijke muziek als ik een slechte dag heb.
- Oplader, wereldstekker en snoeren.
EHBO & hygiëne
Daarnaast heb ik nog het nodige mee aan EHBO en voor mijn persoonlijke hygiëne. Omdat dit veelal gebruikt wordt tijdens het wandelen, telt het meeste niet mee voor het basisgewicht. Wat wel meetelt:
- Borstel met spiegel – klein en opvouwbaar.
- Deuce of Spades – dit is een heel klein schepje dat je gebruikt om een gat te graven als je je behoefte moet doen.
- Oordoppen – voor als ik niet in slaap kan komen door luidruchtige prairiehonden.
- EHBO-setje met o.a. pincet en een klein nagelschaartje.
- Organicup – op de PCT had ik tampons bij me,maar een organicup is een stuk milieuvriendelijker.
- Kleine tandenborstel.
Ter aanvulling nog de nodige spullen die ik onderweg gebruik, zoals ibuprofen, tandpasta, zonnebrand, multivitamines, zakdoekjes en babydoekjes. Als het even kan allemaal in reisformaat.
Overig
Daarnaast heb ik nog verschillende artikelen mee die niet bij een van de eerdere categoriëen passen. Dit zijn:
- Wandelstokken – ik heb een mooie set van Black Diamond.
- Bandana’s – te gebruiken als zakdoek, haarband, handdoek etc.
- Drybags – in verschillende formaten. Een voor eten, een voor kleding en een voor elektronica.
- Klein kompas.
- Pen en schrift – ik schrijf graag tijdens een wandeling.
- Portemonnee (ultralight) met pinpas, rijbewijs en creditcard.
- Last but not least: mijn paspoort.
Totaal
Als je al deze items bij elkaar optelt kom je op een basisgewicht van 7,76 kilo. Valt dat mee of tegen?
Extra (misschien stapel)
Daarnaast zijn er nog een aantal items waar ik erg over twijfel. Ik denk dat ik deze items in eerste instantie wel meeneem en dat ik op een later moment besluit of ik ze wel of niet (genoeg) gebruik. Dit zijn:
- Sandalen (Teva). Ik vind het fijn om ‘s avonds even iets anders aan te trekken dan mijn trailrunners. Op deze Teva’s kan ik ook kilometers lopen mocht er iets mis zijn met mijn schoenen.
- Lichtgewicht mok. Naast avondeten drink ik graag nog een kopje thee. Dit kan in principe ook in mijn kookpan, maar ik vind het fijner om een aparte mok bij me te hebben.
- Extra bh. Is in principe niet nodig, maar net als met wandelbroeken vind ik het heel fijn om verschillende bh’s af te wisselen.
- Lichtgewicht kussen. Op de PCT gebruikte ik een drybag met kleding als kussen, maar ik heb ook nog een heel licht kussentje van Exped liggen. Twijfelgeval.
Welke items zou jij wel/niet meenemen?
Overzicht paklijst Arizona Trail
Hoe hou je bij wat je hebt en hoeveel het weegt? Je kunt alles in excel zetten, maar er is ook een hele handige website die dit voor je bij kan houden: Lighterpack. Je kunt hier paklijsten aanmaken met categoriëen en zo je beste (meest lichtgewicht) paklijst maken.
Dit is de lijst van mijn paklijst Arizona Trail die ik in Lighterpack heb gemaakt. Handig overzicht toch?
Favoriete winkels voor lichtgewicht kampeerspullen
Ik heb deze spullen niet allemaal in een keer gekocht. Niet alleen omdat alles bijelkaar een klein vermogen kost, maar ook omdat het best lastig is om echte lichtgewicht spullen in Nederland te krijgen. Er is niet een winkel die een groot assortiment aan lichtgewicht kampeerspullen heeft (hallo, gat in de markt!), dus ik heb op verschillende websites geshopt.
Deze webshops heb ik gebruikt om mijn lichtgewicht kampeerspullen te verzamelen:
- Bever – De beste plek voor outdoorliefhebbers in Nederland.
- Bergfreunde – Net zoiets als Bever, maar dan Duits. Hier hebben ze soms net iets andere dingen.
- Outdooronline.sk – Slowaakse website, waar je voor een redelijk normale prijs Amerikaanse ultralight gear kunt kopen.
- Bikepackingshop.nl – gespecialiseerd in spullen voor lange fietstochten, maar sommige dingen komen ook erg van pas als je een langeafstandswandeling wilt maken.
- Backpackinglight.nl – mooie selectie van lichtgewicht kampeerspullen. Al mis ik hier nog wel de echte ultralight gear.
- Decathlon – als je budget al die dure backpackspullen niet toelaat, kijk ook eens bij de Decathlon! De laatste jaren kun je hier ook steeds meer lichtgewicht gear vinden.
Kijk en vergelijk ook vooral zoveel mogelijk, want een artikel is op de ene website een stuk goedkoper dan op het andere.
Gaat dit lukken?
Je kan je voor zo’n langeafstandswandeling altijd supergoed voorbereiden, maar vaak gaat het toch (iets) anders dan gepland. Als ik kijk naar mijn wandeling op de Pacific Crest Trail heb ik onderweg (noodgedwongen) wat aanpassingen moeten maken in mijn paklijst. En dat is prima. Deze paklijst Arizona Trail is in ieder geval een mooie leidraad om mee te beginnen.
Ik zal deze pagina na de wandeling nog even updaten, zodat jij kunt leren van mijn fouten. Of misschien doe ik het in een keer goed, wie weet!
Meer lezen over de Arizona Trail
Mijn avontuur op de Arizona Trail zit er op en het was een geweldig avontuur! Wil jij deze trail ook eens lopen? Dan wil je deze artikelen vast ook lezen:
- Arizona Trail Tips | De ultieme gids
- Eten, drinken & bevoorrading op de Arizona Trail
- Mijn wandelverslagen. Tijdens mijn wandeling hield ik een dagboek bij.
Meer lezen over andere toffe hikes
De afgelopen jaren heb ik heel wat afgewandeld. Vond je dit een leuk artikel en wil je vergelijkbare artikelen lezen? Dan zijn dit een paar aanraders:
- Lichtgewicht tent | 5 fijne trekkerstenten voor wandelaars
- Bevoorrading en eten op de Pacific Crest Trail (PCT)
- Paklijst: kamperen op het Pieterpad
Lijkt het jou ook leuk om een langeafstandswandeling te maken en ben je op zoek naar inspiratie? Dit zijn een paar fijne boeken waar je uren in kunt bladeren:
Mythische trektochten in de wereld | Verken de meest indrukwekkende wandelroutes op onze planeet
The great hikes | 12 mythische trektochten die je zeker moet maken
Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.
Leave a reply