Kamperen in Amerika - de ultieme gids

Kamperen in Amerika: de ultieme gids

Kamperen in Amerika is een een geweldige ervaring. Wat voor soorten campings zijn er? Wat kost het? Mag je wildkamperen? Je leest het in dit artikel.

In de afgelopen tien jaar heb ik zeven rondreizen gemaakt in Amerika. Tijdens deze rondreizen heb ik veelvuldig gekampeerd en op veel verschillende plekken geslapen. In dit artikel zet ik alle tips voor kamperen in Amerika voor je op een rij.

Kamperen met de tent of camper?

Kamperen is in Amerika erg populair, dat is goed te zien aan de grote hoeveelheid campings. Je ziet op de meeste campings een splitsing tussen twee manieren van kamperen: met de tent of met de camper (RV). Welke kies jij?

Kamperen met een camper

Heb je geen zin om steeds een tent op te zetten en weer af te breken en hou je van een beetje luxe? Dan is kamperen met de camper waarschijnlijk het beste voor jou. Op deze manier heb je altijd een eigen huisje mee met een comfortabel bed en meestal zelfs een uitgeruste keuken.

Campers heb je in alle soorten en maten, van kleine basic campers tot enorme bussen die van alle gemakken zijn voorzien. Let op: met een camper mag je niet op elke plek staan. Check dit dus goed als je een plek op een camping reserveert.

Zou jij graag met de camper rond willen reizen in Amerika? Dan is het verstandig om die voor vertrek te reserveren. Dit kan bijvoorbeeld bij Travelhome, een reisorganisatie die gespecialiseerd is in camperreizen.

Kamperen met de tent

Wil je het echte kampeergevoel hebben, midden in de natuur staan en vind je het niet erg om wat meer basic te reizen? Dan is kamperen met de tent een goed idee! Tenten heb je ook in alle soorten en maten, van superklein en lichtgewicht (deze worden veel gebruikt bij het backpacken) tot enorm luxe tenten met meerdere slaapkamers.

Lees ook: Lichtgewicht tent | 5 fijne trekkerstenten voor wandelaars

Kamperen op Maui - Hawaii
Kamperen op Hawaii.

Als je gaat tentkamperen in Amerika en een rondreis maakt, is het handig om een wat grotere auto te hebben zodat alle kampeerbenodigdheden er makkelijk inpassen. Zelf reserveer ik altijd een SUV via Sunny Cars of AutoEurope, die zijn lekker ruim. Een extra voordeel is dat je er ook in kunt slapen als kamperen opeens geen optie is.

Tentkamperen in Amerika: wat heb je nodig?

Als je gaat tentkamperen in Amerika kun je twee dingen doen; je kampeerspullen meenemen uit Nederland of in Amerika. Als je voor lichtgewicht gaat en alles in een backpack past (en binnen de bagagelimieten van de luchtvaartmaatschappij) dan kun je het prima meenemen uit Nederland.

Wil je echter wat meer luxe, dan kun je ter plekke ook veel spullen voor weinig geld kopen bij bijvoorbeeld Walmart of Target. Aan het eind van je reis kun je deze spullen vaak weer kwijt bij de goodwill of vraag in een hotel of een kamermeisje ze wil hebben. Uit eigen ervaring weet ik dat ze meestal heel blij zijn met kampeerspullen.

Wat heb je in ieder geval nodig als je gaat tentkamperen in Amerika?

Tent

Een tent is je huis als je gaat kamperen, dus bedenk goed wat je nodig hebt. Ga je wandelen? Dan heb je een kleine lichtgewicht tent nodig. Als je gaat roadtrippen, kun je het zo gek maken als je wilt. Tijdens mijn roadtrip in het zuidwesten in 2016 kochten we een goedkoop 3-persoons tentje bij de Walmart. Die was snel opgezet en zag er na drie weken nog prima uit.

Luchtbed of een slaapmat

Ook niet onbelangrijk, iets om op te slapen. Zelf ben ik wel fan van een luchtbed, daar slaap ik heerlijk op. Denk er aan dat je dan ook een pomp meeneemt, een luchtbed opblazen is nogal vermoeiend na een lange dag roadtrippen en wandelen.

Slaapzak

Hierbij geldt, liever te warm dan te koud. Op sommige plekken kan het ‘s nachts namelijk flink afkoelen, vooral in hoger gelegen gebieden. Zo kampeerde ik in juli eens in Bryce Canyon Canyon National Park. Overdag 35 graden en ‘s nachts koelde het af naar 5 graden celcius. Brrr!

Als je er nog een warme slaapzak aan wilt schaffen, dan raad ik je aan om er een uit te kiezen die geschikt is voor temperatuur tussen de 0 en de 10 graden Celcius (in Amerika is dat tussen de 30 en de 50 graden Fahrenheit).

Koelbox

Als je gaat roadtrippen en onderweg kampeert is een koelbox echt onmisbaar. Deze zijn er ook in alle soorten en maten, dus bedenk goed waarvoor je hem nodig hebt.

In Amerika werk je niet met koelelementen zoals in Europa, maar met ijs. Dit kun je vrijwel overal kopen en gooi je over de inhoud van je koelbox heen en dan blijft het zeker 2 á 3 dagen goed koud. Denk er wel om dat je alleen maar afgesloten producten hebt (gelukkig zit bijna alles in flesjes, in blik of in pakjes). Het is wel handig om een paar bewaarbakjes mee te nemen (tupperware) zodat je geen losse etenswaren rond hebt slingeren in je koelbox.

Hout

Say what? Kamperen in Amerika is echt back to basic en je mag (in de meeste gevallen) een kampvuur maken. Hout kun je kopen in de meeste supermarkten, bij benzinepompen, maar ook vaak op de campings zelf.

Kookgerei

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wok (met een dikke bodem, zodat ie goed tegen het kampvuur kan), een spatel, een tang en natuurlijk ook borden, bestek en bekers zodat je kunt genieten van je eten.

Afwasbenodigdheden

Alle spullen die je vies maakt moet je ook weer afwassen, dus dan is afwasmiddel, een paar sponzen, theedoek en een afwasteiltje wel erg handig. Dat teiltje is trouwens ook handig om water in te doen als je een kampvuur maakt, dan kun je het daar altijd mee uitmaken. Let wel op de regels, soms mag dit niet en moet je het vuile water in een speciaal putje bij het toiletgebouw gieten.

Paklijst voor backpacken

De laatste jaren ga ik vooral backpacken in Amerika, ik draag dus met al mijn kampeerspullen op mijn rug. Zo liep ik in 2019 ruim 700 kilometer van de Pacific Crest Trail en sliep ik vijf weken lang bijna elke nacht buiten. Voor zo’n heb je wel speciale lichtgewicht kampeerspullen nodig. Dit is mijn huidige uitzet:

Niet goedkoop, maar het gaat lang mee en is ontzettend lichtgewicht. Dit alles (met eten, drinken en toiletspullen) draag ik in mijn backpack, de Osprey Eja 58. Deze is helaas niet meer verkrijgbaar, maar de Osprey Aura is een goed alternatief.

Lees ook: Paklijst voor de Pacific Crest Trail

Wat kost een camping in Amerika?

Je hebt campings in alle soorten en maten, van hele primitieve campings tot hele luxe met zwembaden. Hoewel sommige campings behoorlijk prijzig kunnen zijn, is het vaak een veel goedkoper alternatief voor slapen in hotels. Je hebt campings van $0 tot $80, maar gemiddeld zal je zo’n $15 tot $35 per plaats per nacht kwijt zijn.

Je betaalt in Amerika per plaats, niet voor het aantal mensen. Je mag dus ook met twee tenten en zes mensen een plaats bezetten. Soms is zes mensen de max, mocht je met een grotere groep zijn, dan kun je vaak terecht op een speciale plekje voor groepen.

Soorten campings

Er zijn verschillende soorten campings waar je met je tent of camper kunt kamperen.

Campings in nationale parken of state parks

Aangezien niet alle nationale parken of state parks hotels in het midden van het park hebben, is kamperen op deze plekken vaak de beste optie als je in het park wilt slapen. Je hebt vaak twee opties:

  • Een grote camping op een makkelijk bereikbare plek in het park. een plekje op deze campings kosten meestal tussen de $15 en $35 per nacht. Vaak is hier water en een toiletgebouw (en als je geluk hebt ook douches).
  • Backcountry. Een primitieve camping (geen toilet of water) op een plek in het park die alleen te voet bereikbaar is. Voor deze plaatsen heb je meestal een permit nodig.

Zoals alles in de Verenigde Staten van Amerika zijn ook de kampeerplaatsen in de nationale parken erg groot. Op de meeste plekken kun je met gemak drie tenten kwijt. Daarnaast staat er vrijwel altijd een grote picknicktafel, een ring om kampvuur in te maken en vaak ook een aparte barbecue. Ook heeft iedere kampeerplaats een ruime parkeerplaats voor je auto of je camper.

Mocht je in een gebied zijn waar beren voorkomen, dan is er ook een special bearbox waar je al je etenswaren en toiletspullen in kwijt kunt.

Kamperen in Joshua Tree National Park
De Jumbo Rocks Campground in Joshua Tree National Park is een van de mooiste campings waar ik ooit heb overnacht.

Particuliere campings

Daarnaast kun je vaak ook op particuliere campings terecht. Tijdens mijn laatste grote roadtrip in het noordwesten van Amerika sliep ik regelmatig op een KOA, dit zijn wat luxere campings. Vaak met wifi, goede douches en vaak ook met zwembad.

Kamperen op KOA in Ely in Nevada
Op de KOA in Ely (Nevada) had ik heel veel ruimte.

Soms zijn particuliere campings alleen geschikt voor campers. Hou daar rekening mee als je een tent bij je hebt. Daarnaast zijn particuliere campings vaak duurder dan die in een nationaal park of een state park. Hou rekening met $25 tot $70 per nacht.

Bureau of Land Management (BLM)

Diverse plekken in Amerika vallen onder Bureau of Land Managemen (BLM), een soort van publiek land. Dit zijn vaak erg basic campings, maar je kunt hier zowel met de tent als met de RV vaak gratis (of voor een kleine fee) parkeren.

Mag je wildkamperen in Amerika?

Ja, je mag op veel plekken in Amerika wildkamperen tenzij het anders is aangegeven. Dit is uiteraard heel goedkoop, want het kost je niets. Toen ik de Pacific Crest Trail liep, heb ik zo op prachtige plekken geslapen. Let op: wildkamperen in Amerika mag dus niet overal, zo is dit bijvoorbeeld niet toegestaan binnen de grenzen van de nationale parken.

Wildkamperen naast de PCT in Californie
Tijdens mijn wandeling op de PCT kon ik mijn tent neerzetten op dit soort mooie plekken.

Ga je wilkamperen in Amerika? Hou je aan de Leave no trace principes. Bereid je goed voor, weet wat de gevaren zijn en neem alles wat je meeneemt de natuur in ook weer de natuur uit. Biologisch afbreekbaar afval mag je ook niet achterlaten (ook geen schillen of klokhuizen). Lees hier meer over Leave no trace.

Gratis kamperen met de camper

Ook met de camper kun je gratis kamperen in Amerika. Zo kun je vrijwel altijd gratis een nachtje staan op een parkeerterrein van een Walmart. Daarnaast kun je met de RV ook vaak terecht bij een BLM.

Moet je reserveren?

Moet je een plak op een camping in Amerika vooraf reserveren? Dat hangt er vanaf. Als je een rondreis hebt bedacht in het hoogseizoen (zomervakantie) en je wilt op populaire plekken slapen, dan is het zeker verstandig om (vroeg) een plekje te reserveren. Buiten het hoogseizoen kun je meestal prima op de bonnefooi reizen, al is het op populaire plekken soms ook nog erg lastig om een plekje te vinden (zeker in de weekenden).

Een plek reserveren op een camping in Amerika

Als er bepaalde locaties zijn waar je zeker wilt zijn van een plekje op de camping, dan dus verstandig om vooraf te reserveren. Als je in de nationale parken wilt slapen, dan kun je vaak 6 maanden van te voren via de website van de National Park Service een plekje reserveren. Dit wisselt echter per park, dus zoek dit goed uit voor je reis.

Gereserveerd op de camping in Bryce Canyon
Gereserveerde plaats op de camping in Bryce Canyon National Park.

First come, first service

Op een aantal plekken is het niet mogelijk om vooraf te reserveren en hier geldt first come first serve principe (wie het eerst komt wie het eerst maalt). Als je aankomt op de camping staat er vaak meteen een bord waaraan je kunt zien of een camping al vol is of niet.

Zijn er nog plekken beschikbaar? Dan kun je een envelop pakken, je gegevens invullen en een mooi plekje uitzoeken. Meestal is het hoe vroeger je komt, hoe meer keuze je hebt. Als je je plek hebt gevonden markeer je deze en vul je de envelop met geld en stop je deze in een soort van brievenbus.

Eten & drinken

Een van de leukste dingen aan kamperen in Amerika is dat je lekker buiten kunt koken. Je kunt een eigen kookstel meenemen, maar koken op kampvuur is nog veel leuker! Hier heb je wel wat geduld voor nodig, het gaat namelijk lang zo snel niet als op je eigen gasfornuis. Voor een ontbijt waren wij al snel een tot anderhalf uur kwijt, maar het smaakte heerlijk. Het is handig om in ieder geval een goede koekenpan of een wokpan bij je te hebben, hier kun je vrijwel alles in maken.

Wij maakten voornamelijk eieren en worstjes klaar. Ook gooiden we regelmatig mais op het vuur (even besmeren met boter, een beetje peper en zout en inpakken in aluminiumfolie), dat was echt overheerlijk. En voor de echt American experience eet je als toetje (of als voorgerecht) natuurlijk geroosterde marshmellows.

Let op: laat eten nooit onbeheerd achter, maar stop het in je auto of een bearbox (als die er is). Er zijn namelijk veel dieren (denk: beren, eekhoorns, muizen) die maar al te graag je eten willen proeven.

Kamperen in Amerika: do’s & don’ts

Een paar laatste tips voor kamperen in Amerika:

  • Ga op zoek naar een platte steen die lekker in je hand ligt. Ideaal om haringen mee in de grond te slaan. Als je een goede hebt gevonden, niet vergeten om hem mee te nemen naar de volgende camping.
  • De meeste campings hebben regels omtrent stilte uren (meestal tussen 22:00u en 6:00u). Dus vroeg naar bed en vroeg weer op. Heb je een generator in je camper? Die moet vaak ook stil zijn in deze periode. Hou hier dus rekening mee.
  • Check voordat je een kampvuur maakt even of het wel is toegestaan, dat wisselt nog wel eens namelijk. Soms mag het ook alleen op bepaalde tijdstippen.
  • Koop een lange aansteker, dit is het meest makkelijk om je kampvuur op gang te krijgen (is bijna niet te doen met lucifers in combinatie met wind).
  • Was nooit de onderkant van je pan af als die op het kampvuur heeft gestaan, dat krijg je namelijk vrijwel niet schoon en daarmee maak je alleen al je andere spullen smerig. Beter is het om die na elke kookbeurt goed te laten drogen en daarna in een grote plastic zak te stoppen.
  • Neem een goede (zak)lamp mee. Het is vroeg donker en op de campings zul je vrijwel geen verlichting vinden (alleen in de toiletgebouwen).
  • Niet overal zijn douches en als die er al zijn dan moet je daar (met kwartjes) voor betalen. Bewaar de kwartjes dus vooral!
Bearbox op de campground in Mount Rainier National Park
Een bearbox op de camping in Mount Rainier National Park.

Dit waren al mijn tips voor kamperen in Amerika. Ik heb geprobeerd om zo compleet mogelijk te zijn in dit artikel. WIl je meer weten? Laat dan vooral een berichtje achter.

Boek een reis naar Amerika

Lijkt het je wel wat om te gaan kamperen in Amerika? Dit zijn handige websites om je reis te boeken:

  • Check Skyscanner of Momondo voor het vinden van de goedkoopste vliegtickets. Boek je liever rechtstreeks bij een maatschappij? KLM vliegt dagelijks naar veel verschillende bestemmingen in Amerika.
  • Om de goedkoopste huurauto te vinden is het een kwestie van veel vergelijken. Zelf gebruik ik meestal AutoEurope of Sunny Cars.
  • Overnachtingen boek je het makkelijkst via Booking.com (hotels, hostels, appartementen) of VRBO (voor bijzondere accommodaties).
  • Vergeet je reisverzekering niet! Die van FBTO heeft bijvoorbeeld goede voorwaarden.
  • Het hebben van een creditcard is een must tijdens een reis in Amerika. Via ICS cards heb je regelmatig goede deals voor VISA en Mastercard. Zelf heb ik een Flying Blue American Express. Zo verzamel ik meteen Flying Blue Miles (die ik in kan wisselen voor gratis vluchten) en bij de Gold card is ook een goede reisverzekering inbegrepen. Als je je aanmeldt via deze link krijg je een hele mooie welkomstbonus!
  • Via Get Your Guide kun je leuke tours en rondleidingen boeken.

Meer lezen over reizen in Amerika

Wil je meer lezen over reizen in Amerika? Met deze boeken kun je inspiratie opdoen:

Roaming America | Een roadtrip langs alle Amerikaanse nationale parken

Lonely Planet USA’s Best Trips | 51 amazing road trips

Daarnaast kun je op deze website ook veel informatie vinden over een vakantie naar Amerika. Deze artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen:

Binnenkort ga ik weer wandelen en kamperen in Amerika. Wil je virtueel meereizen? In mijn nieuwsbrief geef ik regelmatig een update. Schrijf je in.

Dit artikel verscheen voor het eerst in maart 2017. Laatste update: januari 2022.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Kamperen in Amerika - de ultieme gids
Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

2 reacties