Ga je op vakantie naar Amerika? Dan moet je waarschijnlijk een ESTA aanvragen. In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe dit moet.
Wat is een ESTA en wanneer heb je een ESTA nodig?
ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization. Als je voor een vakantie naar de Verenigde Staten van Amerika gaat en minder dan 90 dagen blijft, moet je een ESTA aanvragen. Dit is een digitaal formulier dat je voor vertek invult en waarmee je toestemming krijgt om naar Amerika te reizen.
Een ESTA aanvragen doe je minimaal 72 uur voor vertrek.
Let op: verlaat je binnen 90 dagen de Verenigde Staten en reis je door naar een buurland zoals Mexico of Canada? De dagen die je in dit land verblijft tellen op bij het aantal dagen dat je in de VS bent gebleven. Als dat aantal over de 90 dagen komt, dan mag je dus niet op een ESTA reizen.
Waar kan ik een ESTA aanvragen?
Als je op “ESTA aanvragen” zoekt op Google krijg je tientallen hits met websites waarbij je een ESTA aan te vragen. Maar wat is de juiste? Het is het meest verstandig om dit via de officiële website van de Amerikaanse overheid (Department of Homeland Security) te doen. Dit is veruit de goedkoopste en dan heb je het snelst resultaat.
ESTA aanvragen zonder creditcard
Als je een ESTA aanvraagt via de officiële website heb je een creditcard (of Paypalaccount) nodig. Heb je dit niet? Dan kun je geen ESTA aanvragen via de officiële website.
Toch zou ik aanraden om voor een reis naar Amerika in ieder geval een creditcard bij je te hebben, want je kunt hem daar, in tegenstelling tot je pinpas, overal gebruiken. Bij de meeste hotels en autoverhuurders heb je ook een creditcard nodig voor de borg.
Waar vraag je een creditcard aan voor Amerika?
- ICS Cards – dit is een grote aanbieder van creditcards in Nederland en bieden o.a. een Visa World Card en Mastercard aan tegen een goed tarief.
- American Express – wordt ook vrijwel overal in Amerika geaccepteerd. Met de Flying Blue American Express spaar je ook nog eens Flying Blue Miles die je in kunt wisselen voor gratis vluchten. Meld je aan via deze link voor een mooie welkomstbonus.
ESTA invullen voorbeeld
Hoe ziet een ESTA-aanvraag er uit? Een voorbeeld van mijn aanvraag in 2022.
Bereid je voor
Een ESTA aanvragen doe je niet binnen vijf minuten, dus neem er even de tijd voor. Wat je in ieder geval klaar moet leggen:
- Je paspoort
- Maak een foto van je paspoort (de pagina met je foto en de gegevens) en zet deze op een de computer waarmee je aanvraag doet.
- Gegevens van je werkgever
- Gegevens van je eerste verblijfsplaats in Amerika
- Een creditcard (of inlog voor PayPal)
Heb je alles? Ga dan naar de officiële website om je ESTA aan te vragen. Standaard wordt de Engelstalige pagina geopend, maar als je hem liever in het Nederlands in wilt vullen kun je dit rechtsboven wijzigen.
Start met je aanvraag
Op de homepage klik je op de knop ‘nieuwe aanvraag’. Je krijgt dan de keuze: Individuele aanvraag of Groepsaanvraag. Doe je een aanvraag voor bijvoorbeeld je gezin? Kies dan voor groepsaanvraag. Doe je de aanvraag in je eentje? Klik dan op individuele aanvraag.
In dit voorbeeld klik ik op Individuele aanvraag. Vervolgens krijg je een veiligheidswaarschuwing (dit is om je te laten weten dat je je op een website bevindt van de Amerikaanse overheid), klik hier op “bevestigen en doorgaan”.
De zes stappen
Hierna kom je in de eerste van de zeven stappen, die je stuk voor stuk moet doorlopen. Alles waar een rood sterretje bij staat, is verplicht om in te vullen.
Stap 1: Vrijwaring
De Amerikanen timmeren graag alles juridisch dicht, dus het eerste scherm is meteen eentje vol waarschuwingen. Lees het rustig door voor je verder gaat.
Deze stap is makkelijk in te vullen, het enige wat je hoeft aan te klikken is “Ja, ik heb deze informatie gelezen en stem in met de voorwaarden”. Dit moet je twee keer doen voordat je naar stap 2 kunt.
Stap 2: Aanvragerinformatie
In deze tweede stap moet je alles over jezelf vertellen. Je kunt dit op twee manieren doen:
- Aan de rechterkant de foto van je paspoort uploaden. Als dat lukt, kunnen ze dat uitlezen en worden diverse velden automatisch ingevuld.
- Handmatig door zelf de velden in te vullen.
Ik ben best technisch, maar mij lukt het maar niet om het paspoort op de juiste manier te uploaden. Na drie pogingen geef ik het op en voer ik de informatie handmatig in. In dit ESTA voorbeeld gaan we dus verder met het handmatig invullen van de gegevens.
Allereerst geef je de informatie die in je paspoort staat. Je paspoortnummer staat rechtsboven op de pagina met je pasfoto (onder documentnummer).
LET OP: Nederlandse paspoorten hebben nooit de letter O. Als je een 0 ziet, dan is het het cijfer nul.
Als Nederlander dien je ook je BSN nummer in te vullen bij ‘Nationaal identificatienummer’. Dit nummer vind je op de achterkant van de pagina met je foto, helemaal bovenaan bij “persoonsnummer”.
Bij de vier vragen moet je goed opletten of ze op jou van toepassing zijn. Als je een tweede nationaliteit of paspoort hebt, moet je hier ‘ja’ invullen. Heb je dat niet? Dan kun je ‘nee’ invullen.
Check voor je op “volgende” klikt nog even heel goed of alle gegevens juist zijn ingevuld.
Als je op “verder” klikt krijg je een melding dat ze je een e-mail sturen met een code. Klik op “code sturen” en check je e-mail voor de code. De code is 25 minuten geldig, dus vul hem in zodra je hem hebt ontvangen.
Stap 3: persoonlijke informatie
Vul hier je contactinformatie in (adres en telefoonnummer) en als je wilt kun je ook je social media accounts toevoegen (niet verplicht, er staat geen rood sterretje bij).
Ook vul je de namen van je ouders in en de gegevens van je (voormalige) werkgever.
Stap 4: Reisinformatie
Bij reisinformatie geef je aan of je op doorreis naar een ander land bent of niet.
Is de Verenigde Staten van Amerika je eindbestemming dan kun je bij ‘informatie contactpersoon in de V.S.’ de adresgegevens van je eerste hotel (of Airbnb, hostel, etc) invullen.
Als je bij het bovenste een verblijfsadres hebt ingevuld, hoef je dit niet meer bij de tweede te doen.
Vervolgens kun je nog een noodcontact opgeven. Dit mag iemand in de VS zijn, maar ook iemand van thuis.
Alles ingevuld? Dan kun je door naar stap 5.
Stap 5: Verkiesbaarheidsvragen
In de vierde stap krijg je een hele leuke vragenlijst (o.a. of je een enge ziekte hebt), die je naar waarheid moet beantwoorden. Ik hoop dat het antwoord op alle vragen ‘Nee’ is, want bij een ‘Ja’ heb je kans dat je ESTA wordt afgekeurd.
Onderaan deze pagina geef je ook toestemming dat je vingerafdrukken en foto worden genomen bij aankomst in Amerika.
Zet een vinkje bij “Waarmerking” en ga naar de volgende stap.
Stap 6: Controleer uw aanvraag
In stap 6 worden alle gegevens die je hebt ingevuld nog eens op een rijtje gezet. Controleer deze goed! Per onderdeel moet je bevestigen (klik op de knop “bevestigen en doorgaan”) dat alles klopt wat er staat.
Aan het eind moet je weer een paar paspoortgegevens invullen ter bevestiging.
Stap 7: Tijd om te betalen
Als alles is ingevuld is er nog maar 1 stap te gaan: je moet betalen. Een ESTA kost $21 en je kunt betalen door middel met een creditcard of Paypal.
Gelukt? Dan krijg je een melding dat je vergunning in behandeling is en dat je binnen 72 weet of hij gehonoreerd is of niet.
Wanneer weet je of je ESTA is goedgekeurd?
Vaak hoef je geen 72 uur te wachten en kun je meteen gaan controleren of je ESTA is goedgekeurd. Je krijgt een e-mail met “ESTA status change”. In de e-mail zelf staat niks, maar je kunt op de website van het Department of Homeland Security checken of hij is goedgekeurd.
Dit kun je doen door op de knop ‘ESTA status controleren’ te klikken. Hier vul je (nog een keer) je paspoortgegevens in en dan is de kans groot dat je dit scherm te zien krijgt:
Sla het formulier op en print het uit. Je hoeft het vrijwel nooit te laten zien, maar het is altijd goed om deze bij je te hebben als je op het vliegtuig naar Amerika stapt.
En dan ben je klaar! Je ESTA is twee jaar geldig, dus kun je hergebruiken als je op een later moment binnen twee jaar weer naar Amerika gaat.
LET OP: Krijg je binnen die twee jaar een nieuw paspoort? Dan moet je een nieuwe ESTA aanvragen.
Nieuw! ESTA app
Sinds de lente van 2023 is er ook een app beschikbaar waarmee je je ESTA via je mobiele telefoon kunt aanvragen. Je kunt de app hier downloaden:
- IOS (iPhone) – ESTA Mobile
- Android – ESTA Mobile
Zelf heb ik de app nog niet gebruikt, dus ik weet nog niet wat het voordeel van de app is ten op zichte van de website. Heb jij al wel ervaring met de app? Laat vooral weten wat je ervan vindt!
Let op: mogelijk geen ESTA na een reis op Cuba
Op 12 januari 2021 heeft Amerika Cuba op haar lijst van landen die worden gezien als staatssponsoren van terrorisme gezet. Hierdoor mag je als je op of na 12 januari 2021 naar Cuba bent geweest, niet meer op een ESTA naar Amerika reizen. Je moet dan een visum aanvragen. Je kunt deze informatie vinden op de FAQ pagina van de ESTA aanvraag.
Het is echter niet helemaal duidelijk of je wel op een ESTA kan reizen als je voor 12 januari 2021 bent geweest, de ene (officiële) website zegt van wel en de andere zegt van niet. Ze spreken elkaar nogal tegen. Zelf heb ik Cuba in 2013 bezocht (ik heb nooit een stempel gekregen en heb sindsdien ook een nieuw paspoort) en ik ben daarna nog zes keer zonder problemen op een ESTA naar Amerika gereisd. De laatste reis was in 2022, dus na de nieuwe regels.
Het is in ieder geval iets om rekening mee te houden voor je reis naar Amerika.
Boek je reis naar Amerika
Heb je plannen om een reis naar Amerika te boeken? Deze websites kunnen je daarbij helpen:
- Check Skyscanner of Momondo voor het vinden van de goedkoopste vliegtickets.
- Om een auto te huren in Amerika moet je goed verzekerd zijn. Als je via een Europese website boekt, dan zitten die er altijd bij in. De beste aanbieder qua verzekeringen en voorwaarden is Sunny Cars (al is die soms wat prijzig). EasyTerra is vaak iets betaalbaarder (en als je dan het worry-free pakket hebt, ben je alsnog goed verzekerd).
- Overnachtingen boek je het makkelijkst via Booking.com (hotels, hostels, appartementen) of VRBO (voor bijzondere accomodaties).
- Vergeet je reisverzekering niet! Die van FBTO heeft goede voorwaarden en is niet al te duur.
- Via Get Your Guide kun je leuke tours en rondleidingen boeken.
- Vind je het niet fijn om alles los te boeken? Er zijn diverse reisbureaus waar je terecht kunt voor een prachtige reis door Amerika . Dit zijn een paar goede opties:
- Travelhome: voor de mooiste camperreizen in Amerika.
- TUI: mooie groepsreizen en fly & drives.
Kijk op deze pagina voor meer tips voor het boeken van een reis naar Amerika.
Lees meer over reizen in Amerika
Wil je meer lezen over een reis naar Amerika? Zelf ga ik binnenkort voor de zevende keer naar Amerika (blijf op de hoogte van mijn reis door je in te schrijven voor de nieuwsbrief!) en daarom kun je op deze website veel informatie vinden over een vakantie in Amerika.
Deze artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen:
- De grens oversteken van Canada naar Amerika (of andersom)
- Typisch Amerikaans: 30 dingen die je alleen in Amerika ziet
- Wandelen in Amerika: de mooiste hikes
Heb je daarnaast behoefte aan wat reisinspiratie? Dit zijn een paar fijne boeken met voorbeeldreizen in Amerika:
Roaming America | Een roadtrip langs alle Amerikaanse nationale parken
Lonely Planet USA’s Best Trips
Dit artikel verscheen voor het eerst in februari 2018. Laatste update: februari 2022.
Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.
Leave a reply