Ontdek de Harding Icefield Trail in Alaska, een uitdagende hike met spectaculaire uitzichten in Kenai Fjords NP. Praktische tips en mijn ervaring lees je hier!
Is dit de mooiste hike in Alaska?
De Harding Icefield Trail is een van de spectaculairste hikes in Amerika. En dat zeg ik niet zomaar, want ik heb inmiddels behoorlijk wat afgewandeld in de Verenigde Staten.
Wat maakt de Harding Icefield Trail zo bijzonder? Het is een uitdagende wandeling door bossen, alpenweides en over steile paden langs een gigantische gletsjer. Als je eenmaal boven bent, sta je oog in oog met het Harding Icefield, een indrukwekkende witte vlakte vol sneeuw en ijs. Het voelt alsof je op de top van de wereld bent aangekomen, een uitzicht om nooit te vergeten.
Wat is het Harding Icefield? Het Harding Icefield is een van de grootste ijsvelden in Noord-Amerika. Het vormt het hart van het Kenai Fjords National Park en strekt zich uit over ongeveer 700 vierkante kilometer. De gigantische ijsmassa voedt tientallen gletsjers. Een van de bekendste daarvan is de Exit Glacier, het startpunt van deze onvergetelijke trail.
Voor vertrek naar Alaska had ik al over de Harding Icefield Trail gelezen en hij stond dan ook bovenaan het lijstje met dingen die ik wilde doen in Alaska. Toch had ik nooit gedacht dat een hike me zó zou raken. Van het rustige begin door het bos tot de euforie bij het uitzichtpunt bovenop de trail, het was echt een avontuur met een grote finale. En dan heb ik het nog niet eens over de beren gehad die we onderweg zagen 😉. Hoe dan ook, het lopen van deze trail is echt een aanrader als je een rondreis maakt in Alaska.
In deze blog deel ik alles wat je moet weten over de Harding Icefield Trail, van praktische tips tot mijn persoonlijke ervaring (met veel foto’s). Bereid je voor op een van de mooiste hikes die je ooit zult maken!
Harding Icefield Trail: praktische informatie
- Afstand en duur
- Lengte: ongeveer 13 kilometer (retour, 6,6 kilometer enkele reis).
- Hoogteverschil: 1.000 meter.
- Geschatte wandeltijd: 6-8 uur.
- Moeilijkheidsgraad: Pittige hike, geschikt voor ervaren wandelaars.
- Trailhead (begin- en eindpunt van de wandeling): Exit Glacier Nature Center. Je komt hier door vanaf Seward de Herman Leirer Road uit te rijden.
- Beste tijd om te gaan: Laat voorjaar tot vroeg najaar, afhankelijk van sneeuwcondities. In juli lag er op sommige plekken nog sneeuw.
- Wat je mee moet nemen: Water, snacks, schoenen met een goed profiel, kleding in laagjes en een opgeladen camera of telefoon voor de prachtige uitzichten.
Harding Icefield Trail wandelverslag
Heb je zin om de hike virtueel te beleven? Dat is mooi, want bij deze neem ik je mee tijdens mijn wandeling op de Harding Icefield Trail.
Bij het startpunt
Vandaag is het zover: ik ga eindelijk de Harding Icefield Trail lopen. Dit was de eerste wandelroute die ik op mijn Google Maps had gepind als “must do in Alaska”, dus ik ben blij dat het eindelijk zover is. Ik doe de hike niet alleen, want ik reis samen met Paolo, een vriend uit Californië, met zijn bus door Alaska en hij houdt ook wel van een uitdagende wandeling.
We parkeren de bus rond 9 uur ‘s ochtends bij het Exit Glacier Nature Center om op de parkeerplaats nog even stevig te ontbijten voor we van start gaan.
De eerste kilometers: een pittige klim door het bos
Na een kort bezoek aan het bezoekerscentrum en een snelle sanitaire stop gaan we vol goede moed op pad. Eerst door het bos, waar al flink wat traptreden zijn uitgehakt. Langzaam klimmen en slingeren we omhoog. Het gaat vrijwel direct omhoog en ik voel het zweet al over mijn voorhoofd lopen. Dit wordt lekker zweten de komende uren!
Boven de boomgrens: uitzicht op de Exit Glacier
Op gegeven moment worden de bomen kleiner en de uitzichten mooier: we zitten boven de boomgrens! We wandelen rechts van de Exit Glacier en die is steeds beter te zien, ontzettend gaaf! Het eerste uitzichtpunt, Marmot Meadows op 479 meter hoogte slaan we over. We zijn nog niet heel moe, dus lopen we door naar het volgende.
We zijn inmiddels in een soort van alpenweide beland en hoewel het al halverwege juli is, voelt het hier net lente. Overal staan mooie kleurrijke bloemen te bloeien. De klim wordt voor mijn gevoel steeds pittiger, dus ik ben blij als we aankomen bij het tweede uitzichtpunt op 747 meter hoogte. Vanaf hier heb je echt een schitterend uitzicht op de immense Exit Glacier, die eindeloos lijkt door te lopen.
Wildlife en sneeuw
Dan stoot Paulo me aan: volgens mij lopen daar beren. Ik pak mijn zoomlens erbij en ja hoor, ik spot een mamabeer met een paar jongen. Zo lief! Ze zijn ver genoeg weg, dus we kunnen ze mooi van een afstandje bestuderen. Het blijft echt fantastisch om wildlife op deze manier te spotten.
Na een korte adempauze laat ik Paulo voorgaan. Er volgt namelijk nog een moeilijke klim en er ligt wat sneeuw. Ik wil me daar volledig op kunnen concentreren. Het is best druk op de trail (voor Alaska begrippen dan, want het wordt daar zelden echt heel druk), dus daardoor kan ik lekker rustig aan doen. Het pad door de sneeuw is goed te volgen, mede dankzij de oranje vlaggetjes die hier en daar staan.
De laatste meters: een bijna buitenaards landschap
De begroeiing is inmiddels grotendeels verdwenen, het pad is zanderig en er liggen hier en daar wat rotsen. Ik heb het gevoel dat het steeds stiller wordt, dat ik naar een soort eind van de wereld loop. Vlakbij het einde van de klim kom ik een ranger tegen, die wijst me op twee berggeiten iets verderop. Ik kijk nog wat beter en spot er nog eentje. Met hun dikke witte vacht vormen ze een prachtig contrast met het verder donkere landschap.
Het Harding Icefield: adembenemend mooi
Na een kleine schuilhut volgt de allerlaatste klim en na ruim drie uur lopen sta ik op de top bij het Harding Icefield. Hier ontmoet ik Paulo weer en samen genieten we van het spectaculaire uitzicht op de immense sneeuwmassa. Ik geloof niet dat ik ooit zoiets heb gezien. Heel af en toe vliegt er een klein vliegtuigje over, wat het immense landschap nog meer perspectief geeft
We pauzeren een tijdje op de top, eten een mueslireep en maken veel foto’s. Dit is echt een plek om nooit te vergeten.
De terugweg gaat uiteraard een stuk sneller en dan kan ik nog meer genieten van het prachtige berglandschap. We staan in no time weer beneden bij de bus. Mijn benen zijn moe, maar mijn hoofd is helder. Wat was dit gaaf! Dit is echt een van de mooiste hikes die ik in Amerika heb gemaakt.
Praktische tips voor je wandeling
Een paar praktische tips voor als je deze prachtige wandeling wilt maken.
Als je de Harding Icefield Trail wilt lopen, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Start vroeg, want de trail is populair en het kan druk worden, vooral in het hoogseizoen. Bovendien kun je daardoor lekker rustig aan doen en extra genieten van de uitzichten onderweg.
Het weer in Alaska is soms erg onvoorspelbaar. Zelfs in de zomer kan het behoorlijk fris zijn met veel regen, kou en harde wind. Draag daarom altijd laagjes kleding, zodat je je gemakkelijk iets aan of uit kunt trekken. Wandelschoenen met een goed profiel zijn ook een must, omdat delen van het pad steil en soms glad kunnen zijn.
Hoewel het geen must is, vond ik het heel fijn om te wandelen met wandelstokken op de Harding Icefield Trail. Het gaf wat extra stabiliteit, vooral in de besneeuwde delen van het pad. Daarnaast is het echt fijner voor je knieën tijdens het afdalen.
Ook niet onbelangrijk: neem voldoende water en snacks mee. Deze hike is echt een pittige klim en je bent er niet in een uurtje mee klaar. Je lichaam is blij met extra brandstof.
De Harding Icefield Trail ligt in berengebied, dus wees je bewust van je omgeving. In Alaska is het altijd verstandig om bearspray mee te nemen en te weten hoe je deze gebruikt. Maak tijdens de wandeling regelmatig geluid, bijvoorbeeld door te praten of te zingen, hierdoor is de kans kleiner dat je beren verrast.
Als deze wandeling je te heftig lijkt of als je weinig tijd hebt, is de Exit Glacier Overlook Trail een goed alternatief. Deze wandeling is een stuk korter en heeft weinig hoogteverschil. Je hebt alsnog een mooi uitzicht op de immense Exit Glacier.
Extra tip! Vind je het spannend om de Harding Icefield Trail alleen te lopen? Dan kun je ervoor kiezen om de wandeling met een gids te maken. De gids begeleidt je vanuit Seward en houdt je tijdens de hike gezelschap. Daarnaast leer je onderweg van alles over het bijzondere landschap en de dieren die er leven. Een begeleide wandeling is niet alleen informatief, maar ook een fijne manier om je extra zeker te voelen. Boek hier je wandeling met een gids.
Over Kenai Fjords National Park
Het Harding Icefield ligt dus in het Kenai Fjords National Park en daar wil ik je ook nog kort iets over vertellen. Dit nationale park staat bekend om zijn ruige kustlijn vol fjorden, enorme gletsjers en veel wildlife. Het park wordt gedomineerd door het Harding Icefield, een gigantische ijsmassa die tientallen van deze gletsjers voedt, waaronder dus de Exit Glacier.
De Exit Glacier is een van de weinige plekken in het park die je makkelijk met de auto kunt bereiken. De rest is namelijk een grote wildernis en alleen bereikbaar per vliegtuig en boot. De dag voor mijn wandeling op de Harding Icefield Trail maakte ik een boottocht, en dat was echt een geweldige ervaring. Ik heb nog nooit zoveel wildlife gezien tijdens een tour.
Het hoogtepunt? Tientallen walvissen die rond de boot zwommen, ik zag regelmatig fonteinen van water omhoog spuiten en heel veel walvisstaarten. Als extraatje zagen we (en hoorden we!) een paar gigantische gletsjers.
Tussendoor spotten we ook nog zeeotters (die zijn echt te schattig), papegaaiduikers, adelaars, zeehonden, zeeleeuwen en Dall bruinvissen (een soort van dolfijn die eruit ziet als een orka). Het was onvergetelijk en een geweldige manier om meer van Kenai Fjords National Park te ontdekken, net als het wandelen van de Harding Icefield Trail.
Lees ook: Ontdek Kenai Fjords National Park: een van de mooiste plekken in Alaska
Boek je reis naar Alaska
Zou je deze hike ook graag willen doen en meer mooie plekken in Alaska willen ontdekken? Boek dan nu je reis met deze handige tips!
✈️ Vliegtickets – De handigste luchthaven in Alaska is Anchorage, de grootste internationale luchthaven van de staat. Vanuit Nederland kun je hier niet rechtstreeks naartoe vliegen, maar meestal via een overstap in Amerika of Canada. Zelf vloog ik met KLM rechtstreeks naar Vancouver en reisde vervolgens met Air Canada naar Anchorage. Voor andere mogelijkheden kun je kijken op Skyscanner.
🚘 Huurauto – Huurauto’s zijn schaars in Alaska, vooral in de zomermaanden. Reserveer daarom ruim van tevoren. Boek je huurauto via Sunny Cars, dan weet je zeker dat je goed verzekerd bent.
🚐 Camper – Reizen met een camper is ontzettend populair in Alaska, mede omdat je op veel plekken gratis mag wildkamperen. Kijk op Travelhome voor het huren van een camper. Voor de beste (wild)kampeerplaatsen kun je gebruik maken van de app van iOverlander.
📱E-sim – Tijdens mijn reis gebruikte ik een e-sim van Airalo, waarmee ik op veel plekken toegang had tot internet. Ideaal voor navigatie en om familie en vrienden op de hoogte te houden van mijn avonturen.
🚣🏼♀️ Tours & activiteiten – Er zijn in Alaska talloze unieke outdooractiviteiten te doen, van gletsjervluchten tot boottochten tussen de walvissen. Kijk op Get Your Guide voor het aanbod.
📦 Pakketreizen – Heb je liever alles in één keer geregeld? Dan is een pakketreis ideaal. Hierbij boek je een complete reis inclusief vluchten, autohuur en hotels. Deze reisbureaus bieden mooie rondreizen door Alaska aan:
- 333 Travel – Een onvergetelijke fly drive in Alaska.
- Sunweb Cruises – Een andere mooie manier om Alaska te ontdekken is met een cruise. Bij Sunweb vind je een groot aanbod in Alaska cruises.
Meer handige tips nodig? Kijk op deze pagina voor meer handige websites voor het boeken van je reis naar Amerika. Veel plezier!
Lees meer over Alaska en andere mooie plekken in Amerika
Voor meer informatie en tips voor een reis in Alaska kan ik je deze reisgidsen aanraden.
ANWB Wereldreisgids – Canada west & Alaska
Daarnaast kun je op deze website ook meer lezen over Alaska en andere mooie bestemmingen in Amerika. Lees ook een van deze artikelen.
- Seward Alaska: 14 tips & mooie bezienswaardigheden
- Rondreis Alaska: geweldige route van 3 weken
- Wandelen in Amerika: de mooiste hikes
Je kunt mijn reisverslagen van Alaska (inclusief West-Canada en Washington State) terugvinden op deze pagina.
Lijkt het je leuk om regelmatig reistips, inspiratie en verhalen in je mailbox te ontvangen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief!
En nog even dit: het onderhouden van een website kost geld. Als je iets boekt of koopt via de links in dit artikel, ontvang ik een kleine commissie, zonder dat het jou extra kost. Zo help je mij om deze website te blijven onderhouden. Alvast heel erg bedankt voor je steun!
Leave a reply