Ga je voor de eerste keer naar Amerika? Je moet voor vertrek een aantal dingen regelen en weten wat je kunt verwachten. Check deze reistips Amerika!
Voor het eerst naar Amerika
Amerika! Het land van onbegrensde mogelijkheden, waar je kunt roadtrippen langs iconische bezienswaardigheden, kunt proeven van de bruisende stedencultuur, of kunt ontspannen op prachtige stranden. Voor velen is Amerika een droombestemming, maar voor wie voor het eerst gaat, kan de planning best overweldigend zijn. Geen nood! Met deze reistips ben je perfect voorbereid op jouw avontuur in de VS.
In dit artikel vind je praktische informatie over o.a. ESTA en geldzaken. Je leert ook meer over de verschillende culturele gebruiken en etiquette in Amerika, zodat je je nergens ongemakkelijk bij voelt. En natuurlijk delen we handige tips over vluchten, verblijf, vervoer, en must-see bezienswaardigheden.
Of je nu een stedentrip naar New York wilt maken, de natuurparken van Californië wilt bezoeken, of langs de Route 66 wilt cruisen, met deze reistips haal je het maximale uit je eerste reis naar Amerika!
Reistips Amerika: reisadvies & visum
Laten we beginnen bij het begin. Om een reis naar Amerika te maken moet je eerst weten of het mogelijk is. Daarom is het verstandig om eerst het reisadvies en de regels omtrent een visum te checken.
Check het reisadvies
Via Nederland wereldwijd, een website van de Nederlandse overheid, kun je het meest recente advies voor reizen naar Amerika opvragen. Op dit moment (maart 2024) staat het reisadvies voor de Verenigde Staten van Amerika op “groen”, dit houdt in dat het veilig is om naar Amerika te reizen.
Check hoe dan ook altijd regelmatig de laatste status, een reisadvies kan zo veranderen.
ESTA of visum voor Amerika
Je komt Amerika niet zomaar binnen, je hebt toestemming nodig. Daarvoor moet je een ESTA of een visum aanvragen. Hoe kom je hieraan en hoe werkt het?
Vraag je ESTA aan
Wat heb je nodig om naar de VS te reizen? Om in het vliegtuig naar Amerika te mogen stappen heb je een ESTA nodig. Met een ESTA mag je 90 dagen in de Verenigde Staten van Amerika rondreizen en je moet dit uiterlijk 72 uur voor je reis hebben aangevraagd (maar het is altijd verstandig om het wat eerder te doen).
Je kunt een ESTA aanvragen via de officiële website en een ESTA kost je $21 (af te rekenen met een creditcard). Ga hier op een rustig moment even voor zitten, want je krijgt een behoorlijke vragenlijst. Je moet o.a. je paspoortgegevens, gegevens van je ouders en je werkgever invullen. Zorg er dus voor dat je alles bij de hand hebt. Er wordt ook gevraagd naar je socialmediaprofielen, maar dit is (tot op heden) niet verplicht.
Lees ook: ESTA aanvragen voor Amerika: voorbeeld
Let op: reis je na Amerika door naar Mexico of Canada? Dan tellen de dagen die je in deze landen verblijft ook mee met de 90 dagen van de ESTA.
Heb je een visum voor Amerika nodig?
Krijg je geen goedkeuring voor je ESTA, wil je langer dan 90 dagen rondreizen in Amerika of ga je voor zaken? In dit geval moet je een visum aanvragen, meestal is dit een B1 (voor zaken) of een B2 (voor toeristische activiteiten) visum. Als je zo’n visum hebt aangevraagd moet je bij het consulaat nog een interview doen voor je het visum krijgt.
Een visum dien je ruim voor vertrek aan te vragen, het kan namelijk ontzettend veel tijd kosten. Meer informatie over deze visa kun je vinden op de officiële website van het consulaat van de Verenigde Staten van Amerika.
Betalen in Amerika
In Amerika betaal je met Amerikaanse Dollars. Hoe kom je daaraan en kun je overal pinnen?
Zet je bankpas ‘aan’ voor Amerika
Standaard staat je bankpas alleen aan voor Europa en kan hij daarbuiten niet gebruikt worden. Bij de meeste banken kun je hem via internetbankieren voor een bepaalde periode aanzetten voor een regio buiten Europa. Zoek dit vooral van te voren uit, dit is niet iets dat je op de dag voor vertrek nog wilt uitzoeken.
Je bankpas kun je voornamelijk gebruiken om geld uit een pinautomaat te halen, hij werkt zelden in winkels of restaurants. Sommige mensen gebruiken ook hun pinpas in een supermarkt zoals Walmart en vragen dan cashback, zodat ze niet langs een pinautomaat hoeven.
Neem een creditcard mee
Een belangrijke in deze lijst met Amerika vakantie tips: voordat je überhaupt in Amerika bent, is het handig om een creditcard aan te vragen. Deze kun je namelijk overal gebruiken. Een creditcard is vooral een must als je een auto wilt huren, zonder krijg je er vaak niet eens eentje mee (of je moet een enorme berg cash inleveren).
Daarnaast kun je creditcards vrijwel overal in Amerika gebruiken, in tegenstelling tot je eigen bankpas (die doet het vaak alleen in pinautomaten). In Amerika worden creditcards van VISA, Mastercard en American Express bijna overal geaccepteerd. Een creditcard kun je aanvragen bij je bank, maar soms is het ook handig om het juist via een onafhankelijke verstrekker te doen.
Zelf heb ik goede ervaringen met ICS, daar kun je kiezen uit Mastercard en VISA. Daarnaast heb ik zelf ook een Flying Blue American Express. Met die laatste spaar je Flying Blue miles, die je kunt inwisselen voor een vliegticket. Via deze link krijg je korting op de Flying Blue American Express en een hoop miles.
Bij sommige creditcards is een reisverzekering inbegrepen, check dus goed de voorwaarden (en het scheelt dat je dan niet nog een aparte reisverzekering hoeft af te sluiten). Het aanvragen van een creditcard duurt vaak tussen de twee en vier weken, dus doe dit op tijd.
Foto: frankieleon via Foter.com
Waar ga je heen in Amerika?
Wil je op vakantie naar Amerika? Bedenk dan goed waar je heen wilt. Amerika is echt een enorm groot land. Je gaat het dan ook nooit allemaal zien in een vakantie. Het is het meest verstandige om je te focussen op een regio en bijvoorbeeld niet New York te combineren met de Grand Canyon.
De mogelijkheden voor een vakantie in Amerika zijn eindeloos, er zijn zoveel mooie plekken in Amerika! Zelf heb ik inmiddels zeven grote reizen gemaakt naar Amerika, daarom kun je op deze website veel informatie en tips vinden voor een reis in Amerika.
Hier zijn een paar ideeën voor een Amerika vakantie:
- De ultieme roadtrip: Het zuidwesten, in de staten Californië, Arizona en Utah barst het van de indrukwekkende nationale parken.
- Zon, zee, strand en snorkelen: Hawaii. Ongelooflijk mooie natuur, echt een andere wereld.
- Stedentrip: Een combinatie van New York City & Washington
- Leuk voor kids: Florida. Ook zon, zee en strand plus hele toffe pretparken!
- Veel natuur, niet zoveel toeristen: Het noordwesten, de staten Oregon, Washington en Montana.
En dan zijn er nog honderden bestemmingen en combinaties mogelijk!
Lees ook: 5 mooie roadtrips in Amerika
Misschien leuk om te weten: in de zomer van 2024 ga ik een rondreis maken in Alaska! Volg me op Instagram of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor updates over deze reis.
Heb je een huurauto nodig?
In grote steden als New York en San Francisco kun je je over het algemeen prima redden met het openbaar vervoer. Ga je echter ergens anders naar toe, dan zou ik echt een auto huren. Autorijden in de Verenigde Staten is een stuk makkelijker dan in Nederland. De wegen zijn breed, er is weinig verkeer (behalve in de grote steden) en je kunt overal komen. Bovendien is parkeren op de meeste plaatsen gratis (wel goed opletten in de grote steden)
Een auto kun je reserveren op veel verschillende websites. Let er op dat je kiest voor een Europese website, dan zijn de belangrijkste verzekeringen namelijk inbegrepen, je hebt in ieder geval een CDW verzekering nodig. Goede websites om je huurauto voor een rondreis in Amerika te huren zijn o.a. Sunny Cars en AutoEurope.
Lees ook: Een auto huren in Amerika: 16 tips en veelgestelde vragen
Wat is er “anders” in Amerika
Je hebt al een paar obstakels achter de rug, maar ook tijdens je reis naar Amerika en in Amerika zelf zijn een paar dingen anders dan je wellicht gewend zijn. Dit zijn een paar dingen die handig zijn om te weten.
Controles, controles, controles
Dan is het eindelijk tijd om naar Amerika af te reizen! Tijdens je reis naar Amerika zal je behoorlijk wat controles tegenkomen. Dat begint al op Schiphol. Als je vanaf daar een rechtstreekse vlucht naar Amerika hebt, krijg je na de paspoortcontrole nog een leuk interviewtje bij de gate. Verwacht vragen zoals “Wie heeft je bagage ingepakt?” en “heeft iemand wat in je bagage kunnen stoppen?” Heel gezellig allemaal.
Na een lange vlucht kom je aan in Amerika en dan begint het circus weer van voren. Je krijgt een iriscan, je vingerafdruk wordt genomen en er wordt een foto van je gemaakt. Bovendien volgen er nog een aantal vragen: “Wat voor werk doe je?”, “Wat kom je doen in Amerika?” en “Hoe lang blijf je hier?” Als je je stempel hebt (yes!) krijg je bij het naar buiten lopen nog een laatste controle. Ze moeten je ruimbagage nog even checken op verboden middelen. Als dat ook akkoord is sta je buiten. Welcome to the United States!
Al die controles kunnen behoorlijk wat tijd in beslag nemen, hou hier rekening mee. En boven alles: blijf vriendelijk, des te sneller kan je reis echt beginnen.
Vergeet de Sales Taxes niet
De prijzen die je in Amerika ziet in bijvoorbeeld winkels maar ook in hotels zijn altijd exclusief sales taxes (wij kennen dit als BTW). Het verschilt per staat hoeveel belasting er nog bij komt.
Zo is shoppen in Louisiana (9.56% in 2024) en Californië (8.85% in 2024) behoorlijk prijzig, maar in New Hampshire en Oregon hoef je helemaal geen sales tax te betalen.
De meest recente percentages kun je vinden op deze website.
Stekkers & stopcontacten
In Amerika worden stopcontacten van type A en B gebruikt. Deze stekkers hebben twee platte pinnen. De meeste Nederlandse apparaten hebben stekkers van type C of F, die niet passen in Amerikaanse stopcontacten.
Om je apparaten te gebruiken in Amerika heb je een reisstekker nodig. Je kunt een universele reisstekker kopen of een specifieke reisstekker voor type A en B.
Let op: De netspanning in Amerika is 120 volt, terwijl dit in Nederland 230 volt is. De meeste elektronische apparaten (laptops, telefoons) kunnen met beide voltages werken. Controleer voor de zekerheid de specificaties van je apparaat.
Wifi in Amerika
Ben je graag bereikbaar? In Amerika is wifi op veel plaatsen gratis beschikbaar, zoals in:
- Hotels: De meeste hotels bieden gratis wifi aan in de lobby en in de kamers.
- Restaurants en cafés: In veel restaurants en cafés is gratis wifi beschikbaar. Dit geldt vooral voor de bekende fastfoodketens, bijvoorbeeld McDonald’s.
- Steden: In de sommige steden zijn er gratis wifi-hotspots in parken, op pleinen en in andere openbare ruimtes.
- Luchthavens: De meeste luchthavens bieden gratis wifi aan.
Daarnaast is het handig om een simkaart te hebben, zodat je ter plekke dingen op kunt zoeken op je telefoon. Je kunt hier bijvoorbeeld een E-sim van Airalo voor aanschaffen. Deze zijn niet duur en makkelijk in gebruik. Met de code JACOBA4108 krijg je ook nog eens $3 korting.
Fooi geven
Last but not least: in Amerika wordt er van je verwacht dat je overal flink wat fooi geeft. Natuurlijk mag je in alle gevallen zelf bepalen wat je aan fooi geeft, maar bedenk wel dat fooi geven in Nederland (als extraatje voor goede service naast hun salaris) iets anders is dan Amerika. De dienstverlening (o.a. kamermeisjes, obers en tourguides) verdienen een dusdanig laag minimumloon, dat ze echt moeten leven van fooien.
Het minimum dat je aan fooi geeft in restaurants is zo’n 15% (en dan geef je eigenlijk aan dat je niet tevreden bent met de service), maar een fooi 20% tot 25% is niet ongebruikelijk. Soms staat de fooi al op je bon, dan hoef je zelf niet te rekenen. Handig toch?
Als je geen bon hebt (zoals bijvoorbeeld bij kamermeisjes) doe je er goed aan om $1-$2 dollar te geven of achter te laten in je kamer. Voor valet parking kun je ongeveer $5 aanhouden.
Of je het nu eens bent met deze gang van zaken of niet, vergeet niet dat je te gast bent in dit land en dat het goed is om je aan de lokale gebruiken te houden.
Boek een reis naar Amerika
Wil je een reis naar Amerika boeken, maar weet je niet waar te beginnen? Deze websites zijn handig voor het boeken van je reis.
- Check Skyscanner voor het vinden van de goedkoopste vliegtickets. Boek je liever rechtstreeks bij een maatschappij? KLM vliegt dagelijks naar veel verschillende bestemmingen in Amerika.
- Om de goedkoopste huurauto te vinden is het een kwestie van veel vergelijken. Zelf gebruik ik meestal AutoEurope of Sunny Cars (dan ben je echt onwijs goed verzekerd).
- Overnachtingen boek je het makkelijkst via Booking.com (hotels, hostels, appartementen) of VRBO (voor bijzondere accomodaties).
- Vergeet je reisverzekering niet! Je kunt kiezen voor een kortlopende of een doorlopende. Die laatste is vaak voordeliger voor reizen langer dan twee of drie weken. Check FBTO voor de mogelijkheden en prijzen.
- Via Get Your Guide kun je leuke tours en rondleidingen boeken.
- Vind je het niet fijn om alles los te boeken en kies je liever een pakketreis? Er zijn diverse reisbureaus waar je terecht kunt voor een prachtige reis door Amerika. Dit zijn onder andere:
- Tenzing Travel – zowel pakketreizen als reizen op maat.
- Travelhome – voor de mooiste camperreizen in Amerika.
- Riksja Travel – mooie op maat gemaakte reizen die ook geschikt zijn voor kinderen.
Kijk op deze pagina voor al mijn favoriete websites om een reis naar Amerika te boeken.
Dit waren mijn tips voor de eerste keer naar Amerika! Mis je nog wat of heb je vragen? Laat een berichtje achter onder dit artikel.
Meer lezen over Amerika?
Heb je helemaal zin in een vakantie in Amerika? Dit zijn een paar fijne boeken om nog meer over deze mooie vakantiebestemming te lezen:
Lonely Planet USA (Engelstalig)
Zelf heb ik maar liefst zeven reizen in Amerika gemaakt, de laatste twee reizen duurden maar liefst drie maanden. Zodoende kun je op deze website veel informatie vinden over een vakantie in de Verenigde Staten van Amerika. Deze artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen:
- Typisch Amerikaans eten: 29 Amerikaanse gerechten om je vingers bij af te likken
- Inpaklijst Amerika: Dit is handig om mee te nemen naar de VS
- Typisch Amerikaans: 40 dingen die je alleen in Amerika ziet
Tijdens al mijn reizen in Amerika hield ik een reisverslag bij. Als je het leuk vind om te zien hoe zo’n reis eruit ziet, dan kun je mijn reisverslagen vinden op deze pagina.
In mijn nieuwsbrief deel ik regelmatig leuke reisverhalen, reisinspiratie en tips voor de mooiste bestemmingen. Schrijf je in.
Dit artikel verscheen voor het eerst in juni 2017. Laatste update met nog meer Amerika reistips: maart 2024.
Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Steun Op reis met Co.
Leave a reply