Een auto huren in Amerika tips en veelgestelde vragen

Een auto huren in Amerika: 16 tips en veelgestelde vragen

Wil je een auto huren in Amerika? Wat voor auto heb je nodig? En weet je hoe het zit met verzekeringen? Dit artikel geeft antwoord op al je vragen!

Auto huren in Amerika tips

Amerika is het perfecte land voor een onvergetelijke roadtrip. Omdat het vrijwel onmogelijk is om je eigen auto (of camper) mee te nemen, zal je een auto moeten huren in Amerika. Maar hoe werkt dat? Welke auto kies je? Als Amerika-fan heb ik al vele roadtrips gemaakt in Amerika en kan ik je hier alles over vertellen. In dit artikel lees je de beste auto huren in Amerika tips en krijg je antwoord op veelgestelde vragen.

1. Welke auto kies je?

Het leukste is altijd het uitzoeken van een auto. Heb je er altijd van gedroomd om met een cabrio over route 66 te cruisen? Reserveer dan een Mustang. Blijf je op een plek en wil je alleen maar korte ritjes maken? Dan is een auto uit de economy of standaard categorie prima.

Ga je een flinke road trip maken? Dan wil je echt een comfortabele auto. Tijdens zo’n rondreis is je auto je tweede thuis. Een SUV is in dat geval echt een aanrader.

Kijk in ieder geval bij elke auto die je uitkiest of de kofferbak groot genoeg is voor je bagage, anders is deze namelijk niet verzekerd (en soms krijg je de auto dan zelfs niet mee). De kofferbakruimte is in Amerikaanse auto’s soms kleiner dan in Europese auto’s, dus reken ruim.

Mijn huurauto in Oregon
Voor een rondreis in het zuidwesten van Amerika kies ik vrijwel altijd voor een SUV.

2. Welke verzekeringen heb je nodig?

Bij het reserveren van een auto vliegen de verzekeringen en de extra opties je om de oren. Welke moet je nu wel hebben en welke zijn overbodig? Deze verzekeringen zijn verstandig om af te sluiten:

  • CDW (Collision Damage Waiver) is een verzekering die je altijd moet afsluiten bij een huurauto in Amerika. Deze verzekering vergoedt verlies of schade van de auto.
  • LIS (Liability Insurance Supplement)

Tip! Deze verzekeringen zitten er vrijwel altijd bij als je via een Nederlandse aanbieder reserveert. Vaak is er zelfs een mogelijkheid om een “worry free” of “all in” pakket aan te vinken tijdens je reservering. Boek je via een Amerikaanse website? Dan moet je deze verzekeringen er ter plekke vaak bij nemen en dit kan een duur grapje zijn.

In Amerika is het zo dat Amerikanen verzekeringen op hun naam hebben staan en niet op hun auto zoals hier. Ze zijn dus al verzekerd als ze een auto huren en betalen daardoor een lagere prijs. Wij moeten de verzekeringen altijd nog afsluiten, daardoor zijn de prijzen die wij betalen vaak (flink) hoger dan die van de locals.

Bij het afhalen van de auto zal er waarschijnlijk ook gevraagd worden of je een PI (Personal Accident Insurance) wilt hebben, maar die heb je niet nodig als je al een reisverzekering hebt. Ook zal men Road Assistence (soort wegenwacht) aanraden, maar dit hoef je eigenlijk alleen te nemen als je verwacht je autosleutels kwijt te raken.

Het kan soms vrij agressief gevraagd worden, maar je hebt deze extra’s echt niet nodig. De medewerkers werken vaak op commissiebasis en hoe meer ze verkopen, hoe meer geld ze verdienen.

Heb je nog geen reisverzekering? Het is altijd handig om die wel af te sluiten voor je reis. Kijk bij FBTO voor de mogelijkheden.

3. One Way Fee

Als je de auto op een andere plek inlevert dan dat je hem ophaalt, dan moet je vaak een One Way Fee betalen. Dit kan erg duur worden (bijvoorbeeld als je van Miami naar Los Angeles wilt rijden).

Binnen Florida, of tussen Californië en Arizona en tussen Californië en Nevada hoef je geen One Way Fee te betalen. Bij het reserveren van de auto wordt meestal duidelijk aangegeven of je One Way Fee moet betalen en hoeveel dit is.

4. Jonger dan 25? Extra regels (en kosten)

Ben je jonger dan 25 en wil je een auto huren in Amerika? Over het algemeen moet je minimaal 21 jaar oud zijn om een auto te huren, maar sommige verhuurbedrijven vereisen een leeftijd van 25 jaar en ouder.

Als je tussen de 21 en 25 jaar bent en van de verhuurder wel een auto mag huren, dan moet je vrijwel altijd een extra toeslag betalen. Dit heet under age fee. Hoeveel dit exact is hangt van de verhuurder af. In sommige gevallen is het bijna het dubbele van de normale autohuur. Dus zet wat extra spaargeld opzij als je jonger dan 25 bent en een auto wilt huren in Amerika.

5. Gebruik de juiste creditcard

Je hebt een creditcard nodig als je een auto wilt huren in Amerika. Meestal wordt hier een bepaald bedrag op gereserveerd (dit kan bijvoorbeeld $500 zijn), dat komt weer vrij als je de auto inlevert en geen schade hebt gemaakt.

Let op! De creditcard waarmee je de auto reserveert moet op de naam staan van de chauffeur, anders heb je grote kans dat je de auto niet mee krijgt.

Heb je nog geen creditcard? Vraag er dan snel een aan! Een creditcard is vrijwel onmisbaar tijdens een reis in Amerika. Veel geaccepteerde creditcards zijn Visa, Mastercard en American Express. Vraag deze ruim op tijd aan, het kan even duren voor je hem in huis hebt.

6. Meer dan 1 bestuurder? Dan betaal je (meesta) extra

Wil je de auto met meerdere personen gaan besturen? Dat kost vaak geld en het is het meest verstandig om die bij je boeking mee te boeken. Als je dit ter plekke doet, kost het altijd meer. Een extra bestuurder moet in principe altijd aanwezig zijn als je de auto ophaalt, dan kan deze meteen bijgeschreven worden op het contract. In sommige staten mag je partner gratis toegevoegd worden als extra bestuurder (o.a. in Californië).

Huurauto in Joshua Tree National Park

7. Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Een internationaal rijbewijs is niet nodig in Amerika. Dit wordt door sommige websites geadviseerd, maar je Nederlandse of Belgische rijbewijs voldoet prima. Hij moet natuurlijk nog wel geldig zijn tijdens de periode van je autohuur.

8. Is navigatie inbegrepen?

Navigatie is meestal niet inbegrepen (soms heb je geluk), dit kun je ook vooraf huren. Maar als reis langer dan twee weken is, dan is het goedkoper om het daar ter plekke te kopen.

Daarnaast je kunt bijvoorbeeld ook je smartphone gebruiken om te navigeren. Download vooraf kaarten via bijvoorbeeld Google Maps of gebruik de app Waze.

9. Vooraf reserveren of pas bij aankomst?

Het is aanbevolen om je auto van tevoren te reserveren, vooral als je tijdens drukke reisperiodes zoals vakanties of festivals gaat. Online reserveren is vaak goedkoper en gemakkelijker dan ter plaatse reserveren.

Mijn belangrijkste tip voor het reserveren van een huurauto in Amerika: reserveer altijd via een Nederlandse/Europese website, dan weet je namelijk zeker dat de juiste verzekeringen erbij zitten. Je kunt bij de officiële sites boeken van de verhuurders, maar vaak is het goedkoper om via een broker te boeken.

Voor mijn reis naar Las Vegas heb ik gebruik gemaakt van de website Easyterra.nl. Hier vond ik de goedkoopste prijzen en de website is zeer gebruiksvriendelijk. De bevestiging verschijnt vrijwel direct in je mailbox en je kunt op deze e-mail reageren als je nog vragen hebt. Ik heb dat even getest en had binnen 12 uur antwoord op mijn vraag.

Naast Easyterra maak ik ook veel gebruik van AutoEurope voor het huren van een Auto in Amerika.

Wil je echt 100% zeker weten dat je heel goed verzekerd bent? Reserveer je huurauto dan via Sunny Cars. Hoewel het vaak iets duurder is, krijg je wel de zekerheid dat alles goed geregeld is. Bovendien hebben ze een uitstekende (Nederlandstalige) klantenservice.

Het is verstandig om een auto te reserveren die je makkelijk kunt annuleren. Als je een betere prijs ziet, dan kun je zo omboeken.

Om de beste prijs voor een huurauto in Amerika te vinden is het een kwestie van veel vergelijken. Soms is het bijvoorbeeld een stuk goedkoper om de huurauto op een locatie in de stad op te halen in plaats van op het vliegveld. Probeer dus diverse mogelijkheden uit voor je je reservering plaatst.

Autorijden in Amerika

10. Waar haal je de huurauto op?

Bij het reserveren van de auto staat meestal duidelijk aangegeven waar je de huurauto op moet halen. Meestal is dit op of in de buurt van het vliegveld. Als je aankomt staan er altijd wel borden die je de juiste kant op wijzen.

In sommige gevallen is er geen autoverhuur op het vliegveld, maar net erbuiten. In dat geval neem je een shuttlebus naar het Car rental center (dit is o.a. het geval in Las Vegas en Los Angeles).

Soms krijg je een specifieke auto aangewezen, maar bij grote luchthavens is het ook heel vaak mogelijk om zelf een huurauto uit te kiezen. Erboven hangen in dat geval borden met “Midsize” of “SUV”, dan kun je een auto uitkiezen uit de categorie die jij hebt geboekt.

Loop altijd even een rondje om de auto om de schade te checken en maak foto’s. Kijk ook altijd even naar de kilometerstand (de mijlen in dit geval). De benzinetank moet vol zijn. In de meeste gevallen moet je de auto ook met een volle tank weer inleveren, tenzij er specifiek in je contract staat dat dit niet hoeft.

Kijk ook even op het stickertje in de deur aan de bestuurderskant, hier staat meestal op wanneer de auto weer een beurt nodig heeft. Als dit in je huurperiode valt, is het misschien beter om een andere uit te zoeken.

Vaak zijn de auto’s heel nieuw en hebben ze nog maar weinig mijl gereden en kun je met een gerust hart een mooie uitkiezen.

11. Rijden in een automaat

Als je een auto huurt in Amerika is dit vrijwel altijd een altijd een automaat. Dat is waarschijnlijk anders dan je gewend bent in Nederland. Rijden in een automaat is een makkie, het is gewoon een kwestie van gas geven en remmen.

Denk er wel om dat je je linkervoet dan ook niet gebruikt tijdens het rijden. Het kan zijn dat je automatisch de koppeling in wilt trappen, maar dan zit je per ongeluk op de rem. Niet fijn voor jezelf, maar ook niet voor je bijrijder die opeens met z’n neus tegen het raam geplakt zit.

En ja, het gebeurt ons allemaal wel een keer. Maar je bent er zo aan gewend!

Tip! Maak je reis nog leuker met een een persoonlijke reisgids, oftewel een USA roadbook. Je kunt er zelf een samenstellen met de bouwstenen in de Op reis met Co Shop.

12. Autorijden in Amerika: verkeersregels en bijzonderheden

Autorijden in Amerika is over het algemeen een stuk makkelijker dan in Europa. De wegen zijn lekker breed, alles staat goed aangegeven en iedereen rijdt vrij rustig. Toch zijn er een paar dingen anders, waar je even rekening mee moet houden.

  • Stoplichten hangen aan de overkant. Je moet er even aan wennen, maar het is echt veel fijner dan dat ze voor je neus staan.
  • Je mag rechtsaf slaan als het stoplicht op rood staat, tenzij anders aangegeven (wel goeg blijven uitkijken).
  • Keep your lane: de wegen zijn op sommige plekken zo breed dat ze in Amerika niet zoveel mogelijk links rijden (zoals hier), maar zoveel mogelijk op hun ‘eigen’ baan blijven. Je kunt dus zowel links als rechts ingehaald worden.
  • In- en uitvoegstroken zijn erg kort, stel je daar op in.
snelweg in Utah
De borden boven de snelwegen zijn meestal erg duidelijk.

13. Tolwegen in Amerika

Hoewel het niet veel voorkomt, is het soms mogelijk dat je over een tolweg moet rijden. Bekende tolwegen zijn bijvoorbeeld de Golden Gate Bridge in San Francisco en ook in Florida vind je diverse tolwegen. Vraag bij je verhuurder of er een kastje in je auto zit voor tolwegen. In dat geval krijg je de rekening achteraf. Je kunt tol meestal ook betalen met een creditcard. Volg de borden boven de weg voor de juiste lanen.

14. Waarom is een auto huren in Amerika zo duur geworden?

Reizen naar Amerika was door de pandemie de laatste jaren niet bepaald makkelijk, in sommige gevallen zelfs onmogelijk. Inmiddels is reizen geen probleem meer, maar de kosten voor je reis naar Amerika zijn wel enorm gestegen ten opzichte van 2019. Dit komt deels door de hoge kosten voor autohuur.

Door de crisis werden er zo weinig auto’s verhuurd dat veel autoverhuurders het heel erg moeilijk kregen. Hierdoor moesten ze noodgedwongen een aanzienlijk deel van hun aanbod verkopen.

Nu is er weer enorm veel vraag naar huurauto’s, maar de verhuurders hebben simpelweg (veel) minder auto’s. Hierdoor is de prijs ook weer een stuk hoger.

Pin me er niet op vast, maar ik denk dat de prijzen de komende jaren wel weer wat gaan dalen (tenzij er natuurlijk weer iets “geks” gebeurd). Het is in ieder geval altijd verstandig om een auto te reserveren die je gratis kunt annuleren. Mocht er een goedkopere prijs langskomen, dan kun je hem zo omboeken.

15. Tanken in Amerika

Tanken in Amerika gaat vaak hetzelfde als in Europa, je tankt wat je nodig hebt en rekent met je creditcard af aan de pomp. Helaas worden niet alle creditcards aan de pomp geaccepteerd, dus dan zal je naar binnen moeten gaan.

In sommige gevallen moet je bij de balie eerst aangeven voor hoeveel dollar je wilt tanken. Dan zetten ze het voor je aan en tank je tot het bedrag is bereikt. Heb je meer aangegeven dan je uiteindelijk kunt tanken? Dan krijg je het restant terug.

Goed om te weten: in sommige Amerikaanse staten is het verboden om zelf te tanken en moet je gebruik maken van een benzinepompbediende. Dit is onder andere het geval in Oregon.

De benzineprijzen kunnen per staat enorm verschillen. Het loont meestal wel om de prijzen vlak voor je een staatsgrens oversteekt even te checken. Dit kan o.a. op de website van AAA (de Amerikaanse ANWB).

Negen van de tien keer is de benzine in de buurt van de luchthavens een stuk duurder dan net daarbuiten. Dit is omdat veel mensen hun de auto nog vol moet tanken voor ze hem inleveren. Maar dit kun je ook prima een paar kilometer verderop doen. Scheelt weer!

Schrik niet van de prijzen bij de tankstations, die worden aangegeven in gallons, niet in liters. Een gallon staat gelijk aan 3,785 liter. Je kunt de prijzen dus grofweg door vier delen om de literprijs te krijgen. Dan zie je dat de benzine in Amerika een stuk goedkoper is dan in Europa!

16. Je auto terugbrengen

Je auto terugbrengen is vaak heel gemakkelijk. Zorg ervoor dat je tank vol zit, volg de borden naar Rental Car return (of iets wat er op lijkt) en je kunt vaak zo de garage binnenrijden. Er komt dan iemand naar je toe die je een paar korte vragen stelt en je een bonnentje geeft met de afrekening van de auto. Dit hele proces neemt vaak niet meer dan een paar minuten in beslag.

Lever je auto wel op de afgesproken tijd in! Het is meestal geen probleem om hem een half uurtje later in te leveren, maar veel later kan je zo een extra (volle) dag huur kosten. Als je weet dat je later bent, bel de verhuurder dan even en vraag naar de mogelijkheden.

Boek een reis naar Amerika

Met alleen een huurauto ben je er natuurlijk nog niet, je zult ook andere dingen moeten boeken voor een onvergetelijke roadtrip in Amerika. Denk bijvoorbeeld aan:

✈️ Vliegtickets – Vanuit Nederland kun je rechtstreeks naar diverse Amerikaanse steden vliegen met KLM en Delta. Deze luchthavens liggen het dichtstbij Bryce Canyon. Tickets boeken kan via de website van KLM, dan spaar je meteen Flying Blue Miles.

🛏️ OvernachtenBooking.com biedt een breed scala aan hotels, van budgetopties tot luxe verblijven. Kies voor een optie met gratis annuleren, dan kun je deze heel gemakkelijk omboeken als je een betere optie ziet.

💊 Reisverzekering – Het is altijd verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Voor een korte reis is een kortlopende reisverzekering prima, maar als je meer dan drie weken per jaar op vakantie gaat, dan kan het voordeliger zijn om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Kijk bij FBTO voor de mogelijkheden.

🥾 Tours en activiteiten – Er zijn ontzettend veel leuke tours en activiteiten te doen in Amerika. Kijk op Get Your Guide voor alle mogelijkheden.

Check voor meer tips en handige websites ook deze pagina: Handige links & websites voor je rondreis Amerika.

Praktische tips voor reizen in Amerika

Dit waren al mijn tips voor het huren van een auto in Amerika. Heb je zin om een mooie roadtrip te maken in de Verenigde Staten? Deze boeken staan vol met mooie routes:

Lannoo’s Autoboek – USA

Roaming America

Een roadtrip langs alle Amerikaanse nationale parken.

Zelf reis ik regelmatig naar Amerika, daarom vind je op deze website veel tips voor een vakantie in Amerika. Deze artikelen vind je vast ook leuk om te lezen:

En schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor leuke reisverhalen en tips voor de mooiste bestemmingen.

Dit artikel verscheen voor het eerst in maart 2018. Laatste update met meer tips en de meest recente informatie: maart 2023.

Auto huren in Amerika tips en veelgestelde vragen

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Easyterra. Ik ga alleen samenwerkingen aan die bij mij en mijn blog passen en geef altijd mijn eerlijke mening. Lees hier meer over samenwerkingen.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 reacties