Van Lima reis ik naar Huaraz en dat ligt op zo’n 3000 meter hoogte. Een wereld van verschil! De eerste dagen moet ik vooral wennen aan de hoogte. Een verslag.
Ik heb lang getwijfeld of ik Huaraz wilde bezoeken tijdens mijn reis in Peru, omdat het nogal uit de richting ligt vergeleken met de andere plekken in Peru die ik wil bezoeken. Pas tijdens mijn tweede dag in Peru, hak ik de knoop door en koop ik een busticket naar Huaraz. En dat blijkt een goede beslissing, want Huaraz is een prachtige bestemming in de Andes.
De busreis
Na het uitchecken verlaat ik mijn fijne hostel neem ik een Uber naar het busstation. Het is zaterdag en daardoor is het ook veel rustiger op de weg dan normaal, we zijn er dan ook in no time.
Ik ga met een van de luxere busmaatschappijen (Cruz del Sur) naar Huaraz. Het werkt bijna hetzelfde als met een vliegtuig, je moet je bagage afgeven, er zijn verschillende gates en je moet je paspoort laten zien.
Als ik de bus instap valt mijn mond open van verbazing: wat een luxe! Ik heb een enorme stoel helemaal vooraan op de tweede verdieping (speciaal uitgezocht voor het goede uitzicht), er ligt een kussen en een kleedje en er is een persoonlijk entertainmentsysteem.
Goed om te weten, dit is eerste klas en dat was slechts een paar euro duurder dan tweede klas. Maar dat heb ik er wel voor over gezien de lengte van de busrit.
Het is een lange rit van zo’n 8 uur en het duurt even voordat we Lima uit zijn. We moeten echt de hele stad door en dat is nogal een belevenis. Onderweg zie ik veel arme wijken, hutjes pal naast de snelweg en overal ligt afval. Bij elk stoplicht worden we opgehouden door “entertainers”, mensen die hopen fooi te krijgen door bijvoorbeeld hun voetbalkunsten te laten zien. Dit is echt een andere wereld…
We rijden het eerste stuk over de Pan-American Highway en als we de stad eindelijk uit zijn, realiseer ik me dat Lima midden in de woestijn ligt. De komende uren zie ik niets anders dan zandduinen en het is ook erg mistig. Tijdens de tocht door de woestijn krijgen we ook nog eens een warme maaltijd geserveerd. Dat gaat er goed in!
Op gegeven moment slaan we af in de richting van de bergen en klaart het spontaan op. Hallo zon, ik heb je gemist! De wegen worden smaller en we stijgen hoger en hoger. We komen langs mooie dorpjes en op gegeven moment zie ik de Cordillera Blanca, wat een gaaf gezicht!
Het is af en toe behoorlijk spannend op de smalle wegen met de vele bochten, maar de buschauffeur doet het (gelukkig) rustig aan en de uitzichten zijn echt fantastisch.
Rond een uur of vijf kom ik aan in Huaraz en dat is even wennen. Blijkbaar is het spitsuur, want het is er druk! Het is slechts vijf minuten lopen naar mijn hostel, maar het is meteen een beproeving. Huaraz ligt op een hoogte van 3050 meter, dus ik heb best wat moeite met ademen. Ik krijg een tweepersoonsbed toegewezen in Akilpo hostel (wat een luxe) en hij ligt heerlijk! Hier ga de komende dagen wel goed slapen denk ik.
Dagje acclimatiseren in Huaraz
Om hoogteziekte te voorkomen, doe ik tijdens mijn eerste volle dag in Huaraz even helemaal niks. Mijn lijf moet echt wennen aan het gebrek aan zuurstof. Ik dwaal door het stadje en kijk m’n ogen uit.
Het is overal druk, maar toch is het een stuk gemoedelijker dan in Lima. Ik ontbijt in California Cafe, eindelijk weer eens een uitgebreid ontbijt met toast en roerei en drink mijn eerste coca thee (thee met cocabladeren, schijnt goed te zijn tegen hoogteziekte). Het gaat er goed in!
Ik voel me eigenlijk ook wel prima en heb (nog) geen last van hoofdpijn of duizeligheid. Het valt me echt 100% mee! In het hostel informeer ik naar de mogelijkheden voor een paar korte hikes en die zijn er genoeg.
Samen met een Duits meisje (Aniko) en een Oostenrijkse jongen (Harry) in mijn dorm schrijf ik me in voor de Paramount trail, dit schijnt een goede eerste hike te zijn om te acclimatiseren.
Ik dwaal nog wat door het stadje, waarbij ik stuit op een ruine op een heuveltje. Het ziet er niet uit (er ligt veel afval), maar vanaf hier heb je een mooi uitzicht op Huaraz en in de verte zie je een paar van de hoge toppen van de Cordillera Blancas.
Ik vind een fijn terrasje in het centrum en geniet daar van een heerlijke maaltijd en een coca thee. Het is zo fijn om weer eens in de zon te zitten! Toevallig loopt er op gegeven moment een Engels stel langs, met wie ik een kamer deelde in Lima, dus samen drinken we nog een pisco sour. Gezellig!
Daarna loop ik nog even naar Plaza del Armas (die heb je hier werkelijk in elk stadje) en de zon staat precies goed. Mooie plaatjes met de kathedraal en de bergen erachter!
Bij het hostel aangekomen blijkt de Paramount trek niet door te gaan omdat er te weinig deelnemers zijn, maar gelukkig heb ik een plan b: een korte hike naar Laguna Wilcachocha. Daarover in mijn volgende blog meer!
Lees nu het volgende reisverslag: Hiken in Huaraz | Reisverslag Peru #3
- Overnachting: Akilpo hostel, maar deze bestaat helaas niet meer (update 2024)
- Kijk op deze pagina om alle reisverslagen van mijn reis in Peru te lezen.
Lees meer over Peru
Ter voorbereiding van een reis naar Peru is het altijd handig om een reisgids te hebben voor meer praktische tips en inspiratie. Bijvoorbeeld National Geographic Reisgids – Peru.
Daarnaast kun je op deze website ook meer tips vinden voor een vakantie in Peru. Lees ook:
- Wat te doen in Peru? 20 hoogtepunten die je niet mag missen
- 15 tips voor Huaraz in Peru: een wandelparadijs in de Andes
- De Inca Trail lopen: alles wat je moet weten
Wil je meer mooie reisverhalen lezen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief of kijk op de pagina met reisverslagen.
Boek een reis naar Peru
Wil jij Peru ook bezoeken? Je kunt heel gemakkelijk zelf een droomreis in elkaar zetten. Zelf maak ik gebruik van de onderstaande websites voor het plannen en boeken van mijn reis.
- Vliegtickets: KLM. Dagelijks rechtstreeks vluchten van Amsterdam naar Lima.
- Accommodaties: Booking.com of Hostelworld.
- Bustickets: Busbud. Binnen Peru reis je het beste per bus, de langeafstandsbussen zijn erg goed en meestal krijg je zelfs iets te eten.
- E-sim: Airalo. Zo kun je ter plekke makkelijker navigeren en je vrienden en familie op de hoogte houden van je reis.
- Reisverzekering: FBTO. Reis je meer dan 3 weken per jaar? Dan is een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger. Voor Peru moet je de module “werelddekking” aanzetten.
- Tours & activiteiten: Get Your Guide.
Deze website is mijn full time baan en zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel of op deze pagina. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel!
Mooi zeg! Je bent vlakbij inmiddels: volgende keer Colombia! :D Ikzelf woon op 2600 meter en ga regelmatig naar 3000. Kan me de eerste keer dat ik last had van de hoogte nog goed herinneren, het leek wel alsof mijn hersenen groeiden maar niet uit mijn schedel konden. Wat een ellendige hoofdpijn was dat. Inmiddels ben ik natuurlijk aan de hoogte gewend, maar toen ik een paar weken geleden naar 4750 meter ging merkte ik het toch wel. Mega snel buiten adem :P Veel plezier!
Haha, ja ik ben ‘vlakbij’! Zuid-Amerika bevalt wel tot nu toe, dus wie weet ;) Dank je wel!