Wil je 3 maanden op reis? In dit artikel lees je alles wat je moet weten voor een onvergetelijke reis. Planning, budget, inpakken, tips voor onderweg & meer!
3 maanden op reis: de ultieme vrijheid
Ben je het zat om vast te zitten in de dagelijkse sleur? Dromen van verre oorden, nieuwe culturen en onvergetelijke avonturen? Dan is een reis van drie maanden de perfecte oplossing!
In dit artikel lees je wat je moet weten om je droomreis van 3 maanden te realiseren. Of je nu een ervaren backpacker bent of een avontuurlijke beginner, hier vind je tips en inspiratie voor een onvergetelijke reis van drie maanden.
Waarom drie maanden?
Als fervent reiziger heb ik al vele reizen gemaakt. Veel korte van een paar dagen tot een week, maar ieder jaar plan ik ook een langere reis. En dat is echt ontzettend fijn!
Een reis van drie maanden biedt tal van voordelen ten opzichte van een kortere vakantie. Je hebt meer tijd om te ontspannen, te wennen aan nieuwe omgevingen en écht kennis te maken met de lokale bevolking.
Je kunt dieper ingaan op de culturen die je bezoekt, avontuurlijke trektochten maken en de verborgen parels van een land ontdekken.
Bovendien is drie maanden lang genoeg om te wennen aan het reizigersleven en te genieten van de ultieme vrijheid. Daarbij is 3 maanden ook weer niet zo lang dat het “eng” wordt, het is goed te overzien (en eigenlijk veel te snel voorbij).
Voor wie is dit artikel bedoeld?
Dit artikel is voor iedereen die droomt van een lange reis, ongeacht je leeftijd, reiservaring of budget. Mijn tips zijn van toepassing op backpackers, soloreizigers, gezinnen en iedereen die op zoek is naar een unieke en onvergetelijke ervaring.
Wat kan je verwachten?
In dit artikel lees je hoe je je reis van 3 maanden waar kunt maken. Ik vertel je alles over planning & voorbereiding, inpakken, tips voor onderweg, de terugkeer en ik deel extra inspiratie en handige tools.
Dus, waar wacht je nog op? Laat je inspireren en begin met de planning van jouw ultieme avontuur!
Planning & voorbereiding: De basis voor een succesvolle reis
Een reis van drie maanden vraagt om gedegen planning en voorbereiding. Dit zorgt voor een ontspannen en onvergetelijke ervaring, zonder onnodige stress. Hieronder vind je een stappenplan om je op weg te helpen:
Budget & geldzaken
Drie maanden reizen is natuurlijk niet gratis. Het eerste wat je je moet bedenken is hoeveel geld je wilt uitgeven. Maak een gedetailleerd budgetplan met alle kostenposten, zoals vluchten, accommodatie, eten, activiteiten enzovoorts. Reken er nog 10% bovenop voor onvoorziene uitgaven.
Aan de hand van je budgetplan kun je een spaarplan maken en dan kun je meteen de datum plannen van je trip. Lees voor extra spaartips ook het artikel Sparen voor vakantie: handige bespaartips.
Tip voor een klein budget: Zoek naar manieren om te besparen, zoals Couchsurfing, mogelijkheden om zelf te koken of het gebruik van openbaar vervoer.
Denk ook aan het regelen van eventuele automatische betalingen tijdens jouw afwezigheid en informeer jouw bank over jouw reisplannen om onnodige blokkades van jouw creditcard te voorkomen. Reis je buiten Europa? Dan moet je ook even checken of je pinpas aanstaat voor wereldwijde betalingen.
Kies je reisroute
Het allerleukste om uit te zoeken voor een reis van 3 maanden is natuurlijk de bestemming(en) en de route. Welke landen wil je bezoeken? Schrijf verschillende opties uit en houd rekening met seizoenen en visumregels. In sommige landen mag je bijvoorbeeld maar 30 dagen verblijven en 3 maanden reizen in het regenseizoen is ook geen pretje op.
Stel een realistisch schema op, met voldoende tijd om te ontspannen en te genieten. Plan niet te veel, maar het is fijn om een globaal idee te hebben van je route.
Regel je reisdocumenten
Voor een lange reis heb je diverse reisdocumenten nodig. Zo heb je een ID-kaart of een paspoort nodig om de grens over te reizen en moet je voor sommige landen een visum aanvragen.
Visum
Als je van plan bent om naar het buitenland te reizen voor een langere periode, is het essentieel om op tijd te controleren of je een visum nodig hebt. Elk land heeft verschillende regels en vereisten, dus zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent voordat je vertrekt. Doe dit (ruim) op tijd, want het kan soms even duren voor een visum geregeld is.
Paspoort en ID-kaart
Je paspoort moet geldig zijn gedurende de hele reisperiode. Voor sommige landen moet deze zelfs zes maanden geldig zijn bij aankomst of vertrek. Ook dit verschilt weer per land, check dit daarom goed.
Goed om te weten: voor veel Europese landen heb je geen paspoort nodig en is een ID-kaart voldoende. Op deze pagina vind je een overzicht van de landen die je mag bezoeken met een Nederlandse identiteitskaart.
Maak kopieën van belangrijke documenten (paspoort, gegevens van je verzekering etc.) en bewaar ze op een veilige plek.
Sluit een reisverzekering af
Een goede reisverzekering is absoluut noodzakelijk wanneer je voor een langere periode op reis gaat. Het kan je beschermen tegen onverwachte medische kosten, verlies van bagage en andere onvoorziene gebeurtenissen. Zorg ervoor dat je een uitgebreide dekking hebt die past bij jouw reisplannen.
Voor een reis van drie maanden, is een doorlopende reisverzekering vaak het voordeligst. Zelf heb ik een reisverzekering bij FBTO, zij hebben me al eens goed geholpen bij een noodgeval, dus ik ben hier erg tevreden over.
Vaccinaties en gezondheidszorg
Voordat je naar bepaalde bestemmingen reist, kan het verplicht zijn om bepaalde vaccinaties te halen. Raadpleeg altijd je huisarts of de GGD voor up-to-date advies over welke vaccinaties aanbevolen worden voor jouw specifieke bestemming(en). Vergeet niet om ook eventuele medicatie mee te nemen die jij regelmatig gebruikt.
Boek je reis & accommodatie
Vergelijk prijzen en boek je vervoer en accommodatie van tevoren, vooral als je reist in het hoogseizoen.
Vluchten
Het beste moment om vluchten te boeken hangt af van verschillende factoren, zoals bestemming en de periode dat je reist.
- Bestemming: Naar sommige bestemmingen gaan maar weinig vluchten, die zitten daardoor sneller vol en fors in prijs stijgen. Het is dan vooral slim om die vroeg te boeken, vooral in het hoogseizoen. Daarnaast zijn er ook bestemmingen waar meerdere vluchten per dag heen gaan (= meer concurrentie), in dat geval heb je meer flexibiliteit.
- Periode: In het hoogseizoen (juli-augustus) zijn vluchten doorgaans duurder. Boek je vluchten minimaal 3 tot 4 maanden van tevoren om de beste deals te vinden. Voor een reis naar Amerika in de zomervakantie hou ik zelfs een langere periode aan en kijk ik zo’n 10 maanden vooraf al naar de mogelijkheden. In het laagseizoen (november-maart) zijn vluchten doorgaans goedkoper en kun je prima 6 tot 8 weken van tevoren boeken.
- Tijd: Het maakt ook uit op welk tijdstip je wilt vliegen. Vluchten vroeg in de ochtend en in de avond zijn meestal goedkoper dan overdag. Omdat ik zelf in een dorpje naast Groningen woon, moet ik meestal nog 2 tot 3 uur reizen voor ik op Schiphol ben. Daardoor kan ik bijna nooit een vlucht boeken die voor 12 uur ‘s ochtends vertrekt. Daardoor zit ik al snel in het duurdere segment en het is verstandig om die op tijd te boeken.
- Vliegtuigmaatschappij: Budgetmaatschappijen zoals Easyjet en Ryanair bieden vaak lage tarieven, maar hebben vaak extra kosten voor bagage, stoelkeuze enzovoorts. Traditionele luchtvaartmaatschappijen bieden meer service, maar hun tarieven zijn doorgaans hoger. Kijk goed naar wat je nodig hebt en boek een vlucht bij de maatschappij waar jij je het prettigst bij voelt.
Extra tip: Kijk op een vergelijkingssite zoals Skyscanner voor de mogelijkheden. Je kunt hier zelfs een prijsalarm aanzetten, dan krijg je een e-mail als de prijzen stijgen of dalen. Boeken doe je het beste via de maatschappij zelf, dan heb je de beste service voor het geval er iets mis gaat. Zelf boek ik vrijwel al mijn vluchten via KLM en Transavia.
Treinen
Je kunt natuurlijk 3 maanden met de trein gaan reizen! Eigenlijk zijn de “regels” omtrent boeken van internationale treinreizen grotendeels gelijk aan het boeken van vluchten. Ook hier moet je rekening houden met je bestemming, de periode en het tijdstip dat je reist.
Goed om te weten dat treintickets het goedkoopst zijn als je zo vroeg mogelijk boekt. Dit kan vanaf 3 tot 11 maanden van tevoren. Dit hangt af van de vervoerder. Op deze pagina van NS International vind je een handig overzicht. Ook kun je op de website van NS International een melding krijgen als jouw gewenste treinreis in de verkoop gaat.
Accommodaties
Als je voor drie maanden op reis gaat, is het handig om alvast na te denken over waar je wilt verblijven tijdens jouw avontuur. Afhankelijk van de bestemming kun je kiezen tussen hotels, hostels, Airbnbs of zelfs huisruil met locals. Reserveer indien nodig accommodaties op voorhand om teleurstellingen te voorkomen.
Meestal hoef je dit niet voor de gehele drie maanden te doen (tenzij je naar hele populaire hotspots gaat in het hoogseizoen), maar het is fijn om een globaal idee te hebben. Boek in ieder geval iets voor de eerste paar dagen, dan hoef je je daar niet druk over te maken tijdens de eerste dagen van je reis.
Dit zijn handige websites voor het boeken van je accommodatie:
- Booking.com – Een van de grootste boekingssites ter wereld, met hotelkamers, bedden in hostels, appartementen en vakantiehuizen. Als je hier vaker boekt, krijg je korting.
- Hostelworld – Een handig platform als je vooral in hostels wilt slapen. Je kunt zelfs contact zoeken met andere mensen die op dezelfde data als jij in hetzelfde hostel overnachten.
- VRBO – Bijzondere vakantiehuizen wereldwijd. Perfect als je iets zoekt voor een langere periode.
Extra tip voor het uitzoeken van accommodatie: Om wat geld te besparen is het handig om te kijken of je accommodatie een (gemeenschappelijke) keuken heeft.
Check de communicatiemiddelen op je bestemming
Tegenwoordig willen we altijd online blijven, zelfs als we aan de andere kant van de wereld zijn! Zorg ervoor dat je onderzoekt welke communicatiemiddelen beschikbaar zijn in het land waar jij naartoe gaat en of er mogelijkheden zijn voor lokale simkaarten of internationale data-abonnementen.
Binnen Europa kun je vaak je eigen telefoonabonnement zonder extra kosten gebruiken, maar buiten Europa kunnen die kosten enorm oplopen. Zelf schaf ik voor verdere reizen een E-sim van Airalo aan, dan kan ik altijd dingen opzoeken. Wil je die ook proberen? Met de code JACOBA4108 krijg je $3 korting.
Inpakken: Lichtgewicht en praktisch
Inpakken voor een reis van drie maanden kan een uitdaging zijn. Je wilt immers alles meenemen wat je nodig hebt, zonder te veel te sjouwen. De sleutel is om te kiezen voor lichtgewicht en praktische kleding en benodigdheden.
Kleding
- Kies voor kleding die je kunt combineren en die geschikt is voor verschillende klimaten.
- Ga voor functionele materialen zoals merinowol, dat kreukvrij is en niet snel vies wordt.
- Neem een paar stevige (sport)schoenen mee voor wandelingen en activiteiten.
- Vergeet regenkleding en een warme trui niet.
Benodigdheden
- Pak een kleine backpack mee voor dagtrips en excursies.
- Neem een toilettas met basisartikelen en medicijnen.
- Zorg voor een adapter en opladers voor je elektronica.
- Neem een paar handige gadgets mee, zoals een reisgids, kaarten en een zaklamp.
Extra tips voor inpakken
- Maak een inpaklijst om te voorkomen dat je iets vergeet.
- Rol je kleding op om ruimte te besparen.
- Gebruik packing cubes om je bagage te organiseren.
- Laat spullen die je niet per se nodig hebt thuis.
- Je kunt bijna altijd nog dingen op je bestemming kopen. Het is niet erg als je een keer wat vergeet. Zolang je je paspoort maar bij je hebt!
Tijdens je reis
Yes, het is tijd om te gaan! Heb je de afgelopen weken nog even afgesproken met vrienden en familie om (tijdelijk) afscheid te nemen? Of heb je nog een feestje gevierd?
Vanaf nu kun je volop gaan genieten van je droomreis. Geniet van de onverwachte momenten, maak nieuwe vrienden en ervaar de lokale cultuur. Om je reis optimaal te benutten heb ik nog een paar laatste tips:
- Stel je open: Ontmoet locals en leer over hun cultuur en tradities. Probeer lokale gerechten en specialiteiten. Sta open voor nieuwe ervaringen en avonturen. Voor mij was Jordanië op dit onderdeel een goed land. De cultuur daar is zo anders dan wij gewend zijn. Tijdens mijn wandeling op de Jordan Trail ontmoette ik dagelijks nieuwe mensen en iedereen was ontzettend gastvrij. Heel bijzonder om mee te maken!
- Verken je omgeving: Vlieg niet steeds van hot naar her, maar neem de tijd. Je hebt ten slotte drie maanden! Bezoek naast de bekende bezienswaardigheden, ook musea en markten om meer te leren over het lokale leven.
- Maak contact: Je bent zelden de enige reiziger en het is leuk om met andere reizigers te praten en je ervaringen te delen. Wil je meer contact met locals? Leer een paar basiswoorden in de lokale taal (ik vind Duolingo een geweldig app om een nieuwe taal te leren). En doe als het mogelijk is mee aan activiteiten en evenementen. Zo heb ik in Kroatië eens meegedaan aan een trailrun. Lekker sportief, een leuke manier om het landschap te ontdekken en na afloop heb ik nog gezellig een drankje na gedaan met wat locals. Een toffe ervaring!
- Blijf flexibel: Hoewel het belangrijk is om goed voorbereid te zijn, moet je ook openstaan voor spontane avonturen en onverwachte gebeurtenissen tijdens jouw reis. Flexibiliteit is een sleutelwoord als het gaat om langdurig reizen – soms is het juist die onverwachte wending die jouw reiservaring nog specialer maakt!
- Ontspan en geniet: Neem de tijd om te relaxen en te genieten van de omgeving. Maak prachtige foto’s en video’s om je reis vast te leggen. Schrijf in een reisdagboek om je ervaringen te onthouden. Je kunt dit ook combineren in de handige app Polarsteps. Geniet van elk moment!
Na afloop van je reis
Na een onvergetelijke reis van drie maanden is het tijd om terug te keren naar huis. Dit kan een emotioneel moment zijn, gevuld met gemengde gevoelens van blijdschap en weemoed. Neem de tijd om te reflecteren op je ervaringen en de lessen die je hebt geleerd.
Een lijstje (de laatste!) met tips:
- Verwerk je indrukken: Neem de tijd om te wennen aan je oude leven. Praat met familie en vrienden over je reiservaringen en bekijk je foto’s en video’s om herinneringen op te halen. Maak een fotoboek (dat kan bijvoorbeeld bij HEMA) of schrijf een blog of reisverslag om je ervaringen te delen. Zelf houd ik tijdens mijn lange reis altijd reisverslagen bij en die kun je lezen op deze pagina.
- Wat heeft de reis met je gedaan?: Denk na over de lessen die je hebt geleerd tijdens je reis en bedenk hoe je deze lessen kunt toepassen in je dagelijks leven. Wees dankbaar voor de unieke ervaring die je hebt gehad.
- Blijf dromen: Het blijft zelden bij een lange reis, reizen is zo waardevol! Laat je inspireren door je reis en blijf nieuwe avonturen zoeken.
Een reis van drie maanden kan je leven veranderen. Door te reflecteren op je ervaringen en de lessen die je hebt geleerd, kun je deze reis een blijvende impact geven op je leven.
Meer praktische reistips
Wil je een grote reis maken en ben je op zoek naar meer praktische reistips? Dan zit je goed op deze website! Als reisblogger heb ik van mijn passie mijn beroep kunnen maken en ik reis inmiddels 6 tot 8 maanden per jaar. Vaak zijn dit reizen van een week, maar ieder jaar plan ik ook een wat langere reis van 2 tot 3 maanden.
Op deze website kun je meer handige reistips vinden, deze artikelen vind je vast ook leuk om te lezen:
- Een Interrailreis plannen: Handige tips & routes
- Voor het eerst in je eentje op vakantie: hoe doe je dat?
- De beste roadtrip tips!
- In 2019 maakte ik een reis van 3 maanden in Amerika, mijn eerste echte lange reis! In deze blog vertel ik je hoe ik dat heb ervaren.
En schrijf je in voor de nieuwsbrief voor meer reisinspiratie, handige reistips en leuke reisverhalen.
Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt kost het onderhouden van een website geld. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Zo krijg ik een kleine commissie waarmee ik deze website kan onderhouden. Het kost jou niets extra. Dank je wel! Steun Op reis met Co.
Leave a reply